Annons

”Perioden hos Löwengrip den värsta i mitt liv”

Isabella Löwengrip.
Isabella Löwengrip. Foto: Jerker Ivarsson/TT

Uppsägningar under pågående sjukskrivningar, personal som arbetat utan avtal och en högt uppsatt chef som haft en ”hackkyckling” åt gången. För SvD Näringsliv berättar tidigare anställda om priset personalen behövt betala för Isabella Löwengrips dröm om att bli världens mäktigaste kvinna. Isabella Löwengrip bekräftar SvD:s uppgifter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Förra året utsågs Isabella Löwengrip till näringslivets mäktigaste kvinna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Isabella Löwengrip på Nordic Business Forum i våras. Till SvD bekräftar hon uppgifterna om missnöje kring arbetsmiljön.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Isabella Löwengrip bekräftar uppgifterna.

Foto: Jerker Ivarsson/TT

7 mars 2018, Stockholm. Entreprenören och influencern Isabella Löwengrip kliver upp på Berns scen. Hon fångas på bild med blombukett, ett stort leende och guldfärgad konfetti som singlar ner från taket. I handen ett diplom från Veckans Affärer: Näringslivets mäktigaste kvinna 2018.

Det här är året som Löwengrips bolagsgrupp ska växla upp på allvar.

Bland de anställda inom bolagen finns en framåtanda. Löwengrip Beauty och Löwengrip Invest, de två bärande bolagen i gruppen, har nyligen flyttat till nyrenoverade lokaler vid Stureplan i centrala Stockholm. Fokus ligger på fortsatt lansering utomlands.

– Det var en känsla av att vi befann oss på en språngbräda. Vi skulle ut i världen. Det var i alla fall retoriken som ledningen förde, säger en tidigare anställd.

Guldägget i form av skönhetsbolaget Löwengrip Beauty, som ägs tillsammans med grundaren och vd:n Pingis Hadenius, befinner sig i en expansionsfas. Under våren etableras en ny organisationsstruktur, och varumärket byter skepnad. Produkterna som tidigare såldes under namnet Löwengrip Care & Color förpackas om, blir dyrare, och går i stället enbart under namnet Löwengrip. Intäkterna ökar under året med 80 procent till 84,8 miljoner kronor, och vinsten till 4 miljoner kronor. Marginalerna är visserligen bättre än 2017, men klart sämre än både 2016 och 2015.

Annons
Annons

Förra året utsågs Isabella Löwengrip till näringslivets mäktigaste kvinna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

För Löwengrip Invest, som hanterar annonsförsäljningen för Isabella Löwengrips sociala medier, är ambitionerna minst lika höga. 2020 ska bolaget omsätta 100 miljoner kronor och börsnoteras. Under det brutna räkenskapsåret 2017–2018 omsätter bolaget 7,5 miljoner kronor.

Förra året utsågs Isabella Löwengrip till näringslivets mäktigaste kvinna.
Förra året utsågs Isabella Löwengrip till näringslivets mäktigaste kvinna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hennes företagsimperiums kraftiga expansion kommer dock med ett högt pris. Sedan början av oktober i år står det klart att båda bolagen befinner sig i ekonomisk kris och tvingas dra i nödbromsen. Hon har själv öppet berättat om krisen i flera blogginlägg. I veckan kom även beskedet att majoriteten av personalstyrkan i Löwengrip Invest sägs upp.

Men SvD kan nu berätta att det har varit tufft för personal i bolagen under en längre tid. I arbetet med den här texten har SvD talat med ett flertal personer som jobbat i något av Isabella Löwengrips bolag.

Perioden jag jobbade där var utan tvekan den värsta i mitt liv.

Källorna kritiserar oberoende av varandra ledningen för arbetsklimatet i bolagen – det handlar bland annat om osäkra anställningar som staplas på varandra, sjukskrivningar, hög personalomsättning och utfrysning av personal.

– Perioden jag jobbade där var utan tvekan den värsta i mitt liv, säger en tidigare anställd.

Samtliga som SvD talat med vill vara anonyma av rädsla för att det de berättar skulle kunna påverka deras karriärer.

Annons
Annons

– Isabella Löwengrip har en så pass stor plattform och man vill inte bli uthängd där. Vad skulle framtida arbetsgivare tänka om de läser det? Jag har ingen plattform där jag kan berätta min version, säger en källa.

Profilen för den genomsnittliga anställda på Löwengrip Beauty och Löwengrip Invest är tydlig: ung, driven och ambitiös kvinna i tidiga 20-årsåldern.

För många som arbetar inom de båda bolagen är tiden där deras första riktiga arbetslivserfarenhet. Möjligheterna beskrivs som enorma. Du kan klättra och snabbt få utökat ansvar – trots avsaknad av erfarenhet. En arbetsmiljö som vid första anblick tedde sig lockande för de medarbetare SvD talat med.

– Det var glatt, det var roligt. Stämningen var väldigt familjär.

Hösten 2018 faller den nya organisationen inom Löwengrip Beauty på plats. Det nya varumärket har landat ute i butikerna. Fokus ligger hela tiden på att växa mer, sälja fler produkter, öka omsättningen ytterligare. Samtidigt nyanställs flera personer.

Så går Isabella Löwengrips bolag

Siffror för 2018 i miljoner kronor (2017 inom parentes).

 

Men parallellt med de stora ambitionerna växer missnöjet bland personalen. Pressen på medarbetarna ökar och den familjära stämningen förändras. Flera personer vittnar om en kultur med utfrysningar och otrevligt bemötande från ledningen.

En person beskriver det som att alla ”jobbade hårt för att hålla sig vid ytan”. Det var för mycket att göra och för få timmar på dygnet.

– Många var stressade, utbrända och trötta även om vi hade roligt mellan varven, vi har alltid varit ett tight gäng som har tagit hand om varandra.

Annons
Annons

Isabella Löwengrip på Nordic Business Forum i våras. Till SvD bekräftar hon uppgifterna om missnöje kring arbetsmiljön.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Bolagen präglas enligt SvD:s källor vid den här tidpunkten till stor del av osäkra projektanställningar på mellan en till tre månader i taget som staplas på varandra.

– Min uppfattning är att projektanställningarna användes som ett sätt att enkelt kunna säga upp folk snabbt, eftersom det tidigare anställts personer som ledningen sedan inte varit nöjda med, säger en person som själv hade en fast anställning under en längre period inom ett av bolagen.

Isabella Löwengrip på Nordic Business Forum i våras. Till SvD bekräftar hon uppgifterna om missnöje kring arbetsmiljön.
Isabella Löwengrip på Nordic Business Forum i våras. Till SvD bekräftar hon uppgifterna om missnöje kring arbetsmiljön. Foto: Johan Jeppsson/TT

Det förekommer även att personer arbetar kvar utan anställningsavtal efter att projektanställningar löpt ut, trots att de blivit lovade kontrakt för provanställningar, enligt de anställda SvD har varit i kontakt med.

I berättelserna återkommer en uppfattning om en tacksamhetsskuld. Många hade länge läst Isabella Löwengrips blogg och kände sig speciella och utvalda som fick arbeta hos henne. De beskriver att de såg henne som en förebild.

– Man rättfärdigade nog väldigt mycket dåligt för sig själv för att man gick på den bilden, säger en person.

Folk försvann plötsligt. En dag dök de bara inte upp på jobbet.

– Isabella hade en annan typ av makt och legitimitet än andra influencers, eftersom hon också skapat framgångsrika bolag utanför sina sociala medier, säger en annan.

Anställda vittnar om att det förekom sjukskrivningar på grund av stress och utbrändhet – och att personer sades upp under pågående sjukskrivning. Andra blev ombedda att säga upp sig, eller lämnade självmant på grund av arbetsklimatet, enligt SvD:s källor.

Annons
Annons

Isabella Löwengrip bekräftar uppgifterna.

Foto: Jerker Ivarsson/TT

– Folk försvann plötsligt. En dag dök de bara inte upp på jobbet. Det hände upprepade gånger, säger en person.

– Om någon sa upp sig så var det allmänt känt på kontoret att personer i ledningen inte pratade med den personen. Då satt man i frysboxen under sin uppsägningstid, säger en annan.

En medarbetare berättar att en person i ledningsposition hade ”en hackkyckling åt gången”. Flera andra vittnar om att samma chef var ”känd för att vara otrevlig”, och ofta hängde ut anställda via mejl. Då skrevs det mejltrådar till alla i företaget där enskilda personers misstag pekades ut.

Men ni som var anställda och kände att arbetsmiljön var ett problem – gick ni ihop och pratade med ledningen?

– Vi var rädda att vi skulle ryka då. Det var så pass spänt. Vi försökte ge feedback om förbättringar kring våra yrkesroller och en förändrad arbetsstruktur, men fick inget gehör.

De personer SvD har talat med är fortfarande starkt kritiska till hur personalen har hanterats.

–  Varje enskild individ har självklart ett ansvar för att se sina begränsningar. Men arbetsgivaren har också ett ansvar att se sin personal, säger en person som tidigare arbetat i en beslutsfattande position i ett av bolagen.

Isabella Löwengrip bekräftar uppgifterna.
Isabella Löwengrip bekräftar uppgifterna. Foto: Jerker Ivarsson/TT

Isabella Löwengrip bekräftar SvD:s uppgifter om problematiken som har präglat arbetsmiljön.

Annons
Annons

– Jag har förstått att det finns personal som upplevt ledningen kall, disträ och ibland otrevlig. Jag har fått information i efterhand om att det har varit en väldigt problematisk tid och jag blir jätteledsen när jag har fått höra hur vissa anställda har haft det på sin arbetsplats, säger hon och fortsätter:

– Som ägare är jag ansvarig för arbetsmiljön, och från och med årsskiftet har vi jobbat aktivt för att förbättra den. Dels i ledningen men också genom ett nära samarbete med HR för att se till att avtalen är bättre och att de anställdas trygghet ökar. Mitt största fokus just nu är på hur bolagen ska drivas framöver och att de anställda mår bra.

Pingis Hadenius, delägare och vd i Löwengrip Beauty, vill inte kommentera sjukskrivningarna eller uppsägningarna. Gällande bemötandet från ledningen med utfrysningar och otrevligt bemötande säger hon att hon inte ”kan kommentera enskilda personers upplevelser.”

– Det är ingenting som jag själv känner igen, men jag respekterar varje individs upplevelse. Känner en person så, så är det ju så, säger hon.

Efter reklamen visas:
Så fick SvD inblick i Isabella Löwengrips bolag
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons