Annons

Nicklas Berild Lundblad:Vad önskar du dig att alla andra fick i julklapp?

Foto: Joanna Andreasson
Under strecket
Publicerad

Ledarsidans julkalender

Ofta nog ställs vi inför frågan vad vi önskar oss, och vi mumlar då kanske något om världsfred och raggsockor – men vad önskar vi oss att andra fick i julklapp? Vilka är de viktigaste förutsättningarna för ett lyckligt liv? Pengar, hälsa, vänner, familj – det är lätt att se hur de olika förutsättningarna radar upp sig – men finns det något annat som skulle kunna vara avgörande inte bara för individen, utan för samhället i stort? Här en hypotes: att ha haft en eller ett par bra lärare.

Lärarrollen är en av de kanske mest centrala rollerna i alla samhällen, och nu när tekniken kräver av oss alla att vi engagerar oss i det klyschiga, men viktiga, livslånga lärandet är bra lärare viktigare än någonsin. Utbildning kan inte längre vara något vi bara åsamkar de små och värnlösa – vi måste alla vänja oss vid att lära oss konstant. Lärande är verkligen morgondagens fitness. Om några år kommer lika många att skriva in sig på kurser i januari som på träningscenter i dag.

Det i sig är inte något dåligt – vi vet att människor är, liksom de flesta primater, beroende av sin nyfikenhet. Lärande är egentligen inget annat än att få tillfredsställa detta grundläggande behov, ett behov som intressant nog bara kommer till ytan under rätt omständigheter. En studie har visat att Orangutanger är mer nyfikna i fångenskap än annars, när deras grundläggande behov är uppfyllda och de har tillgång till mat.

Annons
Annons

Vad är då en bra lärare?

En bra lärare hjälper oss att strukturera vår nyfikenhet och förvandla den till lärande, men en bra lärare kan också göra något mer – ge oss en förebild att testa oss själva mot. För några år sedan, i samband med att jag för några år sedan fick göra ett sommarprogram, letade jag reda på en av de bästa lärare jag haft – min lärare i svenska i högstadiet, Robert Landberg, för att tacka honom. I efterhand har framgått att jag inte var ensam i min uppskattning – massor av andra elever håller fortfarande kontakten med honom.

För en tid sedan skickade magister Landberg en bok till mig – en självförlagd memoar – där han tecknat ned några minnen från sitt liv. Såväl glädje och djupaste sorg redovisas med klar blick, och boken är både personlig och ett stycke samtidshistoria.

Det som jag fastnade för var dock slutorden, som är värd att citera i sin helhet.

“Eftersom jag tror, att livets uppkomst och arternas utveckling är ett verk av naturlagarnas nyckfulla tillfälligheter, inte av ingripande av någon oförklarlig högre makt, är det största undret ur min synvinkel att jag över huvud taget existerar, att jag råkar finnas just nu under de gynnsammaste omständigheter som någonsin funnits för mänskligheten, och att mitt liv varit så lyckosamt.

Här och nu! Fantastiskt!”

En bra lärare kan inte bara förmedla den känslan, utan förkroppsliga den. Det gjorde inte bara magister Landberg, utan också en handfull andra lärare jag haft och det är knappast överord att säga att goda lärare formar det samhälle vi lever i. Min filosofilärare i gymnasiet, min första aikidolärare, min lärare i orgelspel. De har alla lärt ut både sitt ämne och en hållning till världen. Politiska reformer i alla ära, men samhället består av människor och deras relationer. En av de mest underskattade relationerna i dag är den mellan lärare och elev.

Allt detta leder oss fram till en annan fråga. Om nu samhällets framtid beror av goda lärare både i och utanför skolan: är du en bra lärare själv? Är du lyhörd för andras behov att lära sig? Delar du med dig inte bara av din kunskap utan också av en hållning till världen som kan vara till hjälp för andra?

Här och nu! Fantastiskt!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons