Annons

Vännerna minns Magdalena Ribbing: ”Tårarna rinner”

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing lämnar många i stor saknad. Hennes vänner och kolleger vittnar om stor värme – hon satte nära relationer långt före etikett.

Under strecket
Publicerad

Anna Maria Corazza Bildt.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

1 / 7

”Hon blev förälskad i Italien”

Anna Maria Corazza Bildt.
Anna Maria Corazza Bildt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anna Maria Corazza Bildt och Magdalena Ribbing skrev en bok tillsammans. Nu berättar Anna Maria Corazza Bildt att Ribbing blev förälskad i Italien, besökte hennes hemtrakt och träffade hennes pappa.

– Hon har betytt så mycket för mig. Hon har alltid brytt sig om mig och lärt mig så mycket om Sverige. Hon förstod att det var svårt att flytta till ett nytt land. Tack vare henne blev avståndet mellan Sverige och Italien mindre, säger Anna Maria Corazza Bildt till DN.

– Det var inte en social vänskap, det var en nära vänskap.

Annons
Annons

Alexandra Charles.

Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

2 / 7

”Knivskarp, kunnig, humoristisk och vänfast”

Alexandra Charles.
Alexandra Charles. Foto: Claudio Bresciani/TT

Även nattklubbsdrottningen Alexandra Charles, 70, chockas av Magdalena Ribbings bortgång. Det var när den legendariske modedesignern Sighsten Herrgård skrev en bok med Ribbing som de lärde känna varandra. Vänskapen uppstod när Alexandra Charles som fick ta över en del av arbetet med ”Festboken” eftersom Sighsten Herrgård insjuknade.

– Magdalena Ribbing var en helt underbar människa. Jag älskade henne så, knivskarp, kunnig, påläst, humoristisk, oerhört vänfast och lojal. En riktigt fin väninna och kompis, berättar Alexandra Charles, 70, för Aftonbladet.

Festboken gavs ut 1989, varefter de två behöll vänskapen och sågs då och då.

Annons
Annons

Ebba von Sydow

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

3 / 7

Ebba von Sydow
Ebba von Sydow Foto: Claudio Bresciani/TT

”Väldigt kär, viktig och nära vän”

Också programledaren Ebba von Sydow sörjer Magdalena Ribbing. De träffades och blev vänner när de kommenterade Nobelbanketten i Blå Hallen 2014.

”Jag finner inte ord, ville bara skriva en liten rad ändå. Tårarna rinner och rinner, skärmen är suddig och jag kan fortfarande inte förstå. Vill inte förstå. Makalösa Magdalena Ribbing. Fantastiska Magdalena, som var så betydelsefull, för så många – och för mig en väldigt kär, viktig och nära vän”, skriver hon. ”Saknar henne”, skriver Ebba von Sydow på sin blogg.

Annons
Annons

Andreas T Olsson.

Foto: Sören VilksBild 1 av 1

4 / 7

”Hon var ett föredöme”

Andreas T Olsson.
Andreas T Olsson. Foto: Sören Vilks

Magdalena Ribbing sörjs också på Dramaten. Hon medverkade i skådespelaren Andreas T Olssons pjäs "Improvisation på slottet" som spelades så sent som för två veckor sedan.

– Hon var ett föredöme. Jag kommer att minnas Magdalena Ribbings värme, uppmuntran och omtanke, säger Andreas T Olsson till DN.

– Publiken fick ställa frågor till Magdalena Ribbing om vett och etikett. Vi gjorde den sista föreställningen den 13 september. Efter föreställningarna åt vi middag på Teatergrillen och var ofta de sista som satt kvar, säger Andreas T Olsson.

Annons
Annons

K-G Bergström.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1

5 / 7

”En osannolikt folklig adelsdam”

K-G Bergström.
K-G Bergström. Foto: Bertil Ericson/TT

Magdalena Ribbing är mest känd som ”folkvettsexperten”. Men hon anställdes på DN redan på tidigt 1970-tal, och hade under åren flera roller på tidningen, bland annat var hon politikreporter och drivande i Riksdagsjournalisternas förening där även journalisten K-G Bergström lärde känna henne.

– Det var en fantastisk person och hon har senare spelat en enorm folkbildande roll då hon har ägnat sig åt vett och etikett, säger han till TT.

– Hon hade humor, hon var lättsam, hon var prestigelös och mitt i allt detta hade hon väldigt gott självförtroende. Hon var genomsympatisk. För att vara en adelsdam var hon osannolikt folklig, och det är nog det högsta betyg jag kan ge.

Annons
Annons

6 / 7

”Många trodde servetten var viktigast”

Magdalena Ribbings förläggare var Anders Sjöqvist som befinner sig på Bokmässan just nu.

– Många människor trodde det var viktigt för henne var servetten låg eller besticken eller hur man exakt skulle skåla. Men det var inte alls det som var viktigt för henne utan det var det mellanmänskliga, hur vi var mot varandra, säger han till TT.

– Vi tyckte så otroligt mycket om varandra.

Annons
Annons

7 / 7

”Hon var coolheten själv”

Också TV4:s programledare Jesper Börjesson, Nyhetsmorgon, minns Magdalena Ribbing och den skärpa hon hade.

– Hon var coolheten själv. Ett starkt minne är en nyårsafton när hon lärde ut till våra kvinnliga tittare att ha en spetsig hård handväska som man kan sticka i sidan på män som vill kramas för mycket. Så kommer jag minnas Magdalena, säger han till Expressen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons