Annons

”Inte samma sak som rösta i riksdagsvalet”

Minna Bergenwolf från Malmö vill inte se någon Swexit.
Minna Bergenwolf från Malmö vill inte se någon Swexit. Foto: Joel Arvidsson

Mitt bland väskor och resenärer täckta i regnrockar ringlar en prydlig kö ut från Centralstationens röstbås. Det är valdag och många väljare känner att det är självklart att rösta – trots ett svalt intresse för EU-valet.

Under strecket
Publicerad

För Jonna Öhwall från Tranemo var det en självklarhet att rösta i EU-valet.

Foto: Joel Arvidsson

Regnet fullkomligt öser ned utanför. Sorlet från galon- och goretexbeklädda resenärer blandas med svala utannonseringar om spårändringar, samtidigt som stressade människor får springa slalom mellan otympliga rullväskor för att hinna med sina tåg. Allt är med andra ord precis som det brukar vara vid Stockholms centralstation en vanlig söndag i maj.

Just den här söndagen finns det dock en extra krydda för resenärerna – valet till Europaparlamentet – och många resande passade på att rösta innan de satte sig på sitt tåg. Kön till röstbåsen intill Spottkoppen ringlade sig lång vid lunchtid, och valfunktionärerna fick verkligen göra skäl för sin lön.

En av de påpassliga var Minna Bergenwolf från Malmö. 29-åringen hade tillbringat en weekend med ett par franska vänner i huvudstaden, och hade känslan av att intresset för EU-valet varit ljummet.

– Vi diskuterade faktiskt inte valet alls, jag vet inte om de kommer att rösta. Det känns bara som att EU-rörelsen inte är särskilt stor i Sverige. Jag fick göra lite research innan jag bestämde mig för vilka jag skulle rösta på.

Annons
Annons

För Jonna Öhwall från Tranemo var det en självklarhet att rösta i EU-valet.

Foto: Joel Arvidsson

Hur ser du på EU?

– Jag gillar EU, jag vill absolut inte se någon Swexit.

För Jonna Öhwall från Tranemo var det en självklarhet att rösta i EU-valet – trots att hon inte hängt med så mycket i debatten inför söndagens val.

– Jag har inte varit så insatt, det är inte samma sak som att rösta i riksdagsvalet tycker jag. Men det är ändå självklart att man ska rösta.

Enligt Jonna Öhwall var det viktigt att politikern som fick hennes personkryss står upp för viktiga värderingar som jämställdhet, integration och välfärd.

– Vi har kommit ganska långt i Sverige med dessa frågor, då tycker jag att det är viktigt att vi försöker sprida de budskapen i Europa också.

Har du röstat på samma parti som i riksdagsvalet?

– Ja, det har jag. Jag röstade på Socialdemokraterna då också. Jag tycker att S driver de viktigaste frågorna för mig.

För Jonna Öhwall från Tranemo var det en självklarhet att rösta i EU-valet.
För Jonna Öhwall från Tranemo var det en självklarhet att rösta i EU-valet. Foto: Joel Arvidsson

Mohamed Ahmed är 36 år och kommer från Stockholm. Eftersom han arbetar för MTR är han ofta på centralen. Nu står han och väntar på sin kollega som är på väg in i röstbåsen.

– Jag röstade här redan igår. Det blev Centerpartiet för mig. Jag tycker att det framstår som att de har en bra och pragmatisk grön vision för Europa.

Tidiga rapporter under söndagen pekade på att det blir ett relativt högt valdeltagande i Sverige i EU-valet – något Mohammed Ahmed anser är glädjande.

– Jag såg precis att Jimmie Åkesson var här och röstade. Det finns redan för många EU-kritiska partier i EU-parlamentet, med ett högt valdeltagande kan vi minska deras inflytande över parlamentet. Om Åkesson och hans kompispartier får för mycket inflytande kan det gå illa, sa Mohammed Ahmed till SvD.

Efter reklamen visas:
Hur har den svenska valrörelsen varit
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons