Annons

Vanliga missen – så undviker du restskatt

Pensionärer är överrepresenterade bland dem som får restskatt i år.
Pensionärer är överrepresenterade bland dem som får restskatt i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

En åldersgrupp sticker ut bland de som fått restskatt i år: pensionärer. Det visar en ny undersökning från Nordea. Men det finns knep för att slippa betala kvarskatt varje år.

Under strecket
Publicerad

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Foto: Fanni Olin Dahl/TT Bild 1 av 1

I dagarna dimper slutskattebeskedet ner, vilket betyder att det blir dags att se över betalning av eventuell restskatt.

Nästan 40 procent av svenskarna i åldrarna 18–65 år fick tillbaka det belopp de förväntat sig i skatteåterbäring, visar en färsk Sifo-undersökning beställd av Nordea.

Men en särskild åldersgrupp ska hålla utkik i brevlådan och mejlkorgen: pensionärerna. De är nämligen klart överrepresenterade bland dem som har fått besked om restskatt i år.

Orsaken är att pensionärer många gånger får pension utbetalad från flera olika aktörer – till exempel den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten, privat sparande eller tjänstepension via arbetsgivaren.

– Då blir skatten för låg i förhållande till den sammanlagda pensionssumman man får varje månad, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det finns alltså ingen pensionsutbetalare som i dag ansvarar skatten på det totala beloppet.

– Pensionsmyndigheten har säkert försökt informera, men har kanske inte varit så tydliga eller gått ut med ett pressmeddelande och varnat. De är väl fokuserade på att själva utbetalningarna blir rätt, säger hon.

Annons
Annons

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Foto: Fanni Olin Dahl/TT Bild 1 av 1

Borde Pensionsmyndigheten, som statlig aktör, ordna en lösning?

– Jag skulle gärna se att det fanns ett sätt att skatta på hela beloppet. Det är även lite rörigt att veta hur mycket pension man faktiskt får varje månad, eftersom den kan betalas ut vid flera tidpunkter.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Särskilt hög risk att få restskatt är det för nyblivna pensionärer – och i synnerhet året man går i pension. Då har ofta lönen tickat in på kontot en del av året, vilket pensionsutbetalaren inte har i åtanke när skatten sedan dras.

Men det finns sätt att undvika att restskatten blir en återkommande huvudvärk.
Räkna först och främst ihop den sammanlagda pensionssumman för att se hur mycket som faktiskt betalas ut varje månad. Man kan även beräkna rätt preliminärskatt via Skatteverkets hemsida. Ett annat alternativ är att ansöka om jämkning hos Skatteverket, påpekar Ingela Gabrielsson.

Hon tipsar också om att se vilken aktör som betalar ut högst belopp – då den bör dra mer i skatt. Vanligtvis är det Pensionsmyndigheten eller ett tjänstepensionsinstitut.

I år ska kvarskatten senast betalas den 12 november.

Undersökningen är utförd av Sifo och beställd av Nordea. Underlaget är baserat på 1 000 intervjuer genomförda mellan 24 maj och 1 juni i år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons