Annons

Vapenhandeln fortsatte – trots polisernas larm

Flera polisanställda varnade tidigt för att 43-åringen missbrukade sitt vapenhandlartillstånd.
Flera polisanställda varnade tidigt för att 43-åringen missbrukade sitt vapenhandlartillstånd. Foto: Yvonne Åsell

SvD AVSLÖJAR | Polispersonalen slog larm. Cheferna tystade ner. Därför kunde den 43-årige jägaren fortsätta sälja skjutvapen till kriminella i Sverige.

– Han borde aldrig ha fått vapenhandlartillstånd, säger Leif GW Persson.

Under strecket
Publicerad

Anställda inom polisen ville dra in 43-åringens vapenhandlartillstånd ett halvår innan han greps. Begäran avslogs.

Foto: SvDBild 1 av 2

Det finns 394 vapenhandlartillstånd i Sverige. För många, anser Leif GW Persson.

Foto: Karin Törnblom/TTBild 2 av 2

Razzian mot den 43-årige jägaren från Dalarna kom inte som en blixt från klar himmel för ledningen i polisregionen. När han greps hade han sålt hundratals vapen på den svarta marknaden med hjälp av sin vapenhandlarlicens. Flera av vapnen hade sedan hamnat i händerna på kriminella.

SvD kan i dag avslöja att polisen fick flera varningssignaler om 43-åringens vapenaffärer långt innan han greps. Men samtliga varningar ignorerades på order av högre polischefer.

Det var i oktober som SvD första gången berättade om hur den 43-årige jägaren skaffat vapen åt kriminella med hjälp av sitt vapenhandlartillstånd.

Granskningen fick stor uppmärksamhet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) kallade den 29 oktober polisledningen till Rosenbad med krav på omedelbar förklaring. Polisen lovade att skärpa sina rutiner och att alla vapenhandläggarna omgående skulle vidareutbildas.

Polisregion Bergslagen, som utrett 43-åringens vapenaffärer, medgav att inspektionerna av vapenhandlare hade prioriterats bort på grund av låg bemanning och en sjukskriven chef.

Annons
Annons

Anställda inom polisen ville dra in 43-åringens vapenhandlartillstånd ett halvår innan han greps. Begäran avslogs.

Foto: SvDBild 1 av 1

Men det är inte hela sanningen. SvD:s genomgång av polisens interna mejlväxling visar att polisen hade tydliga indikationer på att 43-åringen missbrukade sitt vapenhandlartillstånd långt innan han greps.

I dagsläget har vi alltså en vapenhandlare som är misstänkt för brott men som ändå kan handla med vapen.

43-åringen fick sitt vapenhandlartillstånd 2015. Den första varningssignalen om att han slarvade med vapenhanteringen kom våren året därpå. Då – över två år före gripandet – genomförde polisen en inspektion i hans hem och hittade flera brister.

Bland annat saknades ett godkänt vapenskåp i hans vapenlager. Det fanns heller inga förteckningar över vilka vapen han hade köpt in eller sålt vidare. Redan då borde polisen ha återkallat 43-åringens vapenlicenser och hans tillstånd att handla med vapen, anser polisprofessorn Leif GW Persson, som själv är jägare.

– Han skulle ha fått skicka tillbaka vapenhandlartillståndet med vändande post, säger Leif GW Persson.

Bristerna som dokumenterades hemma hos 43-åringen bryter mot bestämmelserna i vapenförordningens femte kapitel. Trots det vidtog polisen ingen åtgärd.

– När man ville göra en ny inspektion hos 43-åringen blev beskedet att personalen skulle prioritera handläggningen av nya licensansökningar i stället, säger en polisanställd med insyn i fallet.

SvD begärde tidigare i år att få se alla protokoll från inspektioner som gjorts hos 43-åringen. Det kritiska protokollet, med de ovan nämnda bristerna, lämnades då aldrig ut av polismyndigheten.

Anställda inom polisen ville dra in 43-åringens vapenhandlartillstånd ett halvår innan han greps. Begäran avslogs.
Anställda inom polisen ville dra in 43-åringens vapenhandlartillstånd ett halvår innan han greps. Begäran avslogs. Foto: SvD
Annons
Annons

Det är inte den enda varningen om 43-åringen som polisen har hemlighållit.

I maj 2017 slog en polis från Avesta larm om att 43-åringen ansökt om vapenlicens på falska grunder. 43-åringen utnyttjade det faktum att han var jägare för att skaffa fler vapen.

– Han sökte privat licens för en Glockpistol och uppgav att han skulle använda den som eftersöksjägare. Men han var ju inte eftersöksjägare, även om han hade vanlig jaktlicens, säger SvD:s källa.

Flera polisanställda såg allvarligt på att 43-åringen fick fortsätta handla med vapen: ”Han verkar undandra sig myndighetskontakt”, skrev polisen från Avesta i ett internmejl som sedan vidarebefordrades uppåt i beslutskedjan.

Även denna varning ignorerades: ”Vi kan inte göra något åt vapenhandlartillståndet för att 43-åringen som privatperson agerar på ett visst sätt”, svarade juristerna på rättsavdelningen.

Polisen fick också in flera mejl från en vapenfirma, som bekymrat undrade om 43-åringen verkligen hade rätt att handla med vapen.

Klagomålen från polisens egen personal kulminerade i mars 2018. Då hade 43-åringens vapenfirma gått i konkurs och han utreddes för bokföringsbrott. Men han hade fortfarande kvar sina privata vapenlicenser för jakt – och sitt vapenhandlartillstånd.

En av polisens handläggare skrev till den lokala polisledningen:

“I dagsläget har vi alltså en vapenhandlare som är misstänkt för brott men som ändå kan handla med vapen.”

Svaret från den ansvarige chefen: “Vi har små resurser att avvara för inspektioner så vi kan väl fortsätta den diskussionen.”

Chefen ville i stället prioritera vapenlicensansökningar från privatpersoner som hade samlats på hög.

Annons
Annons

Det finns 394 vapenhandlartillstånd i Sverige. För många, anser Leif GW Persson.

Foto: Karin Törnblom/TTBild 1 av 1

“Får vi upp produktionen och kapar balanserna frigörs tid och resurser till inspektioner och andra uppgifter som är angelägna”, löd svaret till de oroliga vapenhandläggarna vid myndigheten.

Några månader senare började vapnen från den 43-årige jägarens lager dyka upp bland kriminella i Sverige, vilket SvD tidigare har berättat. Ett av dem hamnade hos Bandidos Stockholmsavdelning. Ett annat användes vid ett mordförsök i Tensta där flera människor skottskadades.

Det finns 394 vapenhandlartillstånd i Sverige. För många, anser Leif GW Persson.
Det finns 394 vapenhandlartillstånd i Sverige. För många, anser Leif GW Persson. Foto: Karin Törnblom/TT

När 43-åringen dömdes till sju års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott i somras hade han hunnit köpa in över 300 vapen från 15 olika jakt- och sportskyttebutiker. Allt med hjälp av sitt vapenhandlartillstånd.

Sex av vapnen han sålde på den svarta marknaden har hittats hos kriminella och flera hundra vapen saknas.

Polisutredningen mot mannen begränsades till åren 2017–2018.

– Det har retat mig riktigt ordentligt, det är ett generalfel. Vi begärde mer resurser men fick aldrig det. Vi hade behövt gå till botten med det här fallet och kontakta fler vapenhandlare i Sverige, säger Ola Pettersson spaningsledare på grova brott Dalarna som tog fallet i mål.

Det finns i dag 394 vapenhandlartillstånd i Sverige. Det är för många, anser Leif GW Persson:

– Det finns tillräckligt många skötsamma seriösa butiker som säljer vapen på ett bra sätt. Ingen har behov av en privatperson som kan köpa in hundratals vapen, säger han till SvD.

Var drar man gränsen?

– Man borde göra en kommersiell bedömning av alla som ansöker om att få vapenhandlartillstånd. Jägaren i Dalarna köpte vapen över disk i detaljhandeln. Han kan aldrig få någon avans på det. Det var helt uppenbart att hans affärsidé inte skulle hålla, säger Leif GW Persson.

SvD har sökt regionens rättschef Jessica Ölvestad, som ansvarar för vapenhandläggarna. Hon vill inte kommentera utan hänvisar vidare till chefer på lägre nivå. SvD har även sökt regionpolischefen Dan Persson gällande situationen i regionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons