Annons

Sjöstedt redo fälla Löfven med hjälp av M och KD

V är redo att försöka fälla regeringen med hjälp av M och KD om regeringen lägger fram ett lagförslag om förändrad arbetsrätt, säger Jonas Sjöstedt (V).

Ulf Kristersson (M) säger att han inte kontaktats av V-ledaren, men att han ”alltid är beredd att fälla den här regeringen”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2
Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 2

Jonas Sjöstedt.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 2
Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 2
1/2

Jonas Sjöstedt.

Foto: Jessica Gow/TT
2/2
Foto: Simon Rehnström

På torsdagen presenterades direktiven till den utredning som ska förverkliga förändringarna i arbetsrätten som S, MP, C och L kom överens om i det så kallade januariavtalet.

Efter att direktiven offentliggjorts återupprepade V-ledaren Jonas Sjöstedt att hans parti kommer att försöka driva igenom en misstroendeförklaring när regeringen lägger fram propositionen om förändringarna i riksdagen. Enligt Sjöstedt kommer M och KD att ansluta sig till misstroendeförklaringen.

– Ja, de har bekräftat det för mig, att de är redo i sådant fall, säger Sjöstedt till Expressen.

Beskedet tolkades först som att V förhandlat med M och KD om ett misstroendevotum. Så är dock inte fallet. Ulf Kristersson (M) säger till SvD att han ”inte kontaktats av Sjöstedt”.

”Men vi är alltid beredda att fälla den här regeringen om det finns en majoritet emot den eftersom vi tycker den är dålig. Vilka bevekelsegrunder Sjöstedt har får han svara för”, skriver M-ledaren i en kommentar till SvD.

Sjöstedt vidareutvecklade senare sitt resonemang på Twitter. Han skrev där att M och KD sade sig vara beredda att fälla regeringen när Löfven tillträdde i januari.

Annons
Annons

”Detta har på inget vis tagits tillbaka när vi har haft kontakt senare. (...) Några särskilda kontakter mellan V, M och KD i frågan om misstroende har inte tagits de senaste dagarna”, skriver Sjöstedt.

Även SD:s röster skulle krävas för att rösta igenom en misstroendeförklaring. Jimmie Åkesson (SD) säger att han välkomnar V:s besked, men att han inte är säker på att V kommer våga göra verklighet av sitt hot.

”Om möjligheten uppstår att vi kan fälla den här regeringen så kommer vi givetvis att ta den”, säger Åkesson i en mejlkommentar.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att Kristersson lär bli statsminister om misstroendeförklaringen drivs igenom, vilket Löfven uppmanar Sjöstedt att ha i åtanke.

– Det måste han ta ansvar för. Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det, om det är motivet. Men det måste han själv svara på, säger Stefan Löfven till TT.

Enligt januariavtalet ska förändringarna i arbetsrätten genomföras senast 2021.

Utredningen ska lägga fram sina förslag i maj nästa år. Bland föreslagna förändringar finns bland annat utökade möjligheter för arbetsgivarna att göra undantag från turordningsreglerna och minskade kostnader för mindre företag vid uppsägningar.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver så här på Twitter efter Sjöstedts utspel:

”Den sittande regeringen borde aldrig ha tillträtt och vi är beredda att avsätta den och ge Sverige en ny politisk inriktning.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons