Annons

Linda Bakkman:Lider du av pollen – se upp för potatis

Drabbas du av klåda i mun och svalg under pollensäsongen? Då kan du ha korsallergi. Vanliga livsmedel som äpple och potatis kan trigga reaktioner under månaderna då träden blommar.

Under strecket
Publicerad

Björkpollenallergiker bör se upp med äpple, gråbopollenallergiker med morot och gräspollenallergiker med tomat. Ill: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Björkpollenallergiker bör se upp med äpple, gråbopollenallergiker med morot och gräspollenallergiker med tomat. Ill: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Björkpollenallergiker bör se upp med äpple, gråbopollenallergiker med morot och gräspollenallergiker med tomat. Ill: Thomas Molén
Björkpollenallergiker bör se upp med äpple, gråbopollenallergiker med morot och gräspollenallergiker med tomat. Ill: Thomas Molén

Pollensäsongen är igång ordentligt och på grund av fjolårets värmebölja kan vi förvänta oss den värsta säsongen på 45 år i delar av landet, menar Åslög Dahl, pollenexpert och forskare vid Göteborgs universitet.

Vi är många som plågas av röda och rinnande ögon, klåda, andningssvårigheter och nästäppa.

En av fyra svenskar uppges ha pollenallergi och vanligast är det att vara allergisk mot björk och gräs. I samband med framförallt bjökpollenallergi är det vanligt med korsallergi mot viss mat.

Själv uppmärksammas jag på det med något så ovanligt som att jag inte tål att skala potatis.

Korsallergi innebär att du får en allergisk reaktion på allergener från andra källor än den du är allergisk mot. Det beror på att kroppens immunförsvar har svårt att skilja dem åt då allergenernas struktur liknar varandra.

Annons
Annons

Det gör att du under pollensäsongen kan bli extra känslig mot och behöva undvika viss mat som du annars inte har några besvär av.

Själv uppmärksammas jag på det med något så ovanligt som att jag inte tål att skala potatis (jag vet att ingen tycker det är roligt men i mitt fall ger det upphov till klåda och rodnad på händer och armar). Rå potatis hör till det som ofta ger upphov till korsallergi med björkpollen. Jag har inga problem att äta kokt potatis och får heller inte samma reaktion andra tider på året.

Det allergiframkallande i maten som korsreagerar med björkpollen är värmekänsligt. De flesta allergener är proteiner och proteiner förändras av värme (tänk på hur det råa ägget blir fast när det kokas, så kallad denaturering). Det innebär att du ofta kan äta råvarorna som triggar korsallergin så länge de hettats upp.

Allergenerna bryts också ofta ned när de kommer i kontakt med syran i magsäcken, det gör att symptomen av korsallergi vanligtvis begränsas till klåda i och runt mun och svalg.

Det handlar i regel inte om några allvarliga reaktioner och innebär inte att du behöver undvika dessa livsmedel vid andra tider på året.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons