Annons

Lotta Lundberg:Vad ska vi med morsan Merkel till?

Landsmodern Merkel gör det igen.
Landsmodern Merkel gör det igen. Foto: Michael Sohn/AP

Angela Merkel arbetar efter det beprövade mottot ”Inga experiment” och tycks vinna valet – igen. För att utmanaren Martin Schulz ska ha en chans måste han börja sätta sina potatisar, och lära av sura Mutti.

Under strecket
Publicerad

Lotta Lundberg häpnar över den tråkiga debatten mellan Merkel och Schulz.

Foto: TTBild 1 av 1

”Vad ska vi göra med morsan?” heter en kabaret som gått för fulla hus i den gamla biografen Distel Bar på Friedrichstrasse i Berlin de senaste arton månaderna.

Jag bänkar mig långt bak för jag är inte bara där för att se vad de tänker göra med morsan utan jag vill uppleva publiken, härifrån kan jag bättre känna vad de skrattar åt – och filosofera över varför.

Vi är mitt i den tyska valrörelsen.

Det kommer inte bli någon Trump-effekt, även om AfD – den tyska motsvarigheten till SD – i god Donald Trump-anda kräver att man ställer Merkel inför rätta.

Om Frankrikes Macron kallade sin kampanj En Marche kan Merkel kalla sin En Trance.

Det händer inte mycket.

Opinionssiffrorna talar för att hon kommer sitta kvar. Försprånget gentemot socialdemokraternas Martin Schulz är i skrivande stund långt över 10 procent.

Det kommer inte bli någon Trump-effekt, även om AfD – den tyska motsvarigheten till SD – i god Donald Trump-anda kräver att man ställer Merkel inför rätta.

AfD vill skicka Merkel i fängelse för att hon bröt Dublinavtalet och öppnade sitt hjärta. På tyska; wir schaffen das (”vi kommer att klara det”).

Annons
Annons

Det är inte sannolikt att valet kommer att hackas. Om ryssarna hade velat infiltrera hade man startat de massiva störningarna över internet redan i våras. Så min blygsamma bedömning är att Putin behöver Merkel. Hon är snart den enda politiska ledare från väst som tar honom på allvar. De vet var de har varandra. Det är som tyskarna säger: Lugn i kartongen.

Jag får en pratstund med regissören Dominik Paetzholdt innan ridån går upp. Han säger att så fort teatern sätter upp en kabaret med Mutti, Angela eller Merkel på repertoaren går det för fulla hus. Ein Knüller, som tyskarna säger, garanterar teaterns fortsatta existens.

Kabaret, satir och politisk teater har en långt över hundraårig tysk tradition på nacken.

Ja, till och med nazisterna gjorde sina försök med kabaretliknande spektakel. Men det blev aldrig roligt. Möjligen komiskt.

Paetzholdt tror att det började med socialismens sätt att irritera makten efter förra sekelskiftet men att denna sorts humor även har en djup förankring tack vare judiska influenser.

Även under DDR-tiden, säger han och sveper med handen över de sammetsröda bänkraderna på Tistelbaren, spelade kommunisterna. Ja, till och med nazisterna gjorde sina försök med kabaretliknande spektakel. Men det blev aldrig roligt. Möjligen komiskt.

Så kan man känna igen en fanatiker eller extremist – oavsett läger – om man är osäker på med vem man har att göra. Har hen självironi? Kan hen förhålla sig till symboler, som ju är teaterns själva livselixir?

Trots att själva valrörelsen till och med verkar tröttare än den förra 2013 – som kallades valiumvalet – måste ensemblen ständigt uppdatera innehållet, skriva om en sångtext eller byta ut en peruk. För det är klart att det händer någonting.

Annons
Annons

Lotta Lundberg häpnar över den tråkiga debatten mellan Merkel och Schulz.

Foto: TTBild 1 av 1

Också mycket otrevliga saker.

Under Merkels valhelikopter följer till exempel ett inte bara illa uppfostrat koppel vandaler utan även en hord illitterata gaphalsar från extremhögern med fickorna fulla av tomater och munnarna fulla av invektiv.

I Quedlinburg, Torgau och Heidelberg kan man på torget inte längre höra vad kanslern säger. Hatet brinner i ögonen på dem som känner sig förfördelade, raseriet är så primitivt att man blir livrädd och måste åka hem och läsa textremsan på nyheterna istället. Merkel ser helt slut ut. Men hon står kvar.

Det är upplyftande att iaktta att när tagen blir tuffa i tysk politik bildar de övriga partierna en mur mot AfD, medan det i Sverige verkar gå i en helt annan riktning.

Till skillnad från AfD:s ledare Alice Weidel som under en valdebatt lämnade studion efter att ha fått en synnerligen synkron utskällning av samtliga övriga sex partier. Hon tog av myggan mitt under sändning och drog.

Det är upplyftande att iaktta att när tagen blir tuffa i tysk politik bildar de övriga partierna en mur mot AfD, medan det i Sverige verkar gå i en helt annan riktning. Där SD lyckas trixa sig in och splittra snart inte bara Alliansen.

Om var femte svensk skulle rösta på SD så skulle ”bara” var tionde rösta på AfD. I runda slängar. Än så länge. Ändå tillräckligt många för att komma in i Bundestag och kanske bli Tysklands tredje största parti.

Lotta Lundberg häpnar över den tråkiga debatten mellan Merkel och Schulz.
Lotta Lundberg häpnar över den tråkiga debatten mellan Merkel och Schulz. Foto: TT
Annons
Annons

Men det är inte AfD som är Merkels största konkurrent och bekymmer.

Utan Martin Schulz, av Der Spiegel i mars på omslaget korad till: Sankt Martin – alltså han med gåsen i november, för er som inte har helgonen uppdaterade.

Han kom som en frälsare under vårvintern och före sommaren såg socialdemokraterna ut att ha en verklig chans att få bort Merkel, inte med hot och skändning, utan på gammal hederlig demokratisk väg.

Under den direktsända valduellen tre veckor före valet fylls Berlin med storbildsskärmar.

Och när jag ser Merkel känner jag mig som en tonårsmorsa; måste du se så sur ut? Kan du inte anstränga dig lite för mormors skull.

Det är nästan fotbollsstämning på stan när vi kommer in i den gamla saluhallen i Moabit, en arbetarstadsdel i gamla Västberlin. Där står socialdemokratiska SPD för värdskapet, vi duas, bjuds på Bratwurst och kallas Genosse (”kamrat”) när vi skålar. Över trehundra personer i alla åldrar håller andan när de två elefanterna dyker upp på bildskärmen. Ikväll ska det avgöras. Detta är Schulz chans.

Och när jag ser Merkel känner jag mig som en tonårsmorsa; måste du se så sur ut? Kan du inte anstränga dig lite för mormors skull.

Spänningen stiger. Men i halvtid har all luft gått ur oss. Inte bara ungarna ålar under stolarna och vill gå hem. Vad är det som händer?

Retorikerna har ett bra språk för det här: Patos, logos och etos.

Schulz har verkligen patos, det är medryckande, det är kul, det är mänskligt.

Men för mycket patos går fett bort. Det vet en krönikör, som själv kan hamna i fällan: patos räcker inte. Man måste kunna övertyga genom erfarenhet och sakkunskap. Förmedla logos och etos, som Merkel.

Annons
Annons

För Schulz spelar heller inte ut sina trumfkort – social rättvisa, eller EU:s vitalisering.

Om jag hade varit tysk socialdemokrat hade jag varit så besviken.

Han pratar inte om det hon försummat för Nordkorea, Trump och Turkiet.

Det som ligger folk nära; vardagsbekymmer som pensioner, daghem, skatter och ruttna skoltoaletter ägnar han knappt fem minuter.

Nej, istället käbblar de om vems fel det är att integrationen ser ut som den gör. Det är inte bara pinsamt. Det bär överhuvudtaget ingen frukt. För de företräder båda två den regering som tryckte på välkomstknappen.

Om jag hade varit tysk socialdemokrat hade jag varit så besviken.

När Adenauer gick till val efter andra världskriget hade han det föga upphetsande mottot:  Inga experiment. Merkel går i hans fotspår. Dock för hon sitt parti CDU allt mer mot mitten och anklagas ofta för att sno sossarnas frågor. CDU översätts ofta felaktigt som en motsvarighet till KD. Precis som nästan alla partiledare i Sverige kallar sig feminister är de tyska kristna. Konstigare är det inte.

Liksom de flesta svenska partiledare säger sig vara feminister, påstår de flesta tyska att de är kristna. Konstigare är det inte.

Och på söndag kväll kommer Merkel se ut som den gamle reformatorn Martin Luther: här står jag och kan inte annat.

Så vad vi ska göra med morsan är rätt klart, vi ska ha henne i radion och soffan och i öronen och på tv och intill världens makthavare i fyra år till. Mutti schafft das.

Om EU däremot består är jag inte lika säker på.

Där skulle Schulz ha satt sina potatisar. Det är därifrån han kommer, det är hans kompetens och unique selling point som det heter.

Om han inte har satt dem före valdagen kommer tyskarna fortsätta ställa frågan; varför ska man välja kopian när man kan få originalet?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons