Annons

Väpnad grupp tar över oljefält i Libyen

Bilden på en libysk rebell framför ett oljefält är från inbördeskriget 2011 när Gaddafi störtades från makten, och har ingen vidare koppling till texten. Arkivbild.
Bilden på en libysk rebell framför ett oljefält är från inbördeskriget 2011 när Gaddafi störtades från makten, och har ingen vidare koppling till texten. Arkivbild. Foto: Hussein Malla
Under strecket
TT
Publicerad

En väpnad milis har tagit över oljefältet Sharara i Libyen som är ett av landets största, enligt det statliga oljebolaget National Oil Corporation (NOC) som har deklarerat force majeure med anledning av händelsen.

I en video som publicerats på nätet hävdar personer från södra Libyen att de blockerar oljefältet i protest mot att de marginaliseras, samt för att protestera mot bristen på elektricitet, bensin och pengar.

Sharara-fältet producerar nästan en tredjedel av landets sammanlagda produktion på en miljon fat dagligen. Det administreras genom ett samarbete mellan spanska Repsol, franska Total, österrikiska OMV och norska Statoil.

Säkerhetsläget i Libyen är mycket bräckligt. Landet har inte haft en fungerande och allmänt erkänd regering sedan diktatorn Muammar Gaddafi avsattes och dödades i ett Nato-stött uppror 2011.

Två konkurrerande regeringar, rivaliserande miliser, klaner och jihadister har kämpat om kontrollen över territorium och landets omfattande oljerikedomar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons