Annons

Vapenvila i Jemen väcker hopp om fred

Regeringstrogna och Huthirebeller i Jemen lovar att respektera vapenvilan som trädde i kraft i landet klockan 23 på söndagen svensk tid. Överenskommelsen väcker försiktig optimism inför nya fredssamtal.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Ett gravfält för döda hithirebeller i Sanaa, Jemen.

Foto: Hani Mohammed/AP

Ett gravfält för döda hithirebeller i Sanaa, Jemen.

Foto: Hani Mohammed/AP
Ett gravfält för döda hithirebeller i Sanaa, Jemen.
Ett gravfält för döda hithirebeller i Sanaa, Jemen. Foto: Hani Mohammed/AP

Bara timmar innan beskedet rasade fortfarande intensiva strider i flera regioner omkring den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa.

Men sedan vapenvilan trätt i kraft har både Huthirebellerna, tillsammans med allierade trupper lojala med ex-president Ali Abdullah Saleh, och ledare för styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi meddelat att de ämnar hålla sig till den.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed välkomnar eldupphöret och uppmanar parterna och det internationella samfundet att stödja det.

– Detta är viktigt, brådskande och välbehövligt. Jemen har inte råd att förlora fler liv.

Fredssamtal ska inledas i Kuwait om en vecka i syfte att stoppa det mer än ett år långa kriget i landet. Flera tidigare fredsförhandlingar har misslyckats. Men den här gången har vapenvilan föregåtts av möten i en gemensam kommitté för att försöka säkerställa att båda sidor kommer hålla sig till den, uppger en talesperson för den regeringslojala koalitionen. Dessutom har striderna längs med Jemens gräns mot Saudiarabien i stort upphört.

Mer än 6 300 människor har dödats sedan konflikten eskalerade i mars förra året, enligt FN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons