Annons

Tove Lifvendahl:Välkommen på frukost!

Ledarredaktionen på en minnesvärd lunch med tidigare politiska chefredaktören Håkan Hagwall med hustru Kerstin.
Ledarredaktionen på en minnesvärd lunch med tidigare politiska chefredaktören Håkan Hagwall med hustru Kerstin.
Under strecket
Publicerad

Alla har dem. De där måltiderna som för evigt stannar i minnet – så länge minneskapaciteten är i funktion. Det som låg på tallriken kan förvisso ha varit så spektakulärt att det inte går att glömma, men oftare handlar det om sammanhanget – den eller de man åt med, stämningen, situationen eller inramningen.

Alla bär också särskilda minnen kopplade till vissa rätter. En medialt uppmärksammad händelse som skapade både folklig vrede och politiska diskussioner ägde rum för många år sedan i sörmländska Gnesta, där ett kommunalt sparbeting gjorde att den traditionella lutfisken ersattes av mandelfisk. Den berättigade upprördheten handlade om vad lutfisken betyder för många äldre, nämligen närheten till värdefulla minnen som aktiverades när de fick återknyta till smakerna av sin barndoms julmat.

Jag har skrivit en bok som precis kommit ut och är ett brokigt och blandat smörgåsbord av olika aspekter på matens betydelse – både i mitt eget liv och i andras. Om den kommer att återfinnas i samhällshyllan eller kokbokshyllan blir intressant att se; när böcker väl är skrivna avslutas en process, medan en annan tar vid. Min erfarenhet av flertalet utgivningar är att man aldrig vet vad som kommer att hända när den möter sina läsare – böcker lever sina egna och tämligen självständiga liv utom författarens kontroll.

SvD Accent har frågat om jag kan berätta mer om boken på ett frukostmöte, då jag får nöjet att bli intervjuad av SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy. Det blir nog en del politik också, men samhället är – tack och lov – större än statskonsten. Och maten har vi alla en egen, personlig och aktiv relation till. Den är värd sin egen stund att reflektera över.

I bifogade artikel finns mer information och en länk där man kan anmäla sig.

Varmt välkommen! Tillönskar en både bildligt talad och bokstavligen god helg!

Detta är Tove Lifvendahls brev. Få brevet gratis till din mejl genom att anmäla dig på SvD.se/nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons