Annons

Vänsterpartiet kommer inte att få inflytande

Allan Widman i replik till Hans Wallmark m fl, om Liberalernas hållning i fråga om kommande mandatperiods försvars- och säkerhetspolitik.

Under strecket
Publicerad

Regeringens försvarspolitik kritiseras av både Liberaler och Moderater.

Foto: Jessica Gow/TT

Regeringens försvarspolitik kritiseras av både Liberaler och Moderater.

Foto: Jessica Gow/TT
Regeringens försvarspolitik kritiseras av både Liberaler och Moderater.
Regeringens försvarspolitik kritiseras av både Liberaler och Moderater. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna Hans Wallmark, Beatrice Ask och Karin Enström riktar på fem punkter kritik mot den rödgröna regeringens försvars- och säkerhetspolitik. Undertecknad delar på samtliga punkter denna kritik.

De moderata riksdagsledamöterna menar att bland annat Liberalerna nu har ett särskilt ansvar för högre försvarsanslag och medlemskap i Nato.

Liberalerna har envetet arbetat för ett medlemskap i Nato sedan 1999. Liberalerna var det parti som först av alla beslutade att försvarsanslaget ska uppgå till minst två procent.

På den nya regeringens första dag interpellerade jag utrikesministern angående att avvisa varje tanke på ett svenskt undertecknande och tillträdande av konventionen om förbud mot kärnvapen. Samtidigt interpellerade jag försvarsministern i Nato-frågan.

Annons
Annons

Vad gäller budgeten ligger det försvarsanslag som riksdagen fattade före jul fast. Det innebär, för första gången på decennier, att anslaget ökar som andel av BNP. Efter 2021 ska den vidare färden om minst två procent fortsätta. Det är min förhoppning att hela Alliansen ska samverka till detta.

Till skillnad från Moderaterna och Centerpartiet har Liberalerna varit i opposition med den rödgröna regeringen sedan försvarsbeslutet våren 2015. Vi insåg att detta beslut – förvisso i hård konkurrens – var det mest underfinansierade försvarsbeslut som fattats i modern tid. Trots tillskott i tre omgångar kommer målen med beslutet inte att nås i slutet av nästa år.

Vänsterpartiet har naturligtvis inget inflytande över försvars- och säkerhetspolitiken. Det enda sätt på vilket de skulle kunna uppnå det vore ju om bland annat Moderaterna skulle medverka till att ge dem det och forma en majoritet i Sveriges riksdag. För mig framstår det som ytterst osannolikt.

Liberalerna gläds åt de tydliga besked som Moderaterna nu levererar. Och vi avhåller oss från att recensera den tid då partiet ensamt svarade för försvars- och säkerhetspolitiken under åren med Alliansregering.

Allan Widman (L) är försvarspolitisk talesperson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons