Annons

”Vänsterpartiet svartmålar Karolinska”

Irene Svenonius.
Irene Svenonius. Foto: Emma-Sofia Olsson

I en rad påståenden missleder Vänsterpartiet väljarna när det gäller verksamheten vid Karolinska universitetssjukhuset. Det skriver finansregionråd Irene Svenonius (M) i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | SJUKVÅRDEN

I en debattartikel varnar vänsterpartisterna Rågsjö, Lindberg och Sehlin för i princip allt som vidrör eller någonsin har vidrört Karolinska universitetssjukhuset. Deras beslutsamhet att underminera en av regionens vårdverksamheter kan inte misstolkas. Berättigade felaktigheter ska kritiseras, men att sätta det egna partiets väl och ve framför sjukvårdspersonals och patienters behov är illavarslande. I en rad påståenden missleder, medvetet eller omedvetet, Vänsterpartiet väljarna.

Vänsterpartiet säger att personalen flyr från Karolinska universitetssjukhuset, men sanningen är bara sedan den 1 maj i år har drygt 500 sjuksköterskor sökt sig till sjukhuset. Detta vet Vänsterpartiet men fakta passar inte verklighetsbilden.

Vänsterpartiet säger att många har missgynnats av nya arbetstidsavtalet mellan vårdförbundet och regionen, men sanningen är att nästan alla sjuksköterskor som arbetar obekväma tider har gynnats av avtalet och de som inte gynnats av avtalet har fått särskild kompensation efter sjukhuslokala överenskommelser. Det nya avtalet som arbetsgivare och fackförbund är överens om har också tagits fram för att ge sjuksköterskor mer hälsosamma scheman, något som är väldigt viktigt för att vara en mer attraktiv arbetsgivare. I sin iver att misskreditera Karolinska universitetssjukhuset får fakta stå tillbaka för att vinna rubriker.

Annons
Annons

Vänsterpartiet säger att kön till barnoperation på sjukhuset är 1700. Det stämmer inte heller. Väntetiden bortanför vårdgarantins gräns är runt 300 och på väg nedåt. Varje barn som får vänta är ett för mycket. Det ska givetvis vara helt köfritt, men inget parti borde trixa med siffror för att svartmåla verksamheten. Återigen väljer Vänsterpartiets ledande företrädare att bortse från fakta för att underminera det arbete som sker vid Karolinska universitetssjukhuset.

Finns det problem vid Karolinska universitetssjukhuset? Givetvis, och det stavas till största del bristande styrning och ekonomisk kontroll som skapat ett mycket stort underskott som ledningen arbetar med att åtgärda. Här har blågröna majoriteten både skjutit till ytterligare resurser och ställt krav på ekonomi i balans. Detta krav kommer majoriteten noga följa upp.

Ifall Vänsterpartiet haft ärligt uppsåt hade de också tagit upp framgångarna vid Karolinska universitetssjukhuset. De skulle kunna lyfta att kön till hjärtoperationer nu är obefintlig genom ny arbetsmetod eller forskningssamarbetet med Danderyds sjukhus som lett till färre återinläggningar med 30 procent hos hjärtsviktspatienter. Eller att det är glädjande att många sjuksköterskor nu väljer att ta anställning på Karolinska universitetssjukhuset.

För delar av oppositionen är det viktigare att jaga egna väljare än att ge Karolinska universitetssjukhuset välbehövlig arbetsro. Att aktivt underminera det mycket värdefulla arbetet som medarbetare vid Karolinska universitetssjukhuset gör är inte vad varken patienterna eller medarbetarna behöver.

Irene Svenonius (M)
finansregionråd

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons