Annons

Tove Lifvendahl:Vad säger Sjöstedt och Fridolin om Fryshuset?

Gustav Fridolin valde Fryshuset som plats för pressträff i valrörelsen 2014.
Gustav Fridolin valde Fryshuset som plats för pressträff i valrörelsen 2014. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

I torsdags förmiddag fick Frys­husets ledning höra ryktesvägen att S, V och MP hade gjort upp om att inte förlänga kontraktet med Frys­husets stiftelse för de tio ­mötesplatser – fritidsgårdar, parklekar och ungdomsverksam­het i Skärholmen – man driver.

Ett rykte nästan svårt att ta på allvar, eftersom ingen kritik har framförts under de två år man har drivit verksamheten. Ryktet visade sig dock vara sant. På kvällen klubbades beslutet.

I en rapport till stadsdelsnämnden från den egna förvaltning skrivs: ”Stadsdelsförvaltningens samlade bedömning är att barn och unga erbjuds en fritidsverksamhet av god kvalitet.” Tjänstemännen rekommenderade därför nämnden att avtalet skulle förlängas.

Stiftelsen Fryshuset har funnits sedan 1984. De är en av Sveriges största aktörer vad gäller ungdomsverksamhet, och de tio ­mötesplatser som avtalet med stadsdelen omfattar har årligen 80  000 besök.

Det är en icke vinstdrivande verksamhet, och när jag talar med stiftelsens VD Johan Oljeqvist, säger han att de inte bemödat sig om att bedriva någon särskild lobbying, eftersom de varit helt övertygade om att avtalet skulle förlängas.

Annons
Annons

”Vi har överträffat alla punkter i avtalet, med råge”, säger han, ”vi har sedan vi tog över höjt kvaliteten avsevärt, för samma peng, men med betydligt högre krav”.

Frågan blir därför: varför säger stadsdelen upp avtalet med Fryshuset? Svaret: ingen kan förklara. På nämndmötet i fredags satt ungdomar och grät, och när den lika chockerade oppositionen ställde frågor, kom diffusa svar om ”bättre insyn”. Något som aldrig tidigare har framförts synpunkter på.

Johan Oljeqvist är upprörd. ”Vi frågar oss om det är värt att delta i upphandlingar. För oss är det viktigt att de unga vet att Fryshuset, vi drar inte. När vi kommer, stannar vi kvar, oavsett hur tuff de ungas situation är. Det som blir effekten av det här är att vi kommer och stannar i två år, skapar relationer med ­tusentals ungdomar, och sedan tvingas vi dra. Det är inte så vi jobbar. Om man har ambitioner att ideell sektor ska ge sig in i upphandlingar, får det inte gå till på det här sättet.”

Den rödgröna majoriteten för­nekar att det handlar om ideologi. Och agerandet rimmar ju onekligen illa med deras förmenta vurm för ideell sektor. Men här tycks det som om politiskt egenintresse sätts före den kvalitet man säger sig värna. Vad säger Jonas Sjöstedt om kollegornas agerande i Skärholmen? Eller Fridolin, som i valrörelsen gärna höll pressträff på Fryshuset?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons