Foto: Tomas Oneborg

Välkommen till Sveriges Trumpland, Löfven

Donald Trump sätter Stefan Löfven i rörelse, och Lessebo är första stopp på statsministerns resa genom Sverige.

Det blir ingen semestervecka bland folket. En Sifomätning för SvD visar att de flesta svenskar tycker att politikerna gynnar Stockholm och storstäderna – och många anser att politikerna sätter sina egna intressen framför allmänhetens.

Publicerad

”Han har ju helt tappat verklighetsförankringen”

Stefan Löfvens resa bland folket börjar på pappersbruket i Lessebo på en måndag i början av februari 2017. Ett syfte är att minska ”glappet” mellan väljarna och valda politiker.

– Det är hög tid. Han har ju helt tappat verklighetsförankringen, säger Hans P Ahlex som är vice ordförande i Pappers avdelning 94 i Lessebo.

Statsminister Stefan Löfven är fostrad i den svenska arbetarrörelsen när fack och parti gick tätt ihop, sida vid sida. Så enkelt är det inte längre och det kommer Löfven att märka, i alla fall om han lyssnar noga när han besöker Lessebo.

Jag röstade blankt sist. Jag tycker inte att det finns någon politiker kvar som man kan rösta på

Vi ses på Peppes konditori, en gul tegelvilla intill väg 25 som skär rakt genom tätorten.

– Han står inför en mycket svår återvalskampanj. Jag har helt tappat förtroendet, säger Janrick Carlsson.

– Jag röstade blankt sist. Jag tycker inte att det finns någon politiker kvar som man kan rösta på, säger Hans P Ahlex.

1/3

Pappersbruket i Lessebo är inte så stort som det har varit, och har konkursat flera gånger, men nu stiger ångan över fabriken. Bruket är första stopp på Stefan Löfven veckolånga resa genom Sverige.

Foto: Tomas Oneborg
2/3

Pappersbruksarbetarna Hans P Ahlex, Johan Göransson, Magnus Tegnér och Janrick Carlsson.

Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Hans har tagit med sig Janrick och två andra kolleger – som också är lediga mellan skiften – från pappersbruket. Ingen av dem känner någon som är arbetslös. Alla är med i facket. Alla bor i villa.

– Och jag har hund och Volvo, säger Hans P Ahlex och skrattar.

Kanske är de den svenska motsvarigheten till den ”vita arbetarklassen”, som sägs ha burit fram Donald Trump till segern i presidentvalet i USA.

I sitt invigningstal i Washington sa den nye presidenten så här:

– De glömda männen och kvinnorna i det här landet, kommer inte att vara glömda längre. Alla lyssnar på er nu.

Orden är inte lika storslagna, men något liknar det när Stefan Löfven ger sig ut på resa till främst ”mindre orter som vanligtvis inte hamnar i politikens eller mediernas fokus”.

Annons

– Alla ska känna sig delaktiga i samhällsbygget, oavsett om du bor i en storstad eller på landsbygden, bruksort eller förort, deklarerar Löfven inför resan.

De glömda ska inte vara glömda längre, i alla fall inte den här veckan som tar statsministern från Kronoberg i söder till Jämtland i norr – och där varje dag avslutas med öppna möten och frågestund.

I augusti stannade en bil utanför Sangar Gafuris pizzeria i Lessebo. Det var Kungen och Silvia som beställde varsin Capricciosa. Nu hoppas Sangar få besök av Stefan Löfven som ska besöka pappersbruket strax intill. Sangar Gafuri gillar Lessebo, men tycker att brottsligheten har ökat och undrar varför det inte finns några poliser på på orten.
I augusti stannade en bil utanför Sangar Gafuris pizzeria i Lessebo. Det var Kungen och Silvia som beställde varsin Capricciosa. Nu hoppas Sangar få besök av Stefan Löfven som ska besöka pappersbruket strax intill. Sangar Gafuri gillar Lessebo, men tycker att brottsligheten har ökat och undrar varför det inte finns några poliser på på orten. Foto: Tomas Oneborg

Sex av tio SD-väljare vill göra som Trump

Löfven och folket har säkert en del att prata om. Han har värmt upp på några ställen redan och så här lät det vid ett öppet möte i Umeå, bara en vecka efter Trumps valseger:

– För mig är det viktigt att minska högerpopulisternas kraft och lockelse genom att förbättra samhället.

Inför Löfvens resa har SvD bett Sifo ställa några frågor om det som brukar beskrivas som kärnan i den politiska strömning som ligger bakom brexit och Trump – och som delvis bär upp Sverigedemokraterna här hemma.

Annons

Frågorna handlar om öppenhet, om invandring och om relationen mellan väljarna och politikerna – mellan folket och eliten skulle en populist säga.

Så varsågod Stefan Löfven, här är några ämnen som du kan ta upp med folket om det skulle bli tyst:

Det är långt mellan Stockholm och Lessebo

• En klar majoritet av svenskarna säger nej, men sex av tio SD-väljare tycker att Sverige – precis som USA – ska förbjuda medborgare från vissa länder att resa in i landet, i syfte att förebygga terrorattacker.

• Drygt fyra av tio svenskar tror att ledande svenska politiker jobbar för folkets bästa – men precis lika många tror att de sätter sina egna intressen främst.

Annons

• Bara 11 procent svarar nej på Sifos fråga om ledande politiker gynnar Stockholm och större städer, på bekostnad av resten av landet. 30 procent svarar ”ja, absolut”.

Som Donald Trump sa i invigningstalet: ”För länge har en liten grupp i vår huvudstad skördat frukterna av att regera, medan folket har burit kostnaden”.

Bruksarbetarna på Peppes är inga Trumpentusiaster. Men Magnus Tegnér konstaterar:

– Det är långt mellan Stockholm och Lessebo.

Väg 25 brukar vara en politisk fråga i de lokala valrörelserna: borde det byggas en gångtunnel under vägen – och vem ska i så fall betala? Men vägen är inte den viktiga frågan vid bordet på Peppes. Det är invandringen – eller snarare effekter som man upplever att invandringen har på samhället.

Så här säger Stefan Löfven i pressmeddelandet inför resan:

– Ingen ska behöva oroa sig över välfärden, skolan eller etableringen och folk ska kunna driva företag i hela Sverige. Det är vad jag vill prata med människor om på mina resor.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

”Skrämmande på ren svenska”

I Lessebo ligger Ljuders socken och alla som har läst Vilhelm Mobergs Utvandrarna ser den historiska förändringen: i den gamla utvandrarbygden trängs – det står 4 000 i bostadskö i Lessebo – nu de nyanlända.

Lessebo är den kommun i Sverige som har tagit emot flest nyanlända, räknat per invånare. Och vid det här kafébordet oroar man sig – för välfärden och man ser nästan alltid en koppling till invandringen.

– Hur vi behandlar våra gamla som har byggt upp det här landet, det är skrämmande på ren svenska, säger Hans P Ahlex.

– Vissa saker finns det hur mycket pengar som helst till. Men pensionerna räcker inte till, och maten som de får på äldreboenden... De har ju byggt upp vårt välfärdssamhälle, och de har ingenting tillbaks av det.

Alla runt bordet är föräldrar, och vid Hackebackeskolan har kommunen ställt ut flera baracker för att få plats med de nyanlända barnen.

– Skolan här uppe funkar ju inte, suckar Johan Göransson. Det känns ju som att det går för mycket resurser till de nyanlända – och då blir det ju mindre till våra barn.

Annons

Det är helt enkelt för lite folk anställda i den offentliga sektorn

Invandringen och resursbrister i välfärden är genomgående tema i den politiska diskussionen på Peppes. Inflyttningen får Lessebo att växa så att det knakar.

– Men det är helt enkelt för lite folk anställda i den offentliga sektorn, när befolkningen växer, säger Hans P Ahlex.

Bruksarbetarna på Peppes har i det här avseendet ingen avvikande uppfattning från majoriteten av svenskarna. Hälften av svenskarna svarar enligt Sifo att invandring ”tar resurser från välfärden” – 35 procent håller inte med.

Men ett intressant resultat i Sifomätningen är att ännu fler – 60 procent – instämmer i ett påstående om positiva effekter på längre sikt: ”Invandring leder till att fler arbetar i Sverige, vilket är viktigt för att vi i framtiden ska ha råd med välfärden”.

Annons

Det är en uppfattning som ganska väl stämmer med riksdagspartiernas – Sverigedemokraterna borträknade.

Statsministerns resa bland folket är en impuls som uppstod efter det amerikanska presidentvalet. ”Inte minst efter Donald Trumps framgång i USA kände jag att vi behöver göra ännu mer” sa Löfven när han lanserade sina planer i Expressen i december.

Men man kan konstatera att flera delar av Trumps budskap hade Löfven och hans parti redan identifierat – och gjort till sina – redan innan någon trodde att Trump skulle bli president:

• Industrin

Det gäller återindustrialiseringen, som Löfven talade om redan före riksdagsvalet, och som låg till grund för löftet om en ”industrikansler” – som sedan blev till fyra rådgivare. Amerikansk industriromantik har varit ett centralt Trumptema och vid invigningen talade han om ”rostiga fabriker som ligger utspridda som gravstenar i vårt landskap”.

• Huvudstaden

Det gäller konflikten mellan Stockholm och resten av landet. ”Människor, orter och hela bygder ska inte känna sig övergivna” skrev Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på DN Debatt förra våren och lovade fler utlokaliseringar av statliga myndigheter från Stockholm.

Annons

”Washington blomstrade, men folket delade inte dess rikedom”, sa Trump i november. Många känner oro ”samtidigt som politikerna verksamma i Stockholms innerstad inte ser deras verklighet”, sa Löfven i december.

• Invandringen

Det gäller flyktingmottagningen, även om de svenska förändringarna pressades fram. Men den S-ledda regeringen stramade åt den svenska migrationspolitiken drygt ett år innan Donald Trump valdes till president och införde USA-versionen av ”andrum” för flyktingmottagande.

S har alltså tryckt på de här knapparna – med varierande engagemang – utan att registrera något Trumplikt opinionslyft. Men det är frågor som finns på partiets radar.

”Journalisterna påstår ju att brottsligheten inte ökar”

”Journalisterna påstår ju att brottsligheten inte ökar, bara anmälningsbenägenheten” säger Janrick Carlsson syrligt.
”Journalisterna påstår ju att brottsligheten inte ökar, bara anmälningsbenägenheten” säger Janrick Carlsson syrligt. Foto: Tomas Oneborg

Kanske är det här svårare för Stefan Löfven att hantera: när invandring kopplas ihop med brottslighet, både på Peppes och i Sifos mätning.

Annons

– Fast journalisterna påstår ju att brottsligheten inte ökar, bara anmälningsbenägenheten, säger Janrick Carlsson syrligt.

I Sifomätningen håller drygt 50 procent med om att ”invandring leder till ökad brottslighet” medan knappt 40 procent tycker att det stämmer dåligt.

Jämfört med de rödgröna är det dubbelt så hög andel av alliansväljarna som kopplar ihop invandring och brottslighet. Men här syns också allianssprickan mellan liberaler och konservativa: M och KD-sympatisörer ser ett samband i mycket högre grad än C- och L-väljare.

Runt bordet på Peppes sitter fyra pappor, som är rädda för att deras döttrar ska råka illa ut.

– Hon får inte gå hem ensam från bussen på kvällen längre, säger Magnus Tegnér.

Lessebo – eller ställen som liknar Lessebo – är inte de enda Stefan Löfven besöker. Direkt härifrån åker han till Araby i Växjö, ett miljonprogramsområde som finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden.

Annons
1/2

Lessebo kommun har nyligen öppnat Miljöverkstan. Det är en second hand-försäljning, men här jobbar också flera flyktingar med att laga bland annat möbler och cyklar innan de säljs. Här Trifa Ali och Sabah Awda.

Foto: Tomas Oneborg
2/2

Nuune Ahmed Ali har invandrat från Somalia. Han har fått sitt första jobb, reparera cyklar på Miljöverkstan.

Foto: Tomas Oneborg

Hade han stannat i Lessebo, så finns det förstås fler verklighetsbilder än den på Peppes. I den vackra 60-talskyrkan öster om vägen samlas en liten skara på onsdagskvällen och fikar före en ”mässa för sinnesro”.

Här spelas meditativ musik och man är överens om det finns problem – som att en del äldre är rädda att gå ut om kvällarna – men också om att farhågorna för invandringen har varit överdrivna. Kyrkan ordnar språkcafé för ungdomarna och de är ”jättegulliga”, säger en av gästerna.

Och i Strömbergshyttan, några kilometer längs 25:an mot Växjö, har Lessebo kommun öppnat Miljöverkstan i en övergiven – ja, industrin har flytt glasriket – glashytta.

Här gör man i ordning och säljer second hand-prylar. Två killar från Somalia lagar cyklar och möbler. Trifa Ali från irakiska Kurdistan är jätteglad över att ha fått sitt första jobb – ett så kallat nystartsjobb – på Miljöverkstan efter åtta år i Sverige.

När vi ber henne att ställa en fråga till Stefan Löfven, så handlar den om det: så många kommer till Lessebo – varför är det så svårt att få jobb?

Pappersbruket i Lessebo är inte så stort som det har varit, och har konkursat flera gånger, men nu stiger ångan över fabriken. Bruket är första stopp på Stefan Löfven veckolånga resa genom Sverige.

Foto: Tomas Oneborg

Pappersbruksarbetarna Hans P Ahlex, Johan Göransson, Magnus Tegnér och Janrick Carlsson.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

I augusti stannade en bil utanför Sangar Gafuris pizzeria i Lessebo. Det var Kungen och Silvia som beställde varsin Capricciosa. Nu hoppas Sangar få besök av Stefan Löfven som ska besöka pappersbruket strax intill. Sangar Gafuri gillar Lessebo, men tycker att brottsligheten har ökat och undrar varför det inte finns några poliser på på orten.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

”Journalisterna påstår ju att brottsligheten inte ökar, bara anmälningsbenägenheten” säger Janrick Carlsson syrligt.

Foto: Tomas Oneborg

Lessebo kommun har nyligen öppnat Miljöverkstan. Det är en second hand-försäljning, men här jobbar också flera flyktingar med att laga bland annat möbler och cyklar innan de säljs. Här Trifa Ali och Sabah Awda.

Foto: Tomas Oneborg

Nuune Ahmed Ali har invandrat från Somalia. Han har fått sitt första jobb, reparera cyklar på Miljöverkstan.

Foto: Tomas Oneborg