Annons

”Vad ska jag göra med min löneförhöjning?”

Amortera eller öka antalet aktiefonder? Det är inte alltid självklart vad som är det mest fördelaktiga sparandet. SvD:s privatekonomiska expert delar med sig av ett antal frågor att ställa sig inför beslutet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Om du har en god ekonomi och kan ta risker är tanken på ”fondamortering” inte så tokig, skriver SvD:s Annika Creutzer. Men du behöver ställa dig några frågor.

Foto: Tomas Oneborg och SvDBild 1 av 1

Om du har en god ekonomi och kan ta risker är tanken på ”fondamortering” inte så tokig, skriver SvD:s Annika Creutzer. Men du behöver ställa dig några frågor.

Foto: Tomas Oneborg och SvDBild 1 av 1
Om du har en god ekonomi och kan ta risker är tanken på ”fondamortering” inte så tokig, skriver SvD:s Annika Creutzer. Men du behöver ställa dig några frågor.
Om du har en god ekonomi och kan ta risker är tanken på ”fondamortering” inte så tokig, skriver SvD:s Annika Creutzer. Men du behöver ställa dig några frågor. Foto: Tomas Oneborg och SvD

Fråga: Till min glädje har jag fått en rejäl löneförhöjning. Nu funderar jag på hur jag ska ta tillvara på dessa extrapengar på bästa sätt.

Ska jag amortera på mitt bolån eller ska jag öka på mitt sparande i aktiefonder?

/Anonym

Låt ingen annan välja fonder åt dig men ta gärna del av andras råd.

Annika Creutzer: För över 20 år sedan var det en bank som lanserade produkten Fondamortering. Tanken var att vi, i stället för att amortera på bolånet, skulle spara i fonder och få ihop ett större kapital som kunde användas till att amortera av en stor del av, eller hela, bolånet.

Det blev diskussioner kring produkten om den lockade människor att ta alltför höga risker. I värsta fall att det stora lånet blev kvar men kapitalet var borta. Därför gjordes ingen mer reklam för produkten och den försvann så småningom.

Annons
Annons

Men för den som har en god ekonomi och kan ta risker är tanken inte så tokig.

Pengarna som placeras med risk har möjlighet att ge en bättre avkastning. Och med stor sannolikhet är avkastningen högre än bolånets ränta. Den som gjort på detta sätt under de senaste tio åren har säkert gjort en mycket bra affär.

I ditt fall tycker jag att du ska ställa dig ett antal frågor:

1. Klarar jag av mitt nuvarande bolån, med den storlek det har i dag, om räntan tredubblas?

En ränta på 1,5 procent i dag kan mycket väl vara uppe i 4,5 procent om några år.

Den som bor i bostadsrätt bör också tänka på att räntan på bostadsrättsföreningens lån också stiger och därmed månadsavgiften.

2. Klarar jag av mitt nuvarande bolån den dag jag går i pension.

Gå in på minpension.se och se vad du kan förvänta dig i framtida samlad pensionsinkomst.

3. Sitter jag säkert på jobbet eller kan jag få ett annat lika välbetalt jobb?

Det pågår stora strukturomvandlingar på den svenska arbetsmarknaden och yrken som tidigare ansågs säkra kan försvinna. Den kanske viktigaste investeringen i dag är att se till att hålla uppe sin kunskapsnivå och vara anställningsbar. En inkomstförsäkring fyller på utöver a-kassan och ingår i flera fackföreningsavgifter men kan också ökas på med ytterligare avgift eller i egen försäkring.

Tänker du ”fondamortera” får du inte ha bråttom.

4. Hur klarar jag av lånet och andra utgifter om jag blir sjuk?

Se över vad du får för ersättning genom din anställning och eventuellt kollektivavtal. Komplettera med sjuklöneförsäkring (ibland kallad sjukförsäkring) om du behöver det för att klara ekonomin under en längre tid.

Annons
Annons

5. Vilka förväntningar har jag på avkastningen på mitt fondsparande?

Räkna inte för högt. Vi har haft en lång period av god avkastning och det är inte otroligt att vi får en tid med kortare eller längre börsfall. I snitt, över lång tid, ger aktieplaceringar en avkastning på ungefär 7 procent (exklusive utdelningar).

6. Hur vet jag vilka fonder jag ska välja?

Låt ingen annan välja fonder åt dig men ta gärna del av andras råd. En bra jämförelsesajt är morningstar.se. Är du en ovan fondsparare finns bra information på fondkollen.se.

7. Hur gör vi om vi är två om lånet?

Om bolånet är högt kan det vara svårt att klara av att köpa ut eller byta mot två bostäder, om ni mot förmodan delar på er. Väljer ni fondsparande framför amortering är det viktigt att ni båda två är medvetna om riskerna.

8. Hur lång tid ska jag göra denna placering?

Tänker du ”fondamortera” får du inte ha bråttom. Det kan ta tid innan du sparat och kapitalet växt. Sätt en tidpunkt, kanske några år framåt i tiden, då du ska utvärdera ditt projekt. Har det inte gått som du tänkt kan det vara hög tid att istället börja betala av på lånet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons