Annons

Anders Lindblad:Väntad trupp – men oroande besked om Ekdal

En rakt igenom väntad trupp. Lika fri från överraskningar som tv-tablån på julafton. Ändå finns ett stort frågetecken: hinner Albin Ekdal bli fit for fight till EM. Erik Hamréns svar lät onekligen oroande.

Under strecket
Publicerad

Erik Hamré och Emir Kujovic tittar på Zlatan på en storbildsskärm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Erik Hamré och Emir Kujovic tittar på Zlatan på en storbildsskärm.

Foto: Anders Wiklund/TT
Erik Hamré och Emir Kujovic tittar på Zlatan på en storbildsskärm.
Erik Hamré och Emir Kujovic tittar på Zlatan på en storbildsskärm. Foto: Anders Wiklund/TT

Den som väntade sig en skräll, en oväntad joker framdragen ur kavajärmen i sista stund, känner inte Erik Hamrén. Truppen om 23 spelare som han presenterade på Norra Latin i Stockholm utgjordes av stommen som tog Sverige till slutspelet i Frankrike.

Som Erkan Zengin, trots att han inte utmärkt sig i de senaste matcherna. Där var Hamrén noga med att påpeka att Zengin gjort näst flest mål i kvalet.

Eller Pontus Wernbloom, som trots en blek insats borta mot Ryssland är en lojal truppspelare med egenskaper som kan behövas i slutskedet av en match då det gäller att ”döda tid”.

Hamrén plockade med de mannar som han litar på fullt ut. Som tidigare visat i Blågult att de är med och bidrar, både på och utanför planen.
Därför platsade varken Jonas Olsson eller Oscar Wendt. De må vara hur vassa som helst i sina respektive klubblag, men har faktiskt inte övertygat när de getts chansen i landslaget. Därför har jag svårt att bli speciellt upprörd över ”petningarna”.

Annons
Annons

Att Patric Carlgren kom med som tredjemålvakt var både rätt och kul för U21-hjälten från i fjol, men han är framför allt uttagen för att se och lära för framtiden. Andreas Isaksson och Robin Olsen är givna som etta och tvåa av målvakterna.

Hamréns huvudbry har framför allt handlat om andra saker. Han var tydlig med hur gärna han hade velat ha med Rasmus Elm i truppen, men att den senaste halsflussinfektionen definitivt satte stopp för detta. Trist, då ingen annan mittfältare har Elms smartness och taktiska skicklighet.

Även Mikael Antonsson fanns säkert på Hamréns papper fram till förra veckan, men försvann efter käkfrakturen i den danska cupfinalen. Med Alexander Milosevic redan borta (skada) kom därmed Pontus Jansson in som fjärde mittback.

**Albin Ekdal **är med i truppen, men ett högst osäkert kort efter sin märkliga skada på krogen där han ramlade på ett glasbord och skar upp ett sår i ryggen. Hamrén lär inte speciellt förhoppningsfull med tanke på att Ekdal också precis kommit tillbaka från en annan skada. Han är dock en viktig kugge att ha med så ledningen kommer att vänta in i det sista (den 31 maj måste truppen spikas) för att ha honom med till Frankrike.

– Han är ett stort frågetecken. Vi vet för lite just nu om han hinner bli frisk i tid. Det är ett rejält jack han fått i ryggen. Albin är viktig för mig att ha med men det kan bli så att han inte blir med ändå till slut, sade Hamrén.

Ekdal hade haft svårt att ta en plats i startelvan ändå. Kim Källström och Oscar Lewicki var en dynamisk duo på mitten i playoffmatcherna mot Danmark och är i dagsläget säkert Hamréns förstaval även i EM.

Men förbundskaptenen var öppen med att Lewicki framför allt har sina styrkor mot bättre motstånd, då han är oerhört nyttig i en defensiv roll genom att täcka stora ytor och vinna boll.

Jag håller med. Och det är därför jag vill se en annan Oscar från start i nyckelmatchen mot Irland. Oscar Hiljemark.

**Han har en stark **säsong bakom sig i ett stökigt Palermo och var motorn i U21-laget i fjol. Hiljemark visade också framåtanda i både spel och inställning när han kom in efter paus mot Tjeckien i mars.

Hiljemark är visserligen lite mer riskbenägen än Lewicki, och kan ibland fortfarande vara aningen naiv när han tar fart framåt, men det gäller ju samtidigt att verkligen gå för seger mot Irland för att målsättningen om avancemang till åttondel ska vara realistiskt.

Längst fram håller jag i dagsläget Marcus Berg steget före John Guidetti vid sidan av Zlatan Ibrahimovic. Men träningsmatcherna mot Slovenien och Wales före avresan till Frankrike kan förändra det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons