Annons

Vakt som avvisade gravid spred rasism på Flashback

En ordningsvakt som ingrep mot en gravid, svart kvinna vid en tunnelbanestation i Stockholm i januari har under flera års tid publicerat inlägg med rasistiskt innehåll på nätforumet Flashback, skriver Dagens Nyheter.

Under strecket
Publicerad

Bild från tunnelbanan i Stockholm. Vakterna på bilden är inte den omskrivne i texten.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Bild från tunnelbanan i Stockholm. Vakterna på bilden är inte den omskrivne i texten.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Bild från tunnelbanan i Stockholm. Vakterna på bilden är inte den omskrivne i texten.
Bild från tunnelbanan i Stockholm. Vakterna på bilden är inte den omskrivne i texten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ingripandet mot den gravida kvinnan på tunnelbanestationen Hötorget i Stockholm den 31 januari i år väckte stor uppmärksamhet. När hon vid en biljettkontroll inte kunde visa giltig biljett uppstod en konflikt med kontrollanterna, och hon blev avvisad av ordningsvakter från vagnen.

Ett filmklipp spreds sedan som visar hur kvinnan blir nedtryck med magen och ansiktet nedåt mot en bänk. Vakternas agerande blev hårt ansatt i sociala medier, och kritiken handlade delvis om att hanteringen av kvinnan skulle vara ett uttryck för rasism.

Polisen inledde en förundersökning mot de två vakterna som sedermera lades ned. I en intervju med DN tillbakavisade en av vakterna rasistanklagelserna.

– Jag skiter väl i vad hon har för hudfärg eller bakgrund eller vad det nu är, sa han till tidningen.

Men enligt DN har mannen ett konto på Flashback från vilket han de senaste åren skrivit flera inlägg med rasistiskt innehåll. Mellan 2014 och 2019 postas inlägg som bland annat innehåller orden ”svarting”, ”blatte” och ”neger”.

Strax efter ingripandet på Hötorget publicerades även ett inlägg från kontot där det står att ”svarta utan tvekan är stökigare än vad vita är” i samband med en referens till fallet.

När DN konfronterar mannen med uppgifterna bekräftar han att kontot tillhör honom, men nekar till att han i arbetet skulle präglas av rasistiskt agerande.

– Jag är inte så direkt politiskt engagerad och jag bryr mig inte något nämnvärt varken om invandringspolitik eller någonting sådant, säger han till tidningen.

Ordvalen som framkommit beskriver han som ”beklämmande” och ingenting som han använder i sitt ”vardagliga språk”. Han hävdar också att det inte stämmer överens med hans åsikter.

Efter att förundersökningen lades ned återgår ordningsvakten nu till arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons