Annons

Claes Arvidsson:Vad menar egentligen Jonas Sjöstedt?

Vänsterpartiet bagatelliserar fortfarande sitt kommunistiska förflutna.

Under strecket
Publicerad

Jonas Sjöstedt.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Jonas Sjöstedt.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt har intervjuats i Dagens Nyheter. En fråga – apropå att V och SD likställs som ytterkantspartier – löd:

”Det finns ju en avgörande skillnad mellan ditt parti och de nordiska systerpartierna: de har inte som ni en obruten linje tillbaka till när partiet var kommunistiskt och sovjettroget. Vad betyder det för er position i svensk politik i dag att ni har den historien?”

Jonas Sjöstedt svarade att:

”För mig är det viktiga att vi har dragit lärdomar av det och jag menar att vi i grunden är väldigt lika de nordiska vänsterpartierna. Vi har en besvärlig historia, och den innehåller delar som absolut inte kan försvaras, andra delar är sådant att vara stolt över, men jag skulle inte vilja vara utan de lärdomarna. Jag tror att de är viktiga för vänstern.”

Annons
Annons

Det är politikerteflon som visar att Sjöstedt inte vill tala om partiets historia och inte heller vill att väljarna ska upplysas om den. Partiet var en underavdelning av det sovjetiska kommunistpartiet som också finansierade verksamhet. Stödet för Sovjetunionen var obrottsligt, dvs egentligen motsatsen. Om Gulag hade man intet att säga. Miljoner människor dödades, och ännu fler förlorade sina liv i diktaturens vardag.

Sjöstedts parti hyllade Molotov-Ribbentrop-pakten. Annekteringen av de baltiska staterna, dödande och förvisningar till Sibirien hade man inte några synpunkter på – annat än positiva. Inte heller diktaturens spridning i Östeuropa med dess förslavande av människor.

Och så vidare. Och så vidare.

I själva verket var Sovjetunionen den modell som partiet ville införa i Sverige.

Ända fram till dess att Berlinmuren föll 1989 upprätthölls de broderliga förbindelserna med systerpartierna i Sovjetunionen och satellitstaterna. Sjöstedts företrädare Lars Ohly grät när muren rasade och världsbilden föll. Och kommunister finns fortfarande kvar även om partiet till slut avvecklade K-et.

Detta förflutna väljer alltså Sjöstedt att sammanfatta med kraftorden en ”besvärlig historia”. Det är ju i alla fall tacksamt att han säger sig ha dragit lärdom – och att det är viktigt för vänstern.

Riktigt insiktsfullt hade det varit med en kommentar om att kommunismen och nazismen strukturellt är ett slags tvillingideologier. Men det sade Sjöstedt förstås inte.

CLAES ARVIDSSON är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådets redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons