Annons

Var hämtade Disney sin djävulsgestalt?

Chernobog, den onda demonen i ”Fantasia”.
Chernobog, den onda demonen i ”Fantasia”. Foto: Everett Collection/IBL

”I Disneyfilmer är nästan alla hjältar och skurkar tämligen beskedliga vardagsmänniskor (eller djur), men i mästerverket ’Fantasia’ från 1940 finns ett undantag: en djävulsk superdemon som sitter högst upp på ett berg och lockar till sig all sköns häxor och spöken till en nattlig orgie. Vem är det? Har Disney avbildat Satan?”

Publicerad

Nej, han har låtit avbilda Chernobog. Bakgrunden är att söka i den musik som valdes till den tecknade sekvensen, den ryske tonsättaren Modest Mussorgskijs ”En natt på Blåkulla”. Eftersom musiken var rysk blev även Blåkullas härskare en slavisk gestalt, Chernobog, ett ord som ordagrant betyder ”den svarte guden”.

Eftersom de historiska källor som nämner Chernobog är kristna, och därmed fientligt inställda till hela den kult och de trosföreställningar som omgärdade figuren under medeltiden, är våra kunskaper om honom bristfälliga och vinklade.

Om vi likväl utgår från dessa källor, huvudsakligen den tyske 1100-talskrönikören Helmold av Bosau, var Chernobog (stavad Zcerneboch) en västslavisk gudomlighet, vördad bland venderna i dagens nordöstra Tyskland, som förknippades med mörker och ondska. Han skall ha haft en god och ljus motsvarighet i gudavärlden, som dock inte är känd vid namn.

Annons

I ”Fantasia” antar Chernobog gestalt av en hornförsedd ärkedemon, i praktiken en variant av Satan. Det är inte osannolikt att det ursprungligen var meningen att figuren skulle föreställa just djävulen, men i så fall ändrade sig Disneystudion och anpassade skurkgestalten efter den slaviska mytologi och folklore som avspeglas i Mussorgskijs musik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons