Annons

”Vännen blev arg – fick inte byta ut rätter på min fest”

Du gjorde rätt – din vän verkar vara en buffel, svarar Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén
Du gjorde rätt – din vän verkar vara en buffel, svarar Sofia Larsson. Illustration: Thomas Molén

Frågeställaren har valt en fast meny till sitt födelsedagsfirande och bjuder på hela kalaset. Nu försöker en av gästerna byta ut maträtterna – och blir arg när han inte får som han vill.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fråga: Jag fyller jämnt i år och tänkte fira på restaurang med goda vänner och deras respektive. Jag och min sambo kommer att stå för tillställningen just för att vi ville undvika eventuellt krångel med vad alla vill äta. Vi har valt ut en meny som vi är jättenöjda med, och som självklart tar hänsyn till vegetarianer, veganer och allergiker.

En av mina vänner har en respektive som nu har hört av sig. Han ville först veta vad som skulle serveras. När han fick veta vad det var så började han byta ut våra maträtter mot andra som han fann i à la carte-menyn på restaurangens hemsida. Hans resonemang var att det ju ändå är en restaurang, så han som gäst borde ha inflytande över vad han äter.

Jag känner mig mest arg och frustrerad och vill inte längre ha med honom på festen. I så fall kommer min vän bli otroligt besviken och generad. Jag har sagt nej till att han får byta ut maträtter på menyn, vilket fick honom att bli mycket arg.

Hur löser jag det här på bästa sätt?

/Det ska väl vara kul att fylla år

Här är min slutsats att människan är något av en buffel.

Annons
Annons

Sofia Larsson: Jag ser det som mitt signum att alltid försöka se en situation ur alla inblandades synvinkel. Ofta går det att med ett minimum av ansträngning och god vilja förstå varför en viss person handlar som den gör, även om någon annan uppfattar beteendet som helt oacceptabelt.

Här är min slutsats dock att ni har gjort vad ni kunnat och att människan är något av en buffel. Helt klart saknar han inlevelseförmåga och förstår inte hur rörigt det skulle kunna bli om alla i sällskapet plötsligt vill ändra meny.

Dessutom: Ni betalar, ni bestämmer. Så länge ni inte tvingar på en laktosintolerant ett glas mjölk eller så.

Sedan kan man aldrig vara för tydlig. Vid inbjudningstillfället är det bra att ha en formulering i stil med ”för att underlätta för köket har vi valt en fast meny”. Kanske hade ni det och personen valde att inte hörsamma uppmaningen. Det går tyvärr inte att vaccinera sig mot vissa människors dåliga beteende, det enda man kan göra är att inte låta sig påverkas för mycket.

Du gjorde helt rätt i säga nej till honom. Om du inte hade gjort det skulle du ha riskerat en dominoeffekt där andra gäster kanske reagerat med ”jaha, har han fått byta, då vill jag också göra det”. Men i och med att du gjort din markering tycker jag att du ska släppa frustrationen och anse saken utagerad.

Han har förmodligen inte ett helt lätt liv.

Försök också ha lite medkänsla med en person som låter en sådan här vardaglig sak göra honom ”mycket arg”. Han har förmodligen inte ett helt lätt liv (det har troligen inte den som måste leva med honom heller).

Kanske har han hämtat sig tills ni ses och då bemöter du givetvis honom på ett trevligt sätt. Som du beskriver situationen uppfattar jag att han inte är någon vän till dig, så det finns ju trots allt inget som måste upp till ytan för att redas ut.

Jag vill också betona att även om värdens önskemål är av ett lite mer krävande slag än ditt så ska man som gäst respektera uppmaningen. Det är liksom en gåva som ges utöver present: att födelsedagsbarnet får fira på det sätt den vill.

Det blir ens egen tur tids nog – minst en gång om året.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons