Annons

5 kan bli statsminister – så går det till

Efter det rekordjämna valet är det fortfarande oklart vem eller vilka som bildar regering. En handfull partiledare bli statsminister, om de verkligen vill. SvD förklarar hur det skulle gå till.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Så kan Annie Lööf (C) eller Jan Björklund (L) bli statsminister

I oktober 1978 tillträdde Ola Ullsten som statsminister i en ren folkpartiregering, trots att det lilla liberala partiet bara hade 39 av 349 riksdagsmandat. Att det kunde ske berodde på att de två största partierna – Socialdemokraterna och Centerpartiet – lade ner sina röster när ingen annan regering kunde bildas.

På samma sätt skulle Annie Lööf eller Jan Björklund kunna bli statsminister, trots att Centerpartiet bara fick 8,6 procent av rösterna och Liberalerna 5,5 procent. Det som krävs är att varken de rödgröna eller Alliansen förmår bilda en regering, och att det inte uppstår en stor blocköverskridande koalition.

I ett sådant läge skulle Socialdemokraterna kunna tänkas släppa fram en liten mittenregering, framförallt om alternativet är en moderatledd regering med stöd av Sverigedemokraterna. Även Moderaterna skulle ha intresse av att stoppa Stefan Löfven från att sitta kvar som statsminister.

Annons
Annons

Baksidan med att bilda en svag regeringen är den ständigt måste förhandla i riksdagen för att få igenom sin budget och politik. Och därmed ständigt riskera att falla. Ola Ullstens regering satt bara i ett år.

Så frågan är snarare om Annie Lööf eller Jan Björklund vill bli statsminister i ett mycket osäkert parlamentariskt läge. En kortvarig och misslyckad regeringsperiod skulle kunna sätta käppar i hjulet för Lööfs långsiktiga plan: att bli Alliansens statsministerkandidat i valet 2022.

Efter reklamen visas:
Vilka regeringsalternativ kan det finnas efter valet?

Så kan Ulf Kristersson (M) bli statsminister

Moderatledaren Ulf Kristersson har deklarerat att han vill leda en alliansregering. Detta trots att de borgerliga partierna blev mindre än de rödgröna i valet och var långt i från att få egen majoritet i riksdagen.

Valresultatet gör att makten att utse M-ledaren till statsminister inte ligger hos Alliansen.

Kristerssons förhoppning att bli statsminister vilar på att Sverigedemokraterna väljer att släppa fram honom. Antingen som ledare för Alliansen, vilket SD-ledaren Jimmie Åkesson redan har avfärdat eftersom allianspartierna inte vill delta i politiska förhandlingar med SD. Eller som ledare för en ren M-regering, vilket Kristersson sagt sig inte ha några planer på att bilda.

Även om SD hjälper Kristersson genom att lägga ner sina röster i en statsministeromröstning kan de fälla en regeringsbudget redan före jul. Det enda som krävs är att SD röstar på S budgetförslag.

Annons
Annons

Med det hotet hängande i luften skulle Jimmie Åkesson kunna tvinga till sig politiskt inflytande – trots Kristerssons löfte att inte förhandla med SD.

Vilket pris Ulf Kristersson är beredd att betala för att bli statsminister återstår att se. Sedan han valdes till M-ledare förra året har han upprepat sitt mantra om att driva den moderata politiken ”ända in i kaklet”.

Så kan Stefan Löfven (S) behålla statsministerposten

Statsminister Stefan Löfven (S) valde att inte avgå på valnatten, trots att regeringspartierna backade och de rödgröna har en tydlig majoritet emot sig i riksdagen.

Den svenska parlamentarismen är negativ, vilket innebär att statsministern måste tolereras av riksdagen. En statsministeromröstning kommer att ske tidigast den 25 september, när riksmötet öppnar. Om oppositionspartierna gör som de sagt kommer Löven att röstas bort då.

Han har allstå ungefär två veckor på sig att förhandla fram parlamentariskt stöd eller få något av allianspartierna att lägga ner sina röster.

Om han avgår, eller blir bortröstad, är det talmannen som leder arbetet med att ta fram förslag till ny statsminister. Eftersom Socialdemokraterna är störta parti och de rödgröna har fler mandat än Alliansen kan uppgiften att bilda regering återigen hamna hos Stefan Löfven, som då måste förhandla med andra partier.

Annons
Annons

S-ledaren har uttryckt en vilja att bilda en blocköverskridande regering efter valet, men C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund har ställt sig avvaktande, såvida Socialdemokraterna inte sammarbetar med hela Alliansen och det blir en borgerlig statsminister.

Så kan Jimmie Åkesson (SD) bli statsminister

Sverigedemokraternas förhoppning om att bli största parti grusades på valnatten. Men Jimmie Åkesson utropade sig ändå till valets segrare .

– Vi kommer att få ett enormt inflytande över svensk politik de närmsta veckorna, de närmsta månaderna, de närmsta åren, sa SD-ledaren när han mötte partikamraterna på valvakan.

Svaret på frågan om Jimmie Åkesson kan bli statsminister är av allt att döma nej. Hans parti fick 17,6 procent i valet och inget annat riksdagsparti vill samarbeta med SD, vilket gör att Åkesson har en klar majoritet emot sig.

Både Moderaterna och Kristdemokratern har efter valet tackat nej till att inleda samtal med SD.

Sverigedemokraternas möjlighet är att S-ledaren Stefan Löfven, M-ledaren Ulf Kristersson och C-ledaren Annie Lööf misslyckas med att bilda regering och att frågan till sist hamnar hos Jimmie Åkesson (talmannen har fyra försök på sig att föreslå en statsminister innan det utlyses extra val).

Men även i det läget måste Åkesson försäkra sig om att han inte har en majoritet emot sig i statsministeromröstningen, vilket framstår som omöjligt i dagsläget.

Mer troligt är i så fall ett scenario där en rad misslyckade regeringsbildningar i höst tvingar fram ett extra val. Skulle SD växa ytterligare i riksdagen blir det svårare för de andra partierna att isolera partiet och lättare för Åkesson att på allvar lansera sig som en statsministerkandidat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons