Annons

Janerik Larsson:Vänstern attackerar oavbrutet valfriheten

Ska handslag hållas?
Ska handslag hållas? Foto: Henrik Montgomery

I Jöken (januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L) heter det i punkt 9:

Den enskildas valfrihet är en central del av den svenska välfärdsmodellen. Därför behövs en mångfald av aktörer och goda villkor för enskilt drivna verksamheter inom välfärden som underlättar den enskildes aktiva val. Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Höga kvalitetskrav ska vara styrande

Under strecket
Publicerad

Jag tror att detta på sina håll tolkats på ett helt naivt sätt. ”Regeringen kommer inte” kan tolkas som att Socialdemokraterna ingått en överenskommelse i enlighet med formuleringen i denna punkt.

Så är inte fallet. De två statsråd - Anna Ekström och Ardalan Shekarabi - som nu i olika sammanhang fortsatt driver den kampanj som man trodde var avslutad torde dölja sig bakom tanken att de gör så i sin egenskap av partimedlemmar och inte som regeringsmedlemmar.

Ute i kommunerna drivs Ekströms, Shekarabis och Daniel Suhonens teser av både politiker och vänsterfack. Här finns uppenbart inga restriktioner.

Huvudmålet är - nu som tidigare friskolorna - trots att alla fakta talar för den stora positiva betydelse dessa har och haft för det svenska utbildningssystemet.

I debatten från vänstern vimlar det av missuppfattningar som ibland är närmast rörande. Mats Wingborg skriver i Dagens Arena idag om hur några svenska friskolors investeringar utanför Sverige innebär att ”allt mer skattepengar flyter iväg”.

De allra flesta svenska företag som utför tjänster för offentlig sektor - t ex byggbolagen - är också verksamma utomlands.

Men den svenska vänstern är fortsatt så förvirrad i frågor om ekonomi att den tror att köp av ett företag och expansion utomlands är en kostnad och inte en investering i framtiden.

De fortgående attackerna mot friskolorna är ett svek mot överenskommelsen i Jöken.

Är det inte dags för C och L att säga ifrån på skarpen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons