Annons

Väljarnas dom: Lövin och Kristersson sitter löst

Det är turbulenta tider för både regeringen och oppositionen. När SvD/Sifo frågade väljarna vem som blir nästa partiledare att avgå så är resultatet dåliga nyheter för de två som suttit kortast tid.

Under strecket
Publicerad

Foto: Thomas Oneborg. Grafik: Liv Widell.

Bild 1 av 1

Foto: Thomas Oneborg. Grafik: Liv Widell.

Bild 1 av 1
Foto: Thomas Oneborg. Grafik: Liv Widell.
Foto: Thomas Oneborg. Grafik: Liv Widell.

I maj slutar Gustav Fridolin som Miljöpartiets språkrör för att återgå till läraryrket och ägna mer tid åt familjen. Strax därefter är det dags för Liberalernas ordförande Jan Björklund att lämna sitt uppdrag efter tolv år på posten.

Två partiledare har alltså redan kastat in handduken sedan valet, och fler kan det bli när det turbulenta efterspelet rullar vidare.

SvD har låtit Sifo undersöka vem svenskarna tror står näst på tur att avgå.

Närmare var fjärde väljare, 24 procent, svarar MP-språkröret Isabella Lövin. Därefter kommer Moderatledaren Ulf Kristersson med 16 procent, följt av Centerledaren Annie Lööf på 10 procent.

Resultatet är dåliga nyheter för de två partiledare som har suttit kortast tid.  

Foto: Thomas Oneborg. Grafik: Liv Widell

Annons
Annons

Isabella Lövin tillträdde 2016 efter att Miljöpartiets skakats av en rad skandaler och företrädaren Åsa Romson tvingats bort på grund av låga förtroendesiffror. Sedan dess partiet fortsatt att sjunka i opinionen och har nu varit under riksdagens fyraprocentsspärr tre Sifo-mätningar i rad.

Samtidigt visar siffror från Demoskop att Lövin är den partiledare som väljarna har lägst förtroende för.

Det är med andra ord ganska naturligt att hon döms ut av väljarna menar statsvetarprofessorn Tommy Möller vid Stockholms universitet.

– Miljöpartiet har många problem just nu och det här återspeglar partiets allmänna läge, säger han.

Även bland Miljöpartiets egna väljare tror hela 21 procent att Isabella Lövin blir nästa partiledare som får gå. Enligt partiets rotationsprincip har Lövin möjlighet att sitta i ytterligare sex år, men språkrören väljs om varje år, och hon kan i teorin komma att utmanas redan på kongressen i maj.

Man håller på att slicka såren efter det faktum att man misslyckades.

Tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) deklarerade i januari 2018 att hon ”absolut” vill bli språkrör om partiet skulle fråga henne.

För Moderatledaren Ulf Kristersson, som valdes så sent som 2017, innebär undersökning från SvD/Sifo ytterligare ett dråpslag efter valförlusten och misslyckandet med att bli statsminister.

– Moderaterna har många utmaningar att hantera nu. Man har sjunkande opinionsstöd, man håller på att slicka såren efter det faktum att man misslyckades med att komma i regeringsställning. Det hade man nog räknat med. Partiets eftervalsanalys är ganska rak och ärlig. Man pekar på att partiledarens auktoritet är underminerad, säger Tommy Möller.

Annons
Annons

Både i Göteborgsområdet och Malmöområdet toppar Kristersson listan före Lövin.

Möller tror dock inte att Moderaterna har nått den punkt ännu där Kristersson börjar ifrågasättas öppet, men påpekar samtidigt att moderater brukar vara ganska osentimentala med partiledare som underpresterar.

– Moderaterna är ett parti som vid flera tillfällen historisk har börjat ifrågasätta partiledaren när det börjat gå dåligt för partiet. Man har i praktiken avsatt partiledare ganska många gånger, även om partiledaren ofta själv har sett varthän det barkar och meddelat sin avgång, säger Möller.

Inom Socialdemokratin har det varit en snackis att Löfven kanske avgår.

Hos väljarna är det i dag dubbelt så många som tror att Kristersson blir den som byts ut nästa gång jämfört med siffrorna för S-ledaren Stefan Löfven, som pekas ut av åtta procent. Statsvetarprofessorn Tommy Möller menar att det intressant att siffran för statsministern är så pass låg.

– Även internt inom Socialdemokratin har det varit en snackis att Löfven kanske avgår under mandatperioden. Men han verkar ha kommit stärkt ur processen som varit efter valet. Hade det gått sämre i valet hade han kanske redan avgått.

Den partiledare som sitter säkrast enligt väljarna är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, vars förtroendesiffror har stigit kraftigt i takt med partiets väljarstöd har ökat. Bara 2 procent tror att hon står näst på tur att avgå.

För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ligger siffrorna på sex respektive sju procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons