Annons

Pinsamt för ”Tropikernas Trump” – får ny chans

Felaktiga uttalanden och pinsamma kommunikationsmissar har kantat Jair Bolsonaros första tid vid makten. Nu får presidenten som kallats ”Tropikernas Trump” en ny chans på nästa veckas Världsekonomiska forum i schweiziska Davos där han väntas bli huvudperson.

Under strecket
Publicerad

Brasiliens nytillträdda president Jair Bolsonaro har haft två köriga första veckor vid sitt nya ämbete.

Foto: Eraldo Peres /AP Bild 1 av 1

Brasiliens nytillträdda president Jair Bolsonaro har haft två köriga första veckor vid sitt nya ämbete.

Foto: Eraldo Peres /AP Bild 1 av 1
Brasiliens nytillträdda president Jair Bolsonaro har haft två köriga första veckor vid sitt nya ämbete.
Brasiliens nytillträdda president Jair Bolsonaro har haft två köriga första veckor vid sitt nya ämbete. Foto: Eraldo Peres /AP

Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro fick två tuffa första veckor.

Bara dagar efter att han tillträtt som Brasiliens president tillkännagav han segervisst att skatt på finansiella transaktioner skulle höjas. Det dementerades mindre än två timmar senare av hans stabschef Onyx Lorenzoni som i sitt uttalande förklarade att presidenten helt enkelt ”hade haft fel.”

Att administrationen tvingas dementera Bolsonaros tillkännagivanden kom sedan att bli ett återkommande mönster under presidentens första dagar:

Följande dag, den 5 januari, var det löftet om öppnandet av en amerikansk militärbas i Brasilien, något som kort därpå avvisades av landets militära ledare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Och dagen därpå var det Bolsonaros uttalande om att nuvarande landreformer skulle skrotas som administrationen skyndade sig att omedelbart dementera.

Annons
Annons

Det tycks som om de är lamslagna av komplexiteten i den brasilianska statsapparaten i kombination med interna oenigheter.

Högerledarens första två veckor vid makten har sedan dess kommit att kantats av kommunikationsmissar och administrativa tvärvändningar, snarare än de omvälvande reformer han lovade sina väljare inför valet.

– Han har aldrig varit ansvarig på det här sättet förut, hans parti är nytt i de här sammanhangen och bara fem av hans kabinettmedlemmar har erfarenhet av den här typen av arbete, sa Carlos Melo, professor i statsvetenskap vid Insper-universitetet i Sao Paulo till AP.

– Det tycks som om de är lamslagna av komplexiteten i den brasilianska statsapparaten i kombination med interna oenigheter, fortsatte han.

Bolsonaros valplattform var en ambitiös blandning av socialkonservativa och marknadsliberala åtgärder som samtidigt lovade att ta i med hårdhandskarna mot landets korruption.

Trots att han nu haft två månader på sig sedan han vann valet i oktober så verkar dock inte administrationen ha landat riktigt än.

Bristen på sammanhängande politisk riktning har skapat frågetecken runt hur Bolsonaro ska kunna införliva sina ambitiösa väljarlöften om att bland annat skrota det nuvarande pensionssystemet samt flytta Brasiliens ambassad i Israel från huvudstaden Tel Aviv till Jerusalem.

Nästa vecka kan dock Bolsonaro få upprättelse.

Det stundande Världsekonomiska forumet i skidorten Davos, Schweiz, blir den nytillträdde presidentens första internationella besök. Nu kan dessutom en omstuvning i deltagarlistan göra Bolsonaro till något av årets huvudperson.

Förra årets mest uppmärksammade deltagare, USA:s president Donald Trump, skippar Davos i år på grund av budgetbråket som stängt flera amerikanska myndigheter i en månad. Inrikespolitisk turbulens förhindrar i år även Storbritanniens Theresa May och Frankrikes Emmanuel Macron från att delta.

Manfallet kan innebära att Bolsonaro får en viktig roll i Davos. Han ska bland annat hålla ett öppningsanförande inför mötet där representanter från ett stort antal länder är samlade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons