Annons

Göran Eriksson:Valberedningen höjer tröskeln för Ullenhag

Erik Ullenhag.
Erik Ullenhag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni har visat ”politiskt mod” och bör efterträda Jan Björklund, enligt Liberalernas valberedning. Partiledarstriden i Liberalerna är en miniatyr av den konflikt som dominerar svensk politik just nu.

Under strecket
Publicerad

Valberedningen föreslår att Nyamko Sabuni ska bli ny partiledare efter Jan Björklund. Det stämmer med resultatet i de flesta medlemsomröstningarna, och med vad 18 länsförbund har kommit fram till. Så det är inte ett överraskande besked.

Men valberedningen gör mer än att peka på Sabuni, man argumenterar också för att hon kan ”lyfta och skapa ny kraft”, att hennes ledarskap är tydligt och att hon i sin roll som minister har visat ”påtagligt politiskt mod”.

Förslaget från valberedningen är inte bindande för ombuden på landsmötet på fredag, men beslutet innebar ändå att tröskeln för Erik Ullenhag höjs rejält.

Ullenhag har varit den nuvarande partiledningens favorit – och den som Stockholm och Uppsala vill ha. Men till de länsförbund som hellre vill ha Nyamko Sabuni, ska nu alltså också läggas valberedningen.

Ullenhaglägret har räknat och argumenterat för sin sak i den starka motvinden. Man har pekat på att segern för Sabuni inte alls är lika stor om man räknar avgivna röster, i stället för hur många länsförbund som har nominerat henne.

Annons
Annons

Man har framhållit att medlemsomröstningarna bara är rådgivande, och att valdeltagandet har varit lågt. Därmed borde ombuden på landsmötet vara fria att rösta på vem de vill – det vill säga på Erik Ullenhag.

Partiledarstrider kan uppstå i vilket parti som helst. Men det är några saker som gör just Liberalernas process speciell. För det första uppfattas detta – rätt eller fel – som något av ett ödesval.

Nyamko Sabuni anses stå för en hårdare linje i migrations- och integrationspolitiken. Men också vara mer öppen för att borgerligheten skulle kunna regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Erik Ullenhag förmodas i stället stå för det motsatta med en ”snällare” politik, och en hårdare linje mot samröre med Sverigedemokraterna.

SD-frågan delade ju Liberalernas riksdagsgrupp efter valet – och det var ju den som gjorde slut på Alliansen när Liberalerna och Centern valde att släppa fram regeringen Löfven. Liberalernas partiledarkamp är en miniatyr av den konflikt som dominerar svensk politik just nu.

Partiledarfrågan är alltså ödesmättad – den kan avgöra vilket parti Liberalerna kommer att vara.

Den här partiledarstriden kommer också att avgöra hur Liberalerna i framtiden väljer sina partiledare. Ullenhagsidan är som sagt kritisk mot hur medlemsomröstningarna har genomförts.

Men också i det avseendet tar valberedningen nu ställning emot Erik Ullenhags kampanjstab. Man medger att processen ”inrymmer en del tolkningsproblem” som kritikerna har påpekat. Men man skriver också att detta ”på intet sätt [tar] bort förankringen och stödet för Liberalernas nästa partiledare” – alltså Nyamko Sabuni.

Valberedningen var inte enig och det kommer partiet, som hänger på riksdagsspärren, inte heller att vara. Nästa partiledare börjar i en mycket brant uppförsbacke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons