Annons
Ledare

Per Gudmundson:Var det detta MP menade med ”dags för en ny politik"?

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Miljöpartiet gick till val på parollen ”dags för en ny politik”. Få tycks dock ha uppfattat att partiledningen syftade till den egna politiken.

Nu ber MP Karlshamn väljarna om ursäkt. ”Miljöpartiet har i regering och riksdag medverkat till en politik som går stick i stäv med grundläggande värderingar i vårt valmanifest och vårt partiprogram.”

”Vi sökte inte stöd för en inhuman flyktingpolitik, inte heller för ett närmande till Nato och absolut inte för en försäljning av Vattenfalls brunkol. Tvärtom”, skriver man i Sydöstran.

”Det är klart att vi skäms”, säger det lokala språkröret till tidningen. ”Inte ens jag hade röstat på Miljöpartiet om de hade lagt fram den politik som de nu har medverkat till att driva igenom”.

Inte bara gräsrötter skäms. Partigrundaren Per Gahrton säger att missnöjet ”kommer att explodera inom det närmaste halvåret” (DI 7/7). Förra språkröret Lotta Nilsson Hedström menar att ”maktagendan, att sitta i regering till varje pris, är förödande och måste upphöra” (SR 8/7). Kollegan Birger Schlaug talar om ”ideologisk kollaps” och varnar: ”Min personliga uppfattning är att partiet inte kommer att överleva som riksdagsparti om inte snar förändring sker” (schlaug.blogspot.com 12/7).

För en cyniker är det dock inte självklart värre med politiker som överger sina löften än med sådana som uppfyller dem. Det hade lett till verkligt missnöje.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons