Annons

Var är det bäst att fjällvandra med hund?

Hej! Vi tänkte fjällvandra med vår hund i sommar. Var är det lämpligt att vandra med hund, och vilken period under sommaren är bäst? Vi hade tänkt att övernatta på olika fjällstationer, om det är möjligt med husdjur. Tack för svar. / Maria

Under strecket
Publicerad
Foto: LARS PEHRSON
Foto: LARS PEHRSON
Foto: LARS PEHRSON

Om vi börjar med boendet så är det inga problem att hitta övernattning för vandrare med husdjur. Svenska turistföreningens alla fjällstationer har rum där ni kan övernatta med hunden, men dessa hundrum är populära så rekommendationen är att förboka i god tid.

Även i Svenska Turistföreningens, STF:s, fjällstugor kan man övernatta med sin hund. I de stora stugorna finns alltid något eller några hundrum, och på vissa ställen finns små stugor där husdjur är tillåtna.

Fjällstugorna går dock inte att förboka, så här gäller det att vara mer flexibel. Är hundrummen slut när man kommer fram, kanske hunden får övernatta tillsammans med andra hundar. På STF säger man att det ”alltid löser sig, folk hjälps åt”.

På Svenska turistföreningens hemsida kan ni välja område som ni är intresserade av (Dalarna, Härjedalen, Jämtland, Lappland …) och därefter se vilken typ av boende som finns med de olika vandringslederna.

Annons
Annons

Vilket område som passar bäst för hunden är svårt att svara på. Det beror ju mycket på vilken hund ni har, vad den orkar och så vidare.

Men generellt kan man säga att det går lika bra överallt. Det finns vattendrag att dricka ut med jämna mellanrum och det finns som sagt boende.

De flesta som fjällvandrar med hund väljer dock de södra fjällen av den enkla anledningen att det är enklare att ta sig dit med bil. Tåg till Lappland kan bli jobbigt eftersom varken ligg- eller sovkupéerna tillåter husdjur. Och flyg blir dyrare.

Det betyder, enligt STF, att ju längre norrut man tar sig, desto fler lediga rum och stugor för husdjur.

När det gäller vilken period som är bäst har jag hört runt lite med hundägare i bekantskapskretsen, och de flesta är överens om slutet av augusti och september. Skälen är främst två:

  1. Det är inte lika mycket folk (och hundar) på lederna som under högsommaren, vilket gör det lättare att hitta boende.
  2. Hundar får gå lösa på efter den 20 augusti om man har sådan pli på dem att de kommer när man kallar på dem. (Det senare gäller dock inte överallt.)

Svenska Turistföreningen på nätet

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons