Annons

Lisa Irenius:Valet av kulturminister bådar inte gott

Det är ett misstag att återigen ge kulturministerposten till Miljöpartiet – och därtill till en politiker som inte profilerat sig inom kulturfrågor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kulturminister Amanda Lind (MP).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Kulturminister Amanda Lind (MP).

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Lisa Irenius kommenterar valet av kulturminister Amanda Lind

När Dagens Nyheter i en nyhetstext gissade att Sara Danius skulle efterträda Alice Bah Kuhnke som kulturminister eftersom båda är ”kändisar” och ”bägge gillar ju knytblus” var det väl något slags försök till skämt – men det blev samtidigt talande för den brist på allvar som präglar synen på kulturministerposten.

Att Socialdemokraterna väljer att återigen ge kulturministerposten till Miljöpartiet är symptomatiskt för samma nedvärdering av kulturpolitiken. Men det är ett misstag. I själva verket är kulturpolitiken viktigare än på länge. Politiker på ytterkanterna, inte minst inom SD, vill använda den för att driva igenom sin politik och världssyn. Kulturpolitiken berör också flera av samtidens laddade värderingsfrågor, om identitet, jämställdhet, mångkultur och demokratiska fri- och rättigheter.

Kulturminister Amanda Lind (MP).
Kulturminister Amanda Lind (MP). Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Kulturministern har med andra ord förutsättningar att spela en aktiv roll i samhällsdebatten – och en chans att värna det fria kulturlivet och motverka polarisering i det offentliga samtalet. Men det finns också en risk för att motsatsen sker, och sådana tendenser har funnits under de fyra år då Miljöpartiet har innehaft kulturministerposten.

En kulturminister behöver en bred bildning och ett intellektuellt förhållningssätt till kultur och samtid.

Amanda Lind, Sveriges nya kulturminister, har inte direkt profilerat sig inom kulturpolitiken, även om hon har jobbat med kulturfrågor några år på kommunal nivå. Inför nyåret önskar hon sig ”ett grönt och solidariskt 2019” på Instagram, där hon likt Alice Bah Kuhnke återkommande publicerar käcka utrop. Och precis som för företrädaren verkar omdömet ibland svikta – som när hon dagen före regeringsförklaringen tar med Mehmet Kaplan (ministern som fick avgå efter samröre med extremister) i en uppräkning av miljöpartistiska ministrar som beskrivs som ”pionjärer, hjältar”.

Det bådar inte gott, och det gör inte heller hennes väl snäva kulturella intressesfär: framför allt serier, rollspel och blockflöjt, att döma av tidigare intervjuer. En kulturminister behöver en bred bildning och ett intellektuellt förhållningssätt till kultur och samtid.

Vad Miljöpartiet egentligen vill inom kulturpolitiken har under de senaste åren varit oklart.

Vem vet, kanske kommer Amanda Lind att överraska i sin nya roll. De som har följt hennes insatser inom politiken i Härnösand, även politiska meningsmotståndare, verkar ha stor respekt för henne. Hon har bland annat lovordats för sin samarbetsförmåga och kommunikativa färdigheter.

Annons
Annons

Frågan är bara vad hon ska kommunicera och försöka nå samarbete kring. Vad Miljöpartiet egentligen vill inom kulturpolitiken har under de senaste åren varit oklart – å ena sidan har det varit deklarationer om kulturens frihet, å andra sidan utspel som gett intryck av att kulturen ska tjäna Miljöpartiets politiska visioner. Denna kulturpolitiska otydlighet, i kombination med Miljöpartiets svaga stöd hos medborgarna (enbart 4,4 procent av rösterna i riksdagsvalet), gör partiet illa lämpat att styra kulturdepartementet.

I regeringsförklaringen räknade Stefan Löfven närmast pliktskyldigt upp några ambitioner inom kulturområdet: bättre förutsättningar för oberoende journalistik, fortsatt fri entré på statliga museer, utveckling av kulturskolan och ökad tillgång till skolbibliotek med utbildade bibliotekarier. Han refererade till Astrid Lindgren, som har sagt att barn skapar mirakel när de läser, och utbrast: ”Vi ska ha fler mirakel i Sverige!”

Men om Löfven på allvar hoppades på mirakel genom kulturpolitiken borde han inte ha gett posten till Miljöpartiet och en politiker som är i stort sett grön – ursäkta vitsen – inom området.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons