Annons

”Väldigt ofta vet vi inte vem som är ostens producent”

När priserna pressas är det alltid någon som får lida på grund av det, säger Jackson’s ostaffärs ägare Niklas Chaligo.
När priserna pressas är det alltid någon som får lida på grund av det, säger Jackson’s ostaffärs ägare Niklas Chaligo. Foto: Veronica Johansson

Chark- och ostförsäljare i Hötorgshallen välkomnar WWF:s köttguide, trots att kött och ost från flera europeiska matländer får rött ljus.

– Guiden bara stärker min tro på det jag gör, säger butiksägaren Sven Eriksson.

Under strecket
Publicerad

Butikerna har precis öppnat i Hötorgshallen och få försäljare har hunnit titta på Världsnaturfondens köttguide. Någon större oro skapar rubrikerna, om att ost, skinka och korv från flera europeiska länder bör undvikas, inte.

– I första hand handlar det om vilken kvalitet jag får på mina produkter i slutändan. Då kommer stressen och djurhushållningen in i bilden. Långa transporter och tajta burar är skadligt vilket man vet om man jobbat länge med mat, säger Sven Eriksson vars butik Österqvist i Hötorgshallen specialiserat sig på just italienska, tyska och spanska ost- och charkvaror.

År 2006 ändrade Sven Eriksson sortimentet och gick in för att jobba med producenter som har bra koll på logistik.

– Guiden stärker bara min tro på det jag gör. Hur logistiken ser ut bakom produktionen är ofta det första jag talar om med producenterna. Det garanterar ofta att det inte är lika mycket antibiotika i fodret.

Enligt Eriksson uppstår problemen när producenterna blir för stora eftersom de då tappar fokus på djurhushållningen.

– Vi väljer aktivt bort att jobba med de stora i branschen. Vi vet att de största problemen finns där.

Annons
Annons

Niklas Chaligo som driver Jackson’s ostaffär håller med. Han är inte heller förvånad över att viss ost får rött ljus.

– Det handlar om dussinvaror som massproduceras och säljas väldigt billigt.

Redan i dag finns krav på vad så kallade hantverksostarna får innehålla och hur de tillverkas.

– Det som gör hantverksostarna goda och trevliga har med djurhållningen att göra. Det finns massor av regler om hur kossor ska få beta i det fria i bergen, men de ostarna kostar kanske tio gånger mer än det billigaste du hittar i vanliga matbutiker, säger Niklas Chaligo .

Men att ha koll på utländska producenter är inte alltid helt enkelt.

– Väldigt ofta vet vi inte vem som är ostens producent. Namnet som står på förpackningen är inte producentens på något sätt. Det är en förenklad grej för att det ska gå snabbare, smidigare och hålla ner kostnaderna, säger Chaligo.

Flera populära utländska köttprodukter, till exempel Parma och Serranoskinka, italiensk salami och tyska korvar ska man helst undvika, enligt WWF. Motiveringen är att grisproduktionen i Frankrike, Tyskland och Spanien inte lever upp till samma krav på vad grisarna äter.

Kundernas intresse för producentansvar och antibiotika är ändå marginellt, enligt Niklas Chaligo.

– Folk borde tänka på det konstant, inte bara när det kommer guider och artiklar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons