Annons

Janerik Larsson:Vad kan man lära av Corbyn?

Hur ska rösterna tolkas?
Hur ska rösterna tolkas? Foto: Frank Augstein
Under strecket
Publicerad

Jeremy Corbyns och labourpartiets oväntat goda resultat i det brittiska valet diskuteras med olika utgångspunkter. Till vänster hittar man Aftonbladets ledarsida, Aftonbladets kultursida (vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler) och i dagens Expressen Daniel Suhonen.

Det är vänsterromantiska drömmar som de söker sprida.

Den politiske krönikören Torbjörn Nilsson i Expressen (också idag) är betydligt mera klarsynt:

Det här var vad som hände i Storbritannien: Jeremy Corbyn ägnade stor kraft åt att från en skarp vänsterposition röra sig åt höger. Han tonade ner utrikespolitiken och la fram en ekonomisk politik som inte var mycket mer radikal än svenskt socialdemokratis. Han mobiliserade kraftfullt unga oavsett social bakgrund. Han ansågs genuin och gjorde politik på ett nytt sätt. Han lyckades vinna väljare i högre inkomstgrupper på platser där många är negativa till Brexit, röster som rimligen bör tolkas som taktiska mot Tories Brexit-politik snarare än för Corbyns hela politiska program. Han gav så få skarpa besked om Brexit som möjligt. Och han gick till val på en migrationspolitik som inte avvek mycket från dem som Ukip, det nationalistiska partiet, förde fram. Han gjorde en remarkabel framgång, men vann inte makten.I denna blandade kaka väljer nu den socialdemokratiska vänstern att plocka ett par russin – mobiliseringen och förnyelsen – och den socialdemokratiska högern ett annat – han vann inte makten.Ingen av dem vill ta in det där med migrationspolitiken.

Sedan drar Nilsson helt andra, ganska intressanta slutsatser av de lärdomar man kan dra av det brittiska valet och vad läget i svensk politik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons