Annons

Göran Eriksson:Löfven kan vinna på Vänsterns röda krokben

Sverige får en S-ledd regering, sedan Jonas Sjöstedt bekräftat att Vänsterpartiet lägger ner sina röster. Men man lovar också att fälla regeringen om den går för långt med förändringar på hyres- och arbetsmarknaden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 5
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 3 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 5

V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag.
V-ledaren Jonas Sjöstedt meddelar att partiet röstar för att släppa fram Stefan Löfven på fredag. Foto: Lars Pehrson

Varför väljer V att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, trots att Löfven gjort upp med C och L om ett borgerligt färgat program?

Det är väl ändå – det tycker i alla fall V:s partiledning – det minst dåliga alternativet. Om Vänsterpartiet i stället hade röstat nej till Löfven, tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, så hade det sannolikt blivit extraval, där den stora risken ur V:s synvinkel är att Sverigedemokraterna skulle växa ytterligare.

Men enligt Sjöstedt skulle alternativet i stället sannolikt ha blivit en ”blåbrun” M-KD-regering, som behöver stöd av SD. Och det vore ännu sämre för Vänsterpartiet.

Hur kommer V-ledningens beslut att uppfattas bland partiets gräsrötter?

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 3
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3
Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 3

Att rulla ut röda mattan – den röda dörrmattan skulle vissa säga – för en högerinriktad S-regering är naturligtvis något mycket kontroversiellt inom den bredare vänstern. Det finns ju också flera Socialdemokrater som är motståndare till S-ledningens uppgörelse med Center och Liberalerna.

Men Sjöstedt hade med sig ett löfte som kanske kan dämpa ilskan i de egna leden.

Ja, vad betyder Sjöstedts löfte om att väcka misstroende mot regeringen, om man lägger fram de förslag om hyror och arbetsrätt som finns med i överenskommelsen?

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är en intressant tanke – och det ser ut som ett smart upplägg av Vänsterpartiet. Det betyder alltså att partiet är berett att fälla regeringen Löfven – tillsammans med moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater – om man genomför de punkter som finns med i den framförhandlade överenskommelsen.

Det kräver förstås att Moderaterna ska vara beredd att fälla regeringen, för att den genomför en politik som Moderaterna i grunden gillar. Men det är ju långt ifrån omöjligt.

Finns det inte ändå en riksdagsmajoritet för att genomföra sådana förändringar?

Foto: Lars Pehrson

Jo, det gör det sannolikt. Det intressanta, som gör att det nu talas om att Liberalerna och Centern har gått på en blåsning, är att de här frågorna är ”inlåsta” i uppgörelsen med S, MP, C och L. Kan de då avgöras tillsammans med andra partier? Det är inte självklart.

Lyckas Vänstern med krokbenet, så vinner ju Stefan Löfven på detta – det här är reformer som han och Socialdemokraterna inte vill genomföra.

Hur påverkar det här relationen mellan C, L och S?

Foto: Lars Pehrson

Det är för tidigt att säga. Men jag gissar att Annie Lööf och Jan Björklund gärna skulle vilja veta om Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt tillsammans konstruerade modellen med det röda krokbenet – det som ska stoppa regeringen Löfven från att genomföra de tyngsta liberala reformerna.

Efter reklamen visas:
Vänsterpartiet släpper fram Löfven som statsminister
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons