Annons

Välj din egen guide till framtidens labyrint

Under strecket
Publicerad

9 Kommentera kolumnen på svd.se/kolumnister
BRYSSEL Med posten får jag ett oväntat erbjudande från en okänd professor Hasafan som lovar förutsäga framtiden. Professorn, som är astrolog, garanterar 100 procentiga resultat och nöjer sig generöst med betalning i efterskott. Konkurrensen verkar stenhård i gurubranschen och nästa vecka samlas den globala eliten i Davos. Årets tema är ”Att ta ansvar för svåra beslut”. Ett tema i tiden.
Branschen erbjuder också många guideböcker till framtidens labyrint. ”Den värld som kommer” heter en. Tvärsäkert, anspråksfullt och utan frågetecken. Författaren Alain
Minc, en av dessa allvetande franska tusenkonstnärer, kommer varje år ut med en ny bästsäljare. Han plagierar ogenerat och hugger ibland rejält i sten, men leder oss genom labyrinten med förförande elegans.

Ett huvudtema med högsta aktualitet inför Bush II gäller synen på USA. Sluta betrakta USA som en anglosachsisk förlängning av Europa, skriver Minc. Se dagens USA som världen i ett koncentrat (”pays monde”), allt mer influerat av Asien och den spanskspråkiga världen. Samtidigt alltmer självtillräckligt. Europa möts i USA med lika förstrött sintresse som de flesta européer betraktar Schweiz. En ännu välmående storhet utan vilja att ta ansvar för sig själv. Minc förutser att den trötta Nato-alliansen slutar i en mjuk skilsmässa.
Ekonomiskt uppträder USA både som ”tiggare och herre”, lever på krita men skapar mer tillväxt och innovationer än Europa. Inom EU jämför vi oss med USA i en gigantisk gruppdynamisk övning inspirerad av Allan Larsson, den så kallade Lissabon-processen. Målet att till 2010 komma
ifatt USA ser ut att misslyckas, men José Manuel Barroso dundrar på onsdag ändå igenom Lissabon-agendan som sin kommissions högsta prioritet.

Annons
Annons

I USA kommer samtidigt larmrapporter där amerikanerna jämför sig med Asien. ”National Innovation Initiative”, som kom före jul, varnar för att USA:s globala konkurrenskraft går förlorad. De gigantiska underskotten leder till brist på riskkapital och investeringar. De restriktiva reglerna för utländska studenter (efter den 11 september) leder till ”omvänd brain drain”.
Även USA:s underrättelsetjänster erbjuder en ny guide till labyrinten med rapporten ”Mapping the Global Future” (www.cia.gov/nic). Den förutser växande ekonomisk och politisk makt i Kina och Indien, försvagad ställning för USA och hotande tillbakagång för ett stagnerande Europa.
Alain Minc ställer vår tids kardinalfråga: har Kina en ny modell för framgångsrik kapitalism? Marknadsekonomi kombinerat med politisk diktatur. Håller Kina på att bli Singapore upphöjt till 1000? Blir den historiska ironin
att Karl Marx förutsägelse om totalitär monopolkapitalism slår in i det kommunistiska Kina?
Minc tror att Europas mentala svårighet att möta framtiden beror på nostalgiskt navelskådande och självupptagenhet.
Dags för terapi hos professor Hasafan? Han tar emot dagligen 8.30 till 20.30.

Rolf Gustavsson rolf.gustavsson@svd.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons