Annons

Janerik Larsson:Vad sysslar Shekarabi med?

Vänsterpartist?
Vänsterpartist? Foto: Fredrik Sandberg
Under strecket
Publicerad

I Aftonbladet kallar Ardalan Shekarabi några friskolors utlandsexpansion "skamlig", och försöker pressa Sverigedemokraterna på vad de tycker.

Regeringen drar sig sannerligen inte för att söka få över SD på sin sida i frågan om "vinster i välfärden”, samtidigt som man beskrivit varje motsvarande ansträngning från Alliansen som uttryck för rasism.

Syftet med utlandsexpansion är förstås inte att kasta bort pengar från Sverige utan tvärtom att skapa värden för företag och ägare i Sverige. Projekten ska ge inkomster med tiden.

Globaliseringsrådet skrev om värdet av svensk tjänstexport på sidan 57 i Rådets slutrapport 2009 "Bortom krisen. Om ett framgångsrikt Sverige i den nya globala ekonomin":

Utan att ta ställning i den ideologiska debatten är det Rådets bedömning att de alternativ inom till exempel vård och skola som släppts fram, ofta i bred politisk enighet, har medfört positiva effekter. Främst intresset att främja tjänsteexport gör att Globaliseringsrådet förordar att det på de stora kommunala tjänsteområdena ska finnas ett utrymme för privat företagsamhet. Det är i praktiken orimligt att tänka sig att kommunala förvaltnings i stor skala ska ägna sig åt tjänsteexport.

Detta skrevs enhälligt, med deltagande av ordförandena för LO, TCO och SACO. SACO företräddes i Globaliseringsrådet av Anna Ekström!

Innebörden av vad Shekarabi säger är att inget som helst företagande för export ska få utvecklas ur det svenska kunnandet inom vård, omsorg, förskola och skola - de stora tjänsteområdena - utan att detta tvärtom är "skamligt".

Frågan är väl om något företag som har stat, landsting eller kommun som kund (dvs skattebetalarna) borde få verka utanför Sveriges gräns.

Vad har hänt med socialdemokratin under Stefan Löfven? Eller är det Håkan Juholt som sitter kvar? Har Jonas Sjöstedt all makt över regeringen?

Jag har inte sett en sådan total, socialdemokratisk oförståelse för betydelsen av företagande sedan löntagarfondsstriden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons