I Fittja citerar Ulf Kristersson den brittiske Labourledaren och premiärministern Tony Blair: ”Vi måste vara tuffa mot brottsligheten, men också mot brottslighetens orsaker.” Innebörden är att det behövs både en skärpt kriminalpolitik, och en politik som skapar hopp bland unga.
I Fittja citerar Ulf Kristersson den brittiske Labourledaren och premiärministern Tony Blair: ”Vi måste vara tuffa mot brottsligheten, men också mot brottslighetens orsaker.” Innebörden är att det behövs både en skärpt kriminalpolitik, och en politik som skapar hopp bland unga. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Väljarna har rätt: Poliserna färre – fler utsätts för brott

Svenskarnas bild är att fler utsätts för brott, medan polistätheten har blivit lägre, visar SvD/Sifos undersökning. Och fler brott och färre poliser har länge varit verklighet i Sveriges utsatta förorter. Men det är först när problemen börjar nå innerstan som politikerna reagerar, menar Hossein Alfak som driver en italiensk restaurang i Tensta.

Uppdaterad
Publicerad
1/2

”I inga andra områden skulle det här bara få fortsätta”, säger Hossein Alfak är uppvuxen i Tensta, och ordförande i Företagarföreningen i Tensta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

Paul Elias har en sko och nyckelservice i Tensta Centrum där han även säljer väskor. Lokalen ligger mitt emot guldsmedsbutiken, som flera gånger har blivit utsatt för grova rån.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Jag är ledsen jag kan inte prata med er. Då kommer de att gå på mig, det har hänt flera gånger förut.

Han har ett ställe i centrum i ett av de utsatta områdena i Stockholmstrakten. Han har gjort affärer på en massa platser runt om i världen, men säger att det här är det värsta han varit med om.

Välkommen till förorten? I juni i år träffade M-ledaren Ulf Kristersson butiksägare i Fittja, och sa i riksdagens partiledardebatt två dagar senare att de han hade träffat ”tycker att staten måste bli mycket tuffare mot dem som begår brott”.
Välkommen till förorten? I juni i år träffade M-ledaren Ulf Kristersson butiksägare i Fittja, och sa i riksdagens partiledardebatt två dagar senare att de han hade träffat ”tycker att staten måste bli mycket tuffare mot dem som begår brott”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lag och ordning hamnar mycket högt, när väljarna själva rangordnar valets viktigaste frågor. Högt ligger också sjukvård, invandring, integration och skola och klimat – det är alltså de frågor som har stor betydelse för hur väljarna kommer att rösta.

Men allra störst betydelse för valet har väljarnas verklighetsbild – man röstar ju utifrån sin uppfattning om hur verkligheten ser ut, inte utifrån det faktiska tillståndet. Därför har SvD låtit Sifo ställa tio frågor om väljarnas bild av utvecklingen, i de hetaste valfrågorna.

Tensta Centrum är en galleria med butiker och restauranger. Enligt polisen är Tensta, liksom Fittja, ett av Sveriges 23 stycken ”särskilt utsatta” områden.
Tensta Centrum är en galleria med butiker och restauranger. Enligt polisen är Tensta, liksom Fittja, ett av Sveriges 23 stycken ”särskilt utsatta” områden. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

SvD har tidigare berättat om att svenskarnas bild av skolan stämmer dåligt överens med verkligheten. Men Sifo har också frågat väljarna om deras bild av hur verkligheten ser ut inom det politikområde som brukar kallas lag, och ordning eller brott och straff.

Annons

Den första frågan handlar om polistätheten: ”Vad har hänt med polistätheten i Sverige, alltså antalet poliser räknat per invånare, sedan 2014?”.

63 procent svarar helt korrekt att polistätheten har minskat. 19 procent att den är i stort sett oförändrad medan knappt var tionde, 9 procent tror – tvärtemot sanningen – att den har ökat.

Den andra frågan handlar om hur många svenskar som säger sig ha utsatts för brott:

”Misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägeri och trakasserier kallas för ’brott mot enskild person’. Hur tror du att andelen svenskar, som uppger att de har utsatts för den typen av brott, har förändrats sedan 2014?”

Nästan sju av tio tror att andelen som uppger sig ha utsatts för brott mot enskild person har ökat. Det stämmer överens med resultatet i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som visar att 15,6 procent av befolkningen säger att de utsattes under 2016.

Vilket är en ökning jämfört 2014, då 13,1 procent svarade samma sak. Och de brott i den här kategorin som har ökat mest de senaste åren är enligt NTU trakasserier, bedrägerier och sexualbrott.

Annons

En sommardag står Moderatledaren Ulf Kristersson utanför tunnelbaneuppgången i Fittja. Polisen Martin Lazar pekar och berättar att några veckor tidigare backade en bil rakt in i kebabstället där borta.

– Jag försökte få flera här i Fittja att träffa dig och berätta vad de känner men de tackade nej. För de vill inte ha några konsekvenser, säger Martin Lazar. 

Kristersson undrar vilka konsekvenserna skulle kunna bli.

– Det blir frågor: Har du pratat med polisen, har du pratat med politiker, vad har du sagt? Man blir ifrågasatt. Kanske det går som för kebabrestaurangen, säger Lazar till Ulf Kristersson.

1/2

”Det är en ganska bra känsla här nu på morgonen. Människor ska till skolan och jobbet. Nu ligger de för polisen kända individerna och sover, för de har jobbat hela natten”, berättar polisen Martin Lazar för Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

Tensta Galleria på förmiddagen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I NTU ställs varje år den här frågan: ”På det hela taget, tror du att antalet brott i Sverige har ökat, minskat eller varit oförändrat de senaste tre åren?”

Annons

Det är alltid – eller sedan 2006 när mätserien börjar – 70–80 procent av svenskarna som tror att brottsligheten har ökat de senaste tre åren. Även när alla andra indikatorer pekar på att den har minskat.

Uppfattningen att brottsligheten ökar verkar alltså vara en sorts mänskligt grundinställning, och samma fenomen förekommer i andra länder. Det är en snudd på permanent verklighetsbild.

Men i Sverige just nu stämmer detta alltså med att NTU visar att fler faktiskt säger sig ha blivit utsatta för vissa typer av brottslighet. Och att andelen svenskar som känner stor oro över brottsligheten har ökat.

”Där borta ligger en kebabrestaurang. Han som har den fick en bil på besök, för att han sa ifrån. Bilen backade in. Det är tredje eller fjärde gången det händer sedan jag började som områdespolis i Fittja”. Martin Lazar berättar för Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiledaren Ulf Kristersson.
”Där borta ligger en kebabrestaurang. Han som har den fick en bil på besök, för att han sa ifrån. Bilen backade in. Det är tredje eller fjärde gången det händer sedan jag började som områdespolis i Fittja”. Martin Lazar berättar för Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiledaren Ulf Kristersson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I statistiken om brott finns massor av sankmark – och politiska tolkningar. Den som tycker att uppmärksamheten är överdriven pekar på siffrorna över anmälda brott, som ger en mycket mindre alarmistisk bild än NTU. Till exempel har det totala antalet anmälda brott per invånare minskat.

Annons

BRÅ gjorde på regeringens uppdrag 2017 en studie om särskilt utsatta områden. Den visade inte att utvecklingen – riktningen – där skulle vara värre än i resten av landet (tvärtom i flera fall). Men genomgående att utsattheten för brott, och oron för att bli utsatt för brott, ligger högre än i resten av landet.

1/2
2/2

Hossein Alfak.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I inga andra områden skulle det här bara få fortsätta, utan att man gör någonting åt det.

I vissa fall är skillnaderna hisnande och får till och med härdade BRÅ-byråkrater att hoppa till. Som när man konstaterar att under 2016 var otryggheten nästan sex gånger högre bland kvinnor i utsatta områden, än bland männen i hela Sverige.

Över hälften (53 procent) av kvinnorna i utsatta områden känner sig otrygga om de går ut i sitt bostadsområde sent på kvällen. Färre än var tionde (9 procent) svensk man upplever samma sak.

Och när BRÅ gjorde en enkät i två särskilt utsatta områden, så svarade 70 procent av de tillfrågade att kriminella personer och gäng påverkar människor i området – exempelvis så att de inte vågar vittna.

Annons

Debatten om statistiken känns därför inte så relevant i Tensta. Här är brottsligheten högre, och människors rädsla mycket större.

– I inga andra områden skulle det här bara få fortsätta, utan att man gör någonting åt det. Det skulle aldrig kunna hända någon annanstans, säger Hossein Alfak.

Han är uppvuxen i Tensta, och driver en italiensk restaurang i gallerian i centrum.

Fler partier än förut talar i den här valrörelsen om lag och ordning. Och flera av dem säger att skärpt politik framför allt är viktigt för en extra utsatt grupp.

– De som framför allt drabbas av detta är de människor som bor i de utsatta områdena, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé när han besöker Fittja tillsammans med Ulf Kristersson.

– Det är ju arbetarklassen som bor i de hårdast utsatta områdena. Det är ju de som har det svårast, som drabbas hårdast om samhället är för svagt för att bekämpa brotten, sa Stefan Löfven på första maj i år.

Paul Elias har en sko och nyckelservice där han även säljer väskor.
Paul Elias har en sko och nyckelservice där han även säljer väskor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Men höga siffror över oron för brott utlöste ju inte alls motsvarande politisk aktivitet förut, när de framför allt berörde de utsatta områdena.

– Varför är det ingen som bryr sig om dem som bor här? Kan det vara för att de kommer från andra länder, frågar Hossein Alfak retoriskt.

Det kan också vara ett enkelt politiskt-matematiskt fenomen. ”Bara” 5–6 procent av Sveriges befolkning beräknas bo i de områden som klassas som utsatta – det är ungefär en halv miljon människor – och valdeltagandet här är betydligt lägre.

När fler upplever liknande problem – eller blir rädda för liknande problem – finns det helt enkelt fler röster för de olika partierna att vinna eller förlora.

”Vi behöver lyssna på alla de hederliga människor som bor och arbetar här hur de upplever den här gängkriminaliteten”, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé när han besöker Fittja.
”Vi behöver lyssna på alla de hederliga människor som bor och arbetar här hur de upplever den här gängkriminaliteten”, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé när han besöker Fittja. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hossein Alfak säger så här:

– Priset börjar bli synligt, det börjar skapa otrygghet utanför områdena. Nu kan det ske en skjutning på Östermalm, som är relaterad till Tensta.

Annons

– Och har du otrygghet i en del av en stad, så har du otrygghet i hela staden. Det finns ju ingen gräns mellan Tensta och Stockholm.

Han är ordförande i företagarföreningen i Tensta, och det hörs när han argumenterar. Brottsligheten beror på att integrationen misslyckats. Ska vi klarar integrationen är jobben avgörande – och företagandet är motorn som kan skapa jobben.

Kriminaliteten kan skada Sveriges ekonomi. Utsatta områden som Tensta, Rinkeby och Hjulsta omringar Kista, som är ett världens främsta IT-kluster, påpekar Hossein Alfak.
Kriminaliteten kan skada Sveriges ekonomi. Utsatta områden som Tensta, Rinkeby och Hjulsta omringar Kista, som är ett världens främsta IT-kluster, påpekar Hossein Alfak. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

Men Hossein Alfak säger också att brottslighetens omfattning betyder att också framgångsrika företag i närheten har skäl att oroa sig. Tensta, Rinkeby och Hjulsta omringar ju Kista, som är ett av världens största it-kluster.

När människor utanför de utsatta områdena blev mer rädda för brottslighet förändrades debatten. Kanske investerare och företagsledare och politiker också blir rädda – om brottsligheten blir så omfattande att den skadar svensk ekonomi. Och kanske får det frågan att lyfta ytterligare?

Hossein Alfak har noterat att mycket av debatten under valåret handlar om brottslighet, men vet inte om det innebär hopp om en verklig förändring.

– Men jag vet att om inte Sverige gör något nu, så kommer vi att få se saker som vi inte ens vågar tänka på i dag. Och det kommer inte att ske bara i förorterna, utan i hela landet.

”I inga andra områden skulle det här bara få fortsätta”, säger Hossein Alfak är uppvuxen i Tensta, och ordförande i Företagarföreningen i Tensta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 13

Paul Elias har en sko och nyckelservice i Tensta Centrum där han även säljer väskor. Lokalen ligger mitt emot guldsmedsbutiken, som flera gånger har blivit utsatt för grova rån.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 13

Välkommen till förorten? I juni i år träffade M-ledaren Ulf Kristersson butiksägare i Fittja, och sa i riksdagens partiledardebatt två dagar senare att de han hade träffat ”tycker att staten måste bli mycket tuffare mot dem som begår brott”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 13

Tensta Centrum är en galleria med butiker och restauranger. Enligt polisen är Tensta, liksom Fittja, ett av Sveriges 23 stycken ”särskilt utsatta” områden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 13
Bild 5 av 13

”Det är en ganska bra känsla här nu på morgonen. Människor ska till skolan och jobbet. Nu ligger de för polisen kända individerna och sover, för de har jobbat hela natten”, berättar polisen Martin Lazar för Moderatledaren Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 13

Tensta Galleria på förmiddagen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 7 av 13

”Där borta ligger en kebabrestaurang. Han som har den fick en bil på besök, för att han sa ifrån. Bilen backade in. Det är tredje eller fjärde gången det händer sedan jag började som områdespolis i Fittja”. Martin Lazar berättar för Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiledaren Ulf Kristersson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 13
Bild 9 av 13

Hossein Alfak.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 13

Paul Elias har en sko och nyckelservice där han även säljer väskor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 11 av 13

”Vi behöver lyssna på alla de hederliga människor som bor och arbetar här hur de upplever den här gängkriminaliteten”, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé när han besöker Fittja.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 13

Kriminaliteten kan skada Sveriges ekonomi. Utsatta områden som Tensta, Rinkeby och Hjulsta omringar Kista, som är ett världens främsta IT-kluster, påpekar Hossein Alfak.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet Bild 13 av 13