Annons

Vanliga tecken: Då kan du misstänka att du har IBS

IBS sänker livskvaliteten lika mycket som diabetes eller depression. Det menar Europeiska läkemedelsverket, EMA. Symtomen kan vara besvärliga att känna igen och är ibland lätta att förväxla med andra sjukdomar. Här är några tecken att vara uppmärksam på.

Under strecket
Publicerad

Personer med IBS upplever ofta en känsla av att snabbt behöva uppsöka en toalett.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

Personer med IBS upplever ofta en känsla av att snabbt behöva uppsöka en toalett.

Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Finns det hjälp att få mot IBS?

IBS står för Irritable bowel syndrome, iIrritabel tarm. Det är en av världens vanligaste sjukdomar: Omkring 10 procent av jordens befolkning uppskattas ha besvär som kan kopplas till IBS.

Sjukdomen är något vanligare bland kvinnor och uppträder vanligtvis före 40 års ålder.

IBS betraktas som en ofarlig sjukdom men kan påverka vardagen starkt negativt. Det Europeiska läkemedelsverket EMA har gjort bedömningen att IBS minskar livskvaliteten lika mycket som diabetes eller depression och mer än för patienter med kronisk njursvikt.

Inflammatory bowel disease, IBD, är inte samma sak som IBS, men ger liknande symtom. Till skillnad från vid IBS finns det vid IBD synliga skador i tarmen som kan orsaka blödningar.

De vanligaste formerna av IBD är Crohns sjukdom och ulcerös kolit. IBS blir ofta diagnosen då besvären finns men dessa båda sjukdomar kunnat uteslutas.

Nedan följer några vanliga tecken på IBS. För den som upplever ihållande besvär är det alltid viktigt att söka vård för att få rätt diagnos och behandling.

Personer med IBS upplever ofta en känsla av att snabbt behöva uppsöka en toalett.
Personer med IBS upplever ofta en känsla av att snabbt behöva uppsöka en toalett. Foto: Bertil Ericson/TT

Smärta i magen

Buksmärtor vid IBS kan flytta runt. Värken kan förvärras av att äta och mildras ofta av att tömma tarmen.

Uppsväldhet

En känsla av uppsvälldhet och gasbildning är vanligt vid IBS. Problemen brukar inte förknippas med synliga skador i tarmen.

Oregelbunden magfunktion

Utmärkande för IBS är besvär kopplat till avföring. Det är inte ovanligt att tarmproblemen växlar mellan diarré och förstoppning.

Akuta toalettbesök

Ofta upplevs en känsla av att behöva rusa på toaletten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons