Annons

Annika Holmbom:Var förlusten av Nordea faktiskt en blågul vinst?

”Känslan av en stor idrottsfest” föll platt. Med Nordea i Finland har den tillfälliga euforin över att ha besegrat Sverige i bankkampen snarare förbytts till oro.

Under strecket
Publicerad

”Känslan av en stor idrottsfest.” Euforin över att Nordea flyttat till Finland och besegrat Sverige i bankkampen har snarare förbytts till oro.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

”Känslan av en stor idrottsfest.” Euforin över att Nordea flyttat till Finland och besegrat Sverige i bankkampen har snarare förbytts till oro.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
”Känslan av en stor idrottsfest.” Euforin över att Nordea flyttat till Finland och besegrat Sverige i bankkampen har snarare förbytts till oro.
”Känslan av en stor idrottsfest.” Euforin över att Nordea flyttat till Finland och besegrat Sverige i bankkampen har snarare förbytts till oro. Foto: Tomas Oneborg

Uttrycket ovan har blivit synonymt för att beskriva en högtidlig och andäktig stämning. Det myntades av kommentatorslegenden Pekka Tiilikainen i samband med skid-VM i Lahtis 1938, där Finland tog hem samtliga tävlingar.

Men trots att Finland, som det uttryckts, ”lyckades kapa Nordens största finanshus till sin företagsskara − dessutom från sin älskade motståndare Sverige”, har bankens försämrade resultat och misstankarna om penningtvätt lagt sordin på stämningen.

Finland har under flera år fått se storebror Sveriges ekonomi blomstra, medan landet själv fått plöja på under klart trögare förhållanden, där den ouppfyllda drömmen om ett nytt Nokia ännu spökar. Och vad ska flytten av Nordeas huvudkontor förändra, egentligen?

Annons
Annons

I Finland har man i stället med ljus och lykta försökt hitta fördelarna med att Nordeas ledning från och med oktober sitter i den gamla arbetsklasstadsdelen Vallgård i Helsingfors.

Orosmolnen över Stockholms prestigeförlust som finansstad har fått mycket plats i den svenska pressen. I Finland har man i stället med ljus och lykta försökt hitta fördelarna med att Nordeas högsta chef Casper von Koskull samt compliancechefen Matthew Elderfield från och med oktober sitter i den gamla arbetarstadsdelen Vallgård i Helsingfors. Och få vill sätta ord på förväntningarna runt banken.

Piia-Noora Kauppi, ordförande för branschorganisationen Finland Finans, är ändå ett undantag, även om hennes ord är luddiga. I en intervju med Yle i mars välkomnade hon Nordea till Helsingfors.

– Det är en vinst inte bara för Helsingfors utan hela Finland.

Kauppis hoppas att flytten ska skapa fler arbetsplatser då huvudkontoret anlitar lokala företag för olika stöd och experttjänster. Att Helsingfors nu kan visa upp två storbanker, Nordea och OP, hoppas hon ska skapa ett kunskapscentrum för finansbranschen, som lockar internationella finansexperter till staden.

För banken är vinsten däremot tydlig – man undviker resolutionsavgifter samtidigt som man blir medlem i den Europeiska bankunionen.

Men stämmer det? Särskilt många av bankens anställda flyttar inte. Nordea betalar sin skatter, precis som tidigare, till de olika länderna där man är verksam.

För banken är vinsten däremot tydlig då man blir medlem i den Europeiska bankunionen, vilket från ledningens sida framhållits som en avgörande faktor i flytten.

Annons
Annons

Men under veckorna och dagarna inför delårsrapporten förra veckan figurerade Nordea flitigt i pressen på grund av något annat. Det handlade om de anmälningar om penningtvätt som lämnats in mot storbanken. Speciellt Nordeas Finlandskontor framstår där i dålig dager då Nordea ska ha försummat sin skyldighet att bekämpa penningtvätt. Högsta domstolen i Schweiz ansåg nyligen att Nordea ordnat sina kunders aktieaffärer på ett sätt där man försökt kringgå skatt. Och avslöjandena i Panamadokumenten för två år är i färskt minne, med bevisning för att Nordea hjälpte kunder att öppna brevlådeföretag i skatteparadis. För att bara nämna några av de skandaler som Nordea associerats med.

Kanske är det till och med läge att ställa sig frågan om Sverige verkligen har förlorat något till Finland, eller faktiskt gått vinnande ur kampen?

Särskilt lovande ser det ju inte ut. Och efter en knapp månad på finländsk mark är det kanske onödigt att vänta sig att Nordea ska bli den finländska ekonomins räddning. Kanske är det till och med läge att ställa sig frågan om Sverige verkligen har förlorat något till Finland, eller faktiskt gått vinnande ur kampen?

Efter reklamen visas:
Förekommer penningtvätt på Nordea?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons