Annons

Var ”otrogen” mot din bank – tjäna pengar

Annikca Creutzer, oberoende privatekonomisk expert.
Annikca Creutzer, oberoende privatekonomisk expert. Foto: Allis Nettréus

Nu kan du pressa storbankerna ytterligare och dessutom spara tusenlappar.

SvD ger tipsen om hur du kan vara en otrogen kund.

Under strecket
Publicerad

Genom att se över hela sitt engagemang i banken och göra smarta val går det att spara in på onödiga kostnader. Enklast är att börja med bolånet - något som bankerna i dag tjänar miljardbelopp på.

Swedbank, Handelsbanken och SEB, redovisar alla ett ökat räntenetto i sina kvartalsrapporter, som presenterades under onsdagen. Det är skillnaden mellan de räntor bankerna betalar för inlåning och vad de tar ut på utlåning.

– Går räntenettot upp så är det en klar indikator på att vi bolånetagare har varit för dåliga på att pruta på boräntorna, säger Annika Creutzer oberoende privatekonomisk expert.

Hon råder kunderna att tala med minst tre aktörer - både storbanker och nischaktörer - minst två gånger för att pruta på räntan.

På marknaden finns även en rad nya aktörer, så kallade låneförmedlare.

– Man ska komma ihåg att de kan pressa ned räntan till en viss nivå, men de vill också tjäna en slant.

Enlig henne kan en kund antagligen få ännu lägre ränta genom att vara tuff och förhandla på egen hand.

Det är dock inte självklart att man ska ha bolånet i den bank där man har lönekontot.

Annons
Annons

– Bankerna vill att man ska vara helkund, men ingen bank är bra på allt. Du kan tjäna på att ha bolån i en bank, lönekontot hos en annan och sparandet i en tredje, säger Annika Creutzer.

Hon höjer ett varningens finger för att flytta alla engagemang i samband med att man tar ett nytt bolån. Det gäller i synnerhet pensionssparandet.

– Det tjänar banken väldigt mycket på eftersom det är långsiktigt. Det gäller att man vet vad man gör innan man tar ett sådant steg.

Andra sparknep är att göra en översyn av alla avgifter som banken tar ut, exempelvis på bankkortet.

– Man kanske har lönekredit på sitt bankkort. Även om man inte använder krediten kanske man betalar för för rätten att ha den. Ta bort allt onödigt.

Även villkoren för sparkontot kan bli bättre än storbankernas nollränta om man söker upp alternativ. Det finns flera nischbanker som erbjuder bättre räntor än storbankerna. Men Annika Creutzer ger rådet att undvika banker som inte har insättningsgaranti.

Hon säger också att det är klokt att fundera över hur mycket pengar man verkligen behöver ha på sitt sparkonto. Totalt har svenskarna ett ganska stort sparande på sparkonton. Indexfonder kan vara ett alternativ till att ha pengar på ett bankkonto.

– Sparande som man ska ha på över 5 års tid kan vara i fonder.

Är det rätt läge att gå in i ett aktiesparande nu?

– Det vet vi inte förrän senare. Men man minskar risken genom att månadsspara. Och flytta inte alla pengar på en gång.

Även när det gäller fondsparande ska man vara noga med att se över vilka avgifter som tas ut. Det kan bli dyrt om man inte är vaksam.

– Här tjänar banken stora pengar.

Ett så kallat ISK-konto får banken inte ta betalt för, till skillnad från kapitalförsäkring där det kan vara stora prisskillnader. Vill man ändå ha en kapitalförsäkring ska man verkligen jämföra alternativen.

– Använd jämförelsesajter och Konsumenternas bank- och finansbyrå som har bra information.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons