Annons

Akilov: Jag tyckte synd om barnen och svängde

Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov. Den är tagen från en övervakningsfilm på Change Money när lastbilen kör förbi på Drottninggatan.
Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov. Den är tagen från en övervakningsfilm på Change Money när lastbilen kör förbi på Drottninggatan. Foto: Polisen/TT

Rakhmat Akilov misslyckades med att ansluta sig till IS i Syrien. Men när terrorsekten uppmanade till att döda på egen hand tog Akilov uppmaningen på allvar. SvD söker svar på hur fyrabarnspappan från Uzbekistan kom att utföra tidernas största terrordåd i Sverige.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Gripandet. Akilov togs fast i Märsta ungefär fem timmar efter dådet.

Foto: PolisenBild 1 av 3

Akilov fotar sig själv efter terrordådet.

Foto: PolisenBild 2 av 3

Akilovs första bild till sina IS-kontakter när han fått fart på lastbilen och kör mot Drottninggatan.

Foto: PolisenBild 3 av 3

Klockan har passerat midnatt den 7 april 2017.

Rakhmat Akilov kommer inom 15 timmar att begå det största terrordådet som någonsin drabbat Sverige.

Han befinner sig utanför Vårby gård, söder om Stockholm.

Den 7 april spelar han in en video med sin mobiltelefon.

”Ingen ork och ingen styrka om inte i Gud”.

”Res på er, nu är det dags att döda de otrogna”.

”Allahu Akbar”

När Akilov vaknar den här morgonen ber han en bön och fäster sedan de sista skruvarna runt sin hemmagjorda splitterbomb som ska ta hans eget, och minst 40 andras liv – hoppas han.

Han vill bli en shahid, säger han i första polisförhöret. En martyr.

Han åker senare in till stan och Sveriges mest besökta shoppinggata. Han behöver bara spana i 1,5 timme innan han upptäcker en lämplig lastbil. Han fotade också av den och skickade till sina kontakter utomlands, innan han kapade den.

Från den stunden vet vi vad som sedan hände. Fem människor dödades, den yngsta bara 11 år. Ett liv som knappt hunnit börja.

Anhöriga till offren har berättat i intervjuer att de inte vet var de ska rikta ilskan. För de vet för lite om gärningsmannen. Han har beskrivits som en skugga.

Annons
Annons

Gripandet. Akilov togs fast i Märsta ungefär fem timmar efter dådet.

Foto: PolisenBild 1 av 1
Gripandet. Akilov togs fast i Märsta ungefär fem timmar efter dådet.
Gripandet. Akilov togs fast i Märsta ungefär fem timmar efter dådet. Foto: Polisen

I den 9 000 sidor långa förundersökningen ges svar på frågor som många i Sverige undrat över i snart ett år. Här blir det tydligt att Akilovs profil stämmer överens med det som svenska säkerhetstjänsten varnat särskilt för senaste åren – en motiverad ensamagerande terrorist.

En radikal extremist som döljer sina planer i samtal med andra över internet, i krypterade chattar som inte går att spåra. Inspirerade av terrorsekter som Islamiska staten.

Men Rakhmat Akilov var inte bara inspirerad av IS – han blev coachad och uppmuntrad att begå attacken. Påhejad av flera personer i chattkonversationer före, under och efter dådet.

15 mars 2017:

I chattkontakten med en annan jihadist:

”Kriga mot de otrogna som finns omkring er”

1 april 2017:

Akilov frågar om han kan köra över ”otrogna i Sverige” och nämner även homosexuella.

”Det är klart att du kan”, blir svaret.

Den här tidpunkten är viktig för Akilov. Det är nu som han bestämmer sig för att begå själva dådet, berättar han i förhör.

Han säger att han sett en video där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uppmanar att begå dåd på egen hand. En allmän order, menar Akilov.

Åklagaren, som ska bevisa Akilovs skuld, pekar på ett annat viktigt datum.

Den 16 januari, tre månader före dådet, så kontaktar Akilov en person om hur man ska gå tillväga för att svära IS trohetsed. En handling som ska göras innan ett dåd begås i IS namn.

Annons
Annons

Akilov fotar sig själv efter terrordådet.

Foto: PolisenBild 1 av 1
Akilov fotar sig själv efter terrordådet.
Akilov fotar sig själv efter terrordådet. Foto: Polisen

Men för att förstå varför Rakhmat Akilov blev en terrorist så behöver vi backa bandet.

När Akilov var 5–6 år skickade hans far honom till moskén i hemstaden Samarkand i Uzbekistan. Han berättar i förhör att pappan brukade bli glad av att Akilov kunde korantexter utantill.

Han lämnade hemstaden 2009. Skälet ska ha varit att han inte hade några pengar efter ett dyrt bröllop för hans äldsta dotter. Han försörjer sig på ströjobb ute i Europa.

Han bodde en period i Turkiet 2012. Här kommer de första tecknen på att han vill bli en del av IS.

”När jag åkte till Turkiet träffade jag några bekanta där som hade gått i samma moskéer som jag i Samarkand. Och jag umgicks med dem och de planerade att åka till IS”.

Det berättar Akilov i förhör.

I oktober 2014 kommer Akilov till Sverige. Han kände ingen här, utan behövde bara tjäna pengar, säger han själv.

Kort efter det försöker han ansluta sig till IS i Syrien, uppgifter som styrks i förundersökningen. Det finns resestämplar i Akilovs pass som visar att han åkte till Turkiet på hösten och lämnade landet i februari 2015.

Efter ett stopp i Polen kom han sedan tillbaka till Sverige igen via båt till Nynäshamn.

Informationen om IS-resan pekar på att Akilov var en radikal jihadist redan när han satte sin fot på svensk mark, enligt experter.

Annons
Annons

Akilovs första bild till sina IS-kontakter när han fått fart på lastbilen och kör mot Drottninggatan.

Foto: PolisenBild 1 av 1

– Det man kan säga är att det tidigt fanns väldigt tydliga ideologiska inslag här, säger terrorforskaren Hans Brun.

Akilov har fyra barn i Uzbekistan. När han nämner dem första gången i förhör är det med en viss stolthet. Han berättar att de studerar, att hans ena dotter är ”ungdomsmästare” i fotboll och att yngste sonen är duktig i schack.

Inför dådet har han i chattkontakter med andra extremister uttryckt en oro för vad som kommer hända med barnen när han dör.

4 april 2017:

”Jag vet att de otrogna kommer plåga mina fyra barn efter martyroperationen”.

När han får frågor om vad som händer sekunderna innan han kör in i Åhléns varuhus berättar han för förhörsledarna att han såg två barn.

”Jag tyckte synd om barnen och svängde ratten till vänster”.

Uttalandet är ett av få exempel där Akilov beskriver sina tankar under dådet. Men samtidigt överskuggas den typen av funderingar av en stark ideologisk drivkraft som blir uppenbar i hans samtal med likasinnade.

Akilovs första bild till sina IS-kontakter när han fått fart på lastbilen och kör mot Drottninggatan.
Akilovs första bild till sina IS-kontakter när han fått fart på lastbilen och kör mot Drottninggatan. Foto: Polisen

För Akilov ville döda så många som möjligt. Han registrerade varje hög smäll som uppstod när kroppar träffades av lastbilen. Det var så han höll räkningen på antalet offer. Siffran var viktig i avrapporteringen till sina IS-kontakter.

"I centrala Stockholm har jag kört över 10 stycken. Nu måste jag ut härifrån!!!"

"Jag älskar dig för Allahs skull", får han tillbaka som svar.

Men det fanns också en önskan hos honom att dö. Han längtade efter att se ”Guds leende”, skriver han i chattkonversationer.

Akilov berättar i förhör att han ser sig som en krigare:

”Varje dag så tog bombningar och sprängningar livet av mina bröder i Afghanistan, Syrien och Irak, så på det sättet var det bråttom och mitt hjärta blödde”.

Rakhmat Akilov sitter i dag inlåst på Kronobergshäktet. Där är det alltid en kriminalvårdare som tittar på honom genom en glasruta.

Fortfarande finns frågetecken kring Akilovs liv och vad som påverkat honom. Han kommer ges möjlighet att berätta om det med egna ord under rättegången i mitten av februari.

Åklagaren yrkar på att han utvisas och förbjuds att återvända till Sverige.

Rättelse: I en tidigare version stod det att Akilov befann sig i skogen utanför Vårberg, sista natten före dådet. Men enligt mobilanalysen från polisen var hans telefon uppkopplad i en lägenhet i Vårberg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons