Annons

Daniel Schatz:Vänsterpartiet slussar bistånd till extremister

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

Trots att nära tre decennier gått sedan Berlinmurens fall slussas svenska biståndskronor till kommunistpartier med våld och väpnad revolution på agendan.

Dessa organisationer har understötts med svenska skattemedel från Vänsterpartiets biståndsorganisation inom ramen för de 75 miljoner kronor som årligen fördelas av biståndsmyndigheten Sida till riksdagspartier för att bedriva internationellt utvecklingssamarbete.

Vänsterns internationella forum (VIF) använde enligt en slutrapport inlämnad till Sida den 5 juni i år 400 000 kronor i biståndsmedel under 2015 för ett samarbetsprojekt med det colombianska kommunistpartiet (PCC) med hammaren och skäran i partisymbolen. Det mångåriga samarbetet kritiserades redan i februari 2010 i en utvärdering genomförd av den numera nedlagda myndigheten för granskning av biståndet, Sadev, som fastslog att PCC är ett ”icke-reformerat marxist-leninistiskt parti”. Skattemedlen hade genom vänsterpartiets försorg finansierat delar av kommunistpartiets valkampanj liksom ”marxist-leninistisk träning”.

Annons
Annons

Det partinära biståndet spelar en viktig roll för att främja respekt för mänskliga rättigheter. Men trots att Sveriges utvecklingssamarbete ska vara ”tydligt i sina värderingar och modigt i handling”, har vänsterpartiets revolutionsromantik fortgått år efter år.

Partido Lakas ng Masa (PLM), de arbetande massornas parti på Filippinerna, mottog enligt rapporten 300 000 kronor från VIF till stöd för utbildningsverksamhet vid partiets ”politikerskolor”. Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) uppmärksammade redan 2010 (DN 4/7-10) att partiets föregångare Laban ng Masa fått mångårigt understöd av VIF, som valde att fortsätta slussa skattemedel till den fraktion som stödde ett väpnat kommunistiskt uppror då partiet splittrades och grundade PLM.

Den demokratiska fronten för Palestinas befrielse (DFLP) – som deltagit i terrorattacker mot civila och vars logotyp innefattar en karta över Palestina där Israel utraderats – mottog tillsammans med två andra palestinska vänsterpartier 340 000 kronor från VIF enligt rapporten. DFLP:s militära gren, de nationella motståndsbrigaderna, sköt så sent som 2014 raketer från Gazaremsan mot israeliska civila mål.

Stödet är inga olycksfall i arbetet. Aftonbladet avslöjade 2015 att VIF under flera år slussat hundratusentals skattekronor till den Putinkopplade separatistgruppen Borotba i Ukraina (11/3-15). Den kritik som följde efter avslöjandet avfärdades som ”smutskastning” av organisationens ordförande Ann- Margarethe Livh (EXP 19/3-15).

Det har idag gått mer än 25 år sedan vänsterpartiet strök kommunisterna från partibeteckningen. Partiledaren Jonas Sjöstedt har drivit på för att bryta med historien och göra upp med partiets revolutionära arv i ivern att framstå som ett regeringsfähigt parti.

Svårigheterna med att åtskilja demokrati från diktatur förstärker bilden av ett vänsterparti som inte endast har problem med sitt förflutna utan även med sin samtid. Arbetet med att städa upp i garderoben, vädra ut den unkna byrålådslukten och göra rent hus kvarstår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons