Foto: Simon Rehnström , Ebba Bonde

Välkommen till borgerliga inbördeskriget, Sabuni

Januariavtalet blev blixten som öppnade ett helvetesgap – med C och L på ena sidan och M och KD på den andra. Annie Lööf och Ebba Busch Thor utmålas nu som varandras huvudmotståndare, och visar inga tecken på att söka försoning.

Sådan är spelplanen när Nyamko Sabuni kliver in.

Publicerad

“Don't stop believin', hold on to the feelin”.

Journey dånar över Almedalens högsommargrönska.

Fem dagar har gått sedan Nyamko Sabuni tog emot blommor och kindpussar av avgående Jan Björklund som pinfärsk partiledare för Liberalerna.

Nu står hon för första gången på scenen i Almedalen i Visby för att hålla partiledartal.

– Vi har inte råd med uppgivenhet och passivitet.

Under dagen har Sabuni slussats mellan mediernas tält på Visbys kullerstensgator. Dagen innan hade KD-ledaren Ebba Busch Thor lunchat med SD-ledaren Jimmie Åkesson och nu vill journalisterna veta hur hon ser på det.

När hon besökte SvD drog Sabuni ned fler applåder än någon annan partiledare som dittills gästat scenen. Bland annat när hon talade om det 73-punktsprogram som ledde till att hennes företrädare Jan Björklund släppte fram Stefan Löfven som statsminister, och som Liberalerna enligt Sabuni “ska göra allt vi kan för att sjösätta under mandatperioden”.

Men långt ifrån alla möter beskedet lika entusiastiskt. Sabuni, som var emot Januariavtalet, tvingas nu navigera i det borgerliga inbördeskrig som blev ett faktum när avtalet slöts.

Men sprickan mellan C och L å ena sidan och M och KD å den andra började synas långt tidigare.

Foto: Simon Rehnström

“Informationsskandalen är ett haveri, men sans och balans krävs. Den sakliga grunden för misstroende mot Hultqvist har fallit.”

Annons

Så skrev centerpartiledaren Annie Lööf på Twitter den 14 september 2017, fem dagar innan den omröstning om missförtroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) som Alliansen gemensamt initierat under sommaren ägde rum. Även Liberalerna meddelade att de backade från misstroendet – och sprickan i Alliansen var fullt synlig.

Mindre än ett år senare, i april 2018, meddelade Annie Lööf att Centern stödde gymnasielagen som möjliggjorde för ensamkommande som fått beslut om utvisning fick stanna i Sverige tills de läst klart gymnasiet. Övriga oppositionspartier var emot.

Ändå klarade sig Alliansen genom valet i september, och höll hjälpligt ihop under den efterföljande hösten och vinterns resultatlösa talmansrundor. Men när Januariavtalet presenterades innebar det öppen strid inom borgerligheten där huvudkombatanterna heter Annie Lööf och Ebba Busch Thor.

Annie Lööf sitter på en träbänk och ser in kameran. “Det är allvar nu. Vi måste prata med klar och stark röst för jämställdhet. För lika rätt och värde. Vi måste stå upp för kvinnors rätt över sin egen kropp. Här finns inget utrymme för kompromisser eller tvetydighet”, lyder texten på Instagram som avslutas med en emoji som föreställer en knuten näve.

Annons

Bilden lades upp på Lööfs konto den 22 maj i år. Även om hon inte nämner KD är det svårt att inte associera till nyheten Dagens Nyheter släppte dagen innan, om att Kristdemokraternas EU-kandidat Lars Adaktusson röstat mot abort 22 gånger.

Fyra dagar senare står Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson på EU-valvakan inför en jublande publik och ropar ”Vi har hittat ett sätt att visa att vi kan ta striden mot de här jäkla högerpopulisterna”.

Det fick många kristdemokrater att gnissla tänder. De uppfattade det som att C räknade in KD till ”högerpopulisterna”, då partiet inte gick lika bra som många trott. ”Ledarduon, Arthursson och Lööf ser KD som fienden” blev budskapet många i KD tyckte sig se.

”Jag förstår inte hur man ska få tillbaka tandkrämen i tuben igen”, som en kristdemokrat uttrycker det.

Annons

Centerpartiets väljare går mer åt vänster.

För Kristdemokraterna är det tvärtom – många av deras nya väljare avskyr centerpartister. Mycket talar för att relationen blir svår att laga. EU-valet och Centerpartiets attacker på KD belönade partiet med fina siffror. Centern har inte blivit avskräckta, de vill hålla i gång kulturkriget.

Men KD är redo att slåss, försäkrar kristdemokraterna själva.

Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor. Foto: Ebba Bonde

Kanske var det den stridsviljan som ledde till att Ebba Busch Thor lade upp ett foto på Facebook där hon sitter vid ett ovalt bort med blåa kaffekoppar tillsammans med en leende Jimmie Åkesson, SD-ledarens stabschef Mikael Eriksson samt sin egen stabschef Martin Kits. De hade ätit lunch och diskuterat ”ett antal politiska frågor”.

Annons

Annie Lööf var inte sen att reagera. På Twitter beklagade hon att KD ”tagit ett stort steg mot att förhandla med SD”.

Två dagar senare, på Centerpartiets dag i Almedalen, kom svaret. När hon anlände till Visby sade Ebba Busch Thor till journalisterna att hon inte anser att hon stängt dörren till C och L i och med lunchen med Jimmie Åkesson. I stället pekade hon på att C och L ”valt att ge Sverige en socialdemokratisk regering”.

Inom Centerpartiet finns en uppfattning om att det i första hand är KD som spär på konflikten mellan de liberala och de konservativa partierna. Även om Ulf Kristersson efter Januariavtalet använde en dramatisk retorik, till exempel när han i SvD menade att “efter femton års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan – och dessutom på telefon”, så har Moderaterna lugnat ner sig. Partiet insåg att de måste kunna prata med C igen i framtiden, är uppfattningen.

Annons

Men från Ebba Busch Thors håll märker centerpartister ingen vilja till nedtrappning. “De jobbar hårt på att skapa en klyfta genom hård retorik”, säger en centerpartist.

Ida Alterå är föreslagen till ny ordförande i Centerns ungdomsförbund Cuf. Också hon har en bild av att den skarpaste skiljelinjen mellan de forna alliansvännerna går mellan C och KD, men menar att både M och KD har bidragit till det höga tonläget, som kommer göra det oerhört svårt att foga samman partierna i ett ”Alliansen 2.0”.

– Politiskt har vi en stor samsyn. Men så länge det är bittra toner och aggressiv retorik inom den forna Alliansen, så länge vi inte är överens om hur man ska hantera SD, så finns inget samarbete. Och det är väldigt synd.

Allting när det gäller politik, precis som allting annat, handlar om mänskliga relationer.

Kanske lades grunden till dagens splittring redan när dagens C- och KD-ledare styrde i respektive ungdomsförbund. Tillsammans med Charlie Weimers, som gick från KD till SD bara dagar innan valet i höstas, anses Ebba Busch Thor ha fört KDU i en konservativ riktning under åren 2008 till 2011 då de ledde KDU som ordförande och vice ordförande.

Annons

På motsvarande sätt förde Annie Lööf som vice ordförande i Centerns ungdomsförbund 2006-2007 tillsammans med ordföranden Fredrick Federley Cuf i en mer liberal riktning.

M-debattören Ulrica Schenström menar att konflikten delvis beror på personkemi. Att Ebba Busch Thor och Annie Lööf helt enkelt inte gillar varandra för att “de känner sig blåsta av varandra”. 

– Allting när det gäller politik, precis som allting annat, handlar om mänskliga relationer, sade Ulrica Schenström när hon gästade SvD:s scen i Visby under Almedalsveckan.

Inom KD är uppfattningen att Centern valt väg för lång tid framöver. Förhoppningen om ett borgerligt fyrpartisamarbete under den närmaste tiden är inte stor.

Centerpartiets ”höga tonläge” under EU-valskampanjen har skadat KDU-ordföranden Martin Hallanders förtroende för partiet ”oerhört mycket”. Han menar att C i retoriken gått ”jättelångt åt vänster”. Liberalerna har enligt honom inte alls haft ett lika högt tonläge.

Foto: Simon Rehnström
Annons

Hur kommer då slagfältet förändras när Nyamko Sabuni byter av Jan Björklund?

För att Alliansen ska återuppstå 2022 krävs dels att de fyra partierna får en majoritet från väljarna och att de ligger nära varandra politiskt, enligt Sabuni. Hon ämnar hålla goda relationer till “forna allianskollegor” och när valet 2022 närmar sig “utvärdera var vi ligger politiskt”.

– Hoppfullhet är ingen naiv idé om att saker kommer att ordna sig av sig själva, sade Sabuni från scenen i Almedalen. Hon talade då om skjutningar, klimatångest och barn som far illa. Men inställningen kan komma väl till hands även när hon navigerar genom den omritade politiska kartan.

Hur troligt är det att Alliansen går till val tillsammans 2022?

– Jag är optimist. Inte många trodde att jag skulle bli partiledare för Liberalerna. Jag är det idag. Om jag säger att det är troligt att Alliansen kan få en majoritet så är det troligt, säger Nyamko Sabuni.

“Some will win, some will lose,

Some were born to sing the blues

Oh, the movie never ends

It goes on and on, and on, and on”, hörs Journey sjunga över Almedalen.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 5
Bild 2 av 5

Ebba Busch Thor.

Foto: Ebba Bonde Bild 3 av 5
Bild 4 av 5
Foto: Simon Rehnström Bild 5 av 5