Annons
Gäst

Vad politikerna säger

Foto: Joanna Andreasson

Kalle Oldby ger en kåserande lektion i politiska, det vanligt förekommande språk som ofta går att höra i tv och radio.

Under strecket
Publicerad

Politiskan är en intressant språkform. Den förekommer ofta som mer eller mindre dolda budskap/teser/förklaringar i långa stycken med invecklade meningskonstruktioner. Avsikten är naturligtvis att trötta ut den som försöker lösa den semantiska knuten. Här krävs både vilja, kunskap och inte minst, uthållighet.

Men det finns en form av Politiskan som är betydligt enklare och mer avslöjande när man hört/läst/sett den tillräckligt många gånger. Nu är avsikten att vi utan större eftertanke ska tro på och förhoppningsvis bli imponerade och/eller lugnade av den handlingskraft som en handfull väldigt utslitna fraser förmedlar. Ta följande exempel. Den magiska frasen ser du i kursiv stil.

Politikern: Nu ska vi titta på det här.

Betyder: Det hade jag/vi ingen aning om så det får jag nog ta reda på.

Politikern: Nu tar vi tag i detta.

Betyder: Ett team av tjänstemän har satt ihop en liten skrift som berättar för politikern vad det handlar om och vid pressmötet håller politikern nu detta dokument i handen. Han/hon har ett fast grepp om det skrivna.

Annons
Annons

Politikern: Nu tillsätter vi en utredning som vi hoppas skall vara klar så fort det bara är möjligt. Men vi vill vara extremt noggranna med detta arbete och kan därför inte ge er någon definitiv tidsplan för genomförandet av vissa viktiga åtgärder.

Betyder: Med lite tur tröttnar ni på att fråga om detta och på så vis dör frågan en naturlig byråkratisk död i eller på någons skrivbord. Dock inte hos den ansvarige ministern.

Politikern: Nu känner jag mig trygg i att detta tas upp på ett ansvarsfullt vis.

Betyder: Det låter väl bra! Kan vi gå vidare till något annat nu?

Politikern: Nu skärper vi våra rutiner. (En tuffare variant av Nu ser vi över våra rutiner).

Betyder: Vi får väl se om det går att göra något åt detta utan att det blir för jobbigt för oss.

I Politiskan behärskar man även den ädla konsten att böja ord: Oacceptabelt, Helt Oacceptabelt, Fullständigt Oacceptabelt.

Betyder: En stenhård markering. Det vill i alla fall politikern tro. Men orden har blivit så urvattnade att de inte duger till att beskriva någonting.

Slutligen: I den aktuella frågan Gängkriminaliteten tävlade nyligen ett par styrande – nåja – politiker i den folkligt språkliga grenen att visa en verklig handlingskraft som alla medborgare skulle känna sig – kunde inte låta bli… – trygga i.

Politikern: Vi ska jaga dom till världens ände.

Betyder: Ingenting mer än att om man höjer rösten så visar det hur långt man är villig att gå. Utan att behöva gå dit.

Frågan som lätt infinner sig är Var ligger världens ände? Är det brofästet på vår sida av Öresundsbron? Men… det funkar ju inte där. Danmark har ju infört passkontroll. För just kriminella. Så The Search For Världens Ände måste nog utredas.

KALLE OLDBY är mångårig musikjournalist och producent på Sveriges Radio. kalle.oldby@bahnhof.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons