Annons

Vänstern och högern skiftar perspektiv

Som om hela världen vore en symfoni.
Som om hela världen vore en symfoni. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Det är tvärtom i den politiska världen.

Under strecket
Publicerad

Vid början av 1900-talet hade den politiska vänstern fokus på konkreta, dagsaktuella ämnen som rörde arbetares löner, säkerhet, livsvillkor och politiska inflytande. Högern beskylldes för att negligera dessa frågor.

Det etablerade samhället och högern lyfte ofta blicken mot mer högstämda spörsmål som nationen och religionen. Kyrkan betonade det avtryck du som person gör inför evigheten.

Nu är det på många sätt precis tvärtom. Vänstern inriktar sig mot mer avlägsna mål som hur klimatet gestaltar sig om 50 år, hundra år eller ännu längre fram. Dess vision om en på sikt integrerad mänsklighet utan gränser, styr hur man formulerar dagspolitiken för immigration och brottsbekämpning.

I en ledare inför nationaldagen i år, mot bakgrund av eskalerande skjutningar och gängvåld runt om i landet, menade en skribent på Dagens Nyheter att trots alla problem så älskar han Sverige precis som det är.

Uttalandet påminner om den inställning filosofen Hegel gav uttryck för i ett skede, och som brukar kallas panteism: för att förstå den stora världssymfonin, alltså hur världen ser ut just nu, gäller det att ha ett tillräckligt brett perspektiv. Visst finns det lidande, våld och död, men det är blott enstaka toner i det stora symfoniska verket. Om man bara förmår att betrakta världen ur evighetens synvinkel, förstår man att dessa klanger i moll bidrar till den harmoniska helheten och att allting är i sin ordning just som det är.

Annons
Annons

I dag är det främst den politiska högern som kritiserar de konkreta effekterna av bristande integrationspolitik och oordnad invandring. Den hävdar att staten givit upp sitt våldsmonopol i laglösa förortsområden och att en minoritet kriminella gäng tillåts terrorisera det stora flertal som är skötsamma. Vänstern svarar ofta med goddag yxskaft och hänvisar till någon utredare på Brå som förklarar bort problemen. I stället lyfter man fram visionerna om en gränslös värld – evigheten.

I klimatfrågan argumenterar vänstern och de gröna för att din livsstil måste förändras radikalt, annars kommer ditt avtryck på jorden att sätta spår i evigheten – havsnivån kan successivt stiga mellan en halv och en meter på hundra år i Stockholm. Den politiska högern uppfattar inte detta som så oerhört katastrofalt, och framhåller att höjda bensinpriser gör det svårt att klara vardagsekonomin i dag.

I tidskriften Kvartal diskuterade nyligen LO-ekonomen Torbjörn Hållö organisationens koppling till socialdemokratin och partiets tidigare, historiska framgångar. Han menar att dessa framför allt förklaras av att fackmedlemmar som då var aktiva inom S-partiet hade ett starkt fokus på förbättring av vanligt folks vardag.

Det politiska och ideologiska landskapet är statt i förändring. I dag verkar det främst vara högern som för fram konkreta frågor om välfärd och trygghet i vanligt folks vardag, medan vänstern lyfter blicken mot evigheten.

EMIL UDDHAMMAR är professor vid institutionen för statsvetenskap, Linnéuniversitetet. emil.uddhammar@lnu.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons