Annons

Våldtäktsdomen mot Arnault står fast

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, på väg in i Stockholms tingsrätt i september i fjol.
Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, på väg in i Stockholms tingsrätt i september i fjol. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ger inte prövningstillstånd för Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen. Därmed står våldtäktsdomen mot Arnault, med nära koppling till Svenska Akademien, fast.

I Svea hovrätt dömdes han till 2,5 års fängelse för två våldtäkter begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. Domen överklagades av kulturprofilen, som hävdade att rätten varit jävig. Försvaret har också inkommit med ny bevisning, i form av ett medicinskt utlåtande. Men det räckte inte för att övertyga HD om en ny prövning av fallet.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns något skäl att meddela prövningstillstånd" skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Övergreppen uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur Jean-Claude Arnault utsatt dem för ofredanden och sexuella övergrepp. Granskningen kastade in Svenska Akademien i en djup kris som ledde till att flera av dess ledamöter har lämnat sina uppdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons