Annons
Analys

Tobias Brandel:”Vad hette ungens dagis, sa du?”

Det ska vara en insekt på förskolan – Myran är det populäraste avdelningsnamnet i Stockholm. Men vem skickar sitt barn till Pralinen i dessa sockerförbudstider, och exakt hur förklaras att blått är den populäraste avdelningsfärgen på Östermalm?
SvD:s datajournalist Tobias Brandel sorterar Excelfilerna och häpnar över namnvalen på Stockholms förskolor.

Under strecket
Publicerad

INTERAKTIV GRAFIK: Förskolors namn – i din stadsdel.

Vad heter egentligen avdelningarna som våra förskolebarn placeras ut på?

SvD har gått igenom namnen på de totalt runt 3 000 avdelningar som finns på Stockholms samtliga förskolor.

Den senaste veckan har vi granskat personalbristen i Stockholms förskolor. Men i Excelfilerna från utbildningsförvaltningen döljer sig fler rafflande trender och hisnande avslöjanden.

Bland annat upptäcker vi snabbt rena insektsinvasionen på Stockholms förskolor. Hela 56 avdelningar, med totalt närmare 1 000 barn inskrivna, heter Myran. Plats två och tre innehas också av medlemmar i släktet småkryp: Nyckelpigan och Humlan.

Att insekter kan vara lite läskiga för småbarn verkar inte bekymra förskolecheferna. Här finns sju avdelningar som heter Spindeln och en Bärfisen. Och hur fräscht är det egentligen på avdelningen Silverfisken, Norrmalms stadsdelsförvaltning?

Växtlighet är efter småkryp näst mest populära namntema, och populärast i vegetationen är Kotten – närmare 300 Stockholmsbarn går på en avdelning som heter så. Vanligaste blomma är Vitsippan, medan mest omtyckta bär är Smultronet. Kryddor tycks vara trendigt också, bland annat finns flera avdelningar som heter Timjan och Saffran.

Annons
Annons

Och när vi ändå pratar ätbart: I kategorin inkorrekta namn i dessa sockerhysteriska tider återfinns en Godiset och två Pralinen. Fy på er förskolorna Tusenskönan (att barnen själva röstade fram namnet är ingen hållbar ursäkt), Hattis och Norrgården.

Sagotemat är förstås stort, och Bamse är populäraste figur med 12 avdelningar uppkallade efter sig. Fast frågan är hur trygga de 20 barn som tillhör avdelningen Morran egentligen är.

Kanske borde personalen lära sig skilja på allmänbildning och spetskompetens.

Astronomi är fjärde mest populära tema totalt sett. Särskilt i Skärholmen och på Kungsholmen är det stort. Toppar gör de för barnen mest välbekanta himlakropparna – det finns 35 avdelningar som heter Solen och lika många som heter Stjärnan.

Men här finns också mer udda inslag. Stjärnbilderna Cassiopeja och Pegasus har sex respektive fyra avdelningar uppkallade efter sig. Kanske borde personalen lära sig skilja på allmänbildning och spetskompetens. Hur många vuxna känner överhuvudtaget till Pollux, en av de ljusstarkaste stjärnorna i stjärnbilden Tvillingarna? 66 barn går i alla fall dagligen dit.

Förmågan att gå från stort till smått är också svindlande men ger inte alltid ett helt genomtänkt intryck. Vad sägs om avdelningarna Månen och Vintergatan på förskolan Orion på Södermalm? Förskolan Klara på Norrmalm har i alla fall tagit det säkra före det osäkra och kort och gott döpt en avdelning till Universum.

Också på temat ädelstenar gränsar förskolornas namnval ibland till överkurs. Kan de 55 barn som går på Stockholms tre Topasen verkligen förväntas känna till att deras avdelningar är döpta efter ett mineral bestående av silikat, fluorid och aluminiumhydroxid?

Fantasin tryter emellertid på sina håll. Många nöjer sig med att använda en färg. På Östermalm är det enskilt vanligaste namnet ”Blå avdelningen”. Huruvida föräldrarnas partisympatier avspeglar sig i färgvalet står det var och en fritt att spekulera om.

Gå själv på djupet i dagisstatistiken med SvD:s interaktiva grafik här.

Artiklar om förskolan med ett mer seriöst anslag hittar du i länkarna nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons