Annons

Ivar Arpi:Vänsterpartiets blodiga rötter blir talman

Lotta Jonsson Fornarve och Jonas Sjöstedt. Båda V.
Lotta Jonsson Fornarve och Jonas Sjöstedt. Båda V. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alla svenska partier älskar praxis. Bara lite olika praxis. Det är praxis att talmannen väljs från det största partiet, tycker Socialdemokraterna. Nä, praxis är att talmannen väljs från det största partiet i den största riksdagsgruppen, tycker alla till höger om Socialdemokraterna. Praxis är även att förste, andre och tredje vice talman tillsätts proportionellt i förhållande till partiernas storlek. Men praxis gäller inte längre.

Björn Söder är inte vilken andre vice talman som helst. Han är sverigedemokrat. Han har varit andre vice talman mellan 2014 och 2018, men verkar av allt att döma inte bli omvald. Inte för att han har misskött sig under sina fyra år. Vad jag har sett har ingen anfört någon kritik i sak. En snabb mediesökning ger vid handen att argumenten mot att han ska bli omvald grundar sig i vad han sagt och gjort innan. Åsikterna går ju ofta isär om hur förkastlig respektive rumsren Björn Söder är. Men vad jag har kunnat läsa mig till, har han åtminstone skött sitt formella riksdagsuppdrag som andre vice talman så pass klanderfritt att han inte har kunnat beslås med annat än synder som begåtts tidigare.

Annons
Annons

Vänsterpartiets rötter är röda av blod.

I stället ska vi nu få Lotta Johnsson Fornarve som andre vice talman. Hon är vänsterpartist och tillhör alltså riksdagens femte största parti. Både Centerpartiet och Sverigedemokraterna är större. Detta är inte praxis, tror jag alla kan hålla med om. Men Socialdemokraterna har sagt att de ska rösta på henne i stället för Björn Söder. Björn Söder är nämligen med i ett parti med rötter.

Exakt vad rötter är och hur länge de är relevanta är svårt att säga. Otvivelaktigt har Sverigedemokraterna ett förflutet som de ledande skikten konstant tvingas ta avstånd ifrån. En återkommande sak som leder till bekymrade pannor är att Jimmie Åkesson gick med i SD när det fortfarande var en väldigt kort tid som förflutit sedan högerextrema element var fullt synliga i partiet.

Men vad med Vänsterpartiet? Lotta Johnsson Fornarve är säkert en hyvens person. Flera av mina bästa vänner är vänsterpartister. Men Fornarve ljuger. Det kanske är praxis för politiker, men det är ändå beklämmande.

Såhär svarade hon på frågan om Vänsterpartiets rötter:

– Det finns en del i vår historia som inte är så bra, men jag har helhjärtat stöttat arbetet med att bli ett modernt demokratiskt socialistiskt parti. Så länge jag har varit med har vi tagit avstånd från östblocket och Sovjetunionen, till exempel deras inmarsch i Afghanistan. (SVT 20/9)

Detta är alltså inte sant. När Fornarve gick med i partiet i slutet av 1970-talet var man fortfarande kommunister. Partiet hjälpte och hyllade diktaturer världen över. Vänsterpartiet valde att ge sitt stöd till förtryckarregimerna, när arbetarna i Östeuropa protesterade. Man hade kunnat tänka sig att ett parti som säger sig älska arbetarklassen hade valt att ställa sig på deras sida mot diktaturerna, men icke. Om det inte hade varit för att östblocket föll hade man förmodligen aldrig slutat att mysa med kommunistdiktaturerna. Man har ju aldrig slutat att stötta Kuba, trots att det är en diktatur. Tvärtom! Lars Ohly, Vänsterpartiets förre partiledare, sade för mindre än två år sedan att Fidel Castro varit ”en inspirationskälla” (Aftonbladet 26/11 –16). Och några år tidigare ville vare sig Jonas Sjöstedt, Rossana Dinamarca, Ulla Andersson eller Hans Linde svara på om USA eller Kuba var mest demokratiskt.

Ett annat exempel är hur man försvarat och hyllat Venezuelas regim, trots att den förtryckt sitt folk och drivit landet i botten. Listan är lång. Vänsterpartiets rötter är röda av blod. Det var detta parti som Fornarve gick med i, alldeles oavsett vad det är för parti i dag.

Det är alltså denna kandidat som Socialdemokraterna nu säger sig vilja rösta fram. För att man har problem med Sverigedemokraternas rötter. Vad är skillnaden egentligen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons