Annons

Jonas Fröberg:Var är du, Leif Johansson?

Hallå, var är du, Leif Johansson? När kristyngda Ericsson levererar chockbeskedet att en femtedel av de anställda förlorar sina jobb lämnar bolagets ordförande och svenskt näringslivs främste nestor walk over.

Under strecket
Publicerad

Ericssons ordförande Leif Johansson.

Foto: Daniella Backlund

Ericssons ordförande Leif Johansson.

Foto: Daniella Backlund
Ericssons ordförande Leif Johansson.
Ericssons ordförande Leif Johansson. Foto: Daniella Backlund

Ledarskap. Blunda och fundera på vad det ordet betyder.

Gråten stockar sig i halsen. Den Ericssonanställde Janarthanan Sritharan står i mörkret framför fabriksgrinden i Borås. Han är i direktsändningen i TV4 på tisdagskvällen och undrar hur han ska förklara beskedet för sina tre barn.

Anställda i Borås och Kumla är i chock när bolagets tillverkning i princip upphör i Sverige och en femtedel av de anställda tvingas bort.

Något av det svenskaste vi har, tycks falla sönder i bitar mitt framför våra ögon.

Vem skickar då bolaget fram för att hålla fanan högt och på djupet förklara varför just detta är strategiskt viktigt för Ericssons framtid?

Annorlunda uttryckt: Vem tar på sig ledarskapet?

Ensam tassade i tisdags finanschefen Jan Frykhammar in i det skoningslösa strålkastarljuset. Som tillfällig vd ska han varken ansvara för strategin framåt eller bära ansvar för historien.

Annons
Annons

Han är en vikarie.

Det var lätt plågsamt att se Frykhammar framträda i intervjuerna. Med rynkad panna kunde han inte ge raka besked och hela tiden med ett uttryck i ansiktet som skrek: ”Jag-vill-inte-vara-här!”.

Det är på ren svenska den yttersta ledningens förbannade jobb en sådan här dag.

Neddragningen kan säkert vara välmotiverad för Ericssons långsiktiga överlevnad. Men då måste den ansvarige kunna förklara detta. Så det känns inne i hjärteroten. Och då blir ordet HUR viktigt, alltså hur man förklarar det – med kroppsspråk, mimik, ärlighet. Att man inte bär en mask. Och framförallt vem som säger det blir viktigt.

Det är på ren svenska den yttersta ledningens förbannade jobb en sådan här dag.

Sedan sin tid som vd i AB Volvo 1997 till 2011 är Ericssons ordförande Leif Johansson det svenska näringslivets kanske störste nestor, och en veritabel expert på att med djup och trygghet i rösten leverera tuffa budskap, som vore han en internationell statsman.

Redan här kommer frågan: Var är Leif Johansson?

För i Aktuellt och TV4 på stod på tisdagskvällen näringsminister Mikael Damberg (S) och levererade plattityder. Förvirrat gav han sig på att förklara Ericssons beslut, pratade om hur marknadsandelar gått ner. Han – en politiker vars jobb är att locka väljare uttalade sig om framtidsstrategin i Leif Johanssons bolag.

Som vore allt en pantomimföreställning.

Det är omöjligt att inte jämföra med oljebolaget BP i april 2010, efter oljeläckan i Mexikanska golfen. Dåvarande vd:n Tony Hayward fick ensam möta medierna. Den nyvalde ordföranden Carl-Henric Svanberg ansåg att det var en ”operativ fråga” och att det var viktigt med en ”enhetlig kommunikation utåt”.

Annons
Annons

Det blev decenniets största miss.

BP går naturligtvis inte att jämföra rakt av med Ericsson. Men Leif Johansson behövs extra mycket just nu. Gärna nere på fabriksgolvet i Kumla (där Mikael Damberg var i onsdags). Bolaget är nämligen i kris. Ericsson är dessutom vd-löst, har tappat marknadsandelar till kinesiska konkurrenter i en hastighet av ett störtande kamikazeplan och sedan Leif Johansson tillträdde våren 2011 har 25 procent av Ericssons börsvärde försvunnit samtidigt som Stockholmsbörsens gått upp nära 45 procent.

Leif Johansson väljer att vara tyst när ett 140 år gammalt bolag tycks vittra sönder i sina grundvalar. Och det är extra problematiskt eftersom källor till SvD tidigare berättat att utländska storägare ifrågasatt honom sedan han suttit som vd på AB Volvo under den tid när fordonstillverkaren tvingats betala över 6 miljarder kronor i EU-böter för en mutskandal.

Ledarskap. Det visar sig när det stormar.

Källor till SvD har också tidigare kunnat berätta att storägarna Investor och Industrivärden är missnöjda med Johansson och att framförallt Industrivärden vill byta ut honom. Med ens lämnar hans tystnad många frågetecken. Vad är egentligen Ericssons strategi? Och vem styr?

Ledarskap. Det visar sig när det stormar. Då kliver de stora ledarna fram. Än så länge är Leif Johansson bolagets yttersta företrädare med ett arvode på 4,4 miljoner kronor (högst i Styrelsesverige). Och framförallt har han ett ansvar.

Så, vi är många som undrar: var är du?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons