Annons

Var tionde person arbetslös nästa år

Foto: Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

PODD | 16 juni. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras svensk coronastrategi. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avnsitt av Ledarredaktionen diskuteras var Sveriges ekonomi befinner sig och vad det innebär. I går kunde man i Aktuellt höra moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säga att vi står i den värsta krisen någonsin. Det fick hon medhåll om från Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Myndigheten ser nämligen en arbetslöshet på 11 procent i början av nästa år, som är en historiskt hög siffra.

Men vad innebär en så hög arbetslöshet? Och hade den inte varit ännu högre, om Sverige hade haft samma strikta coronastrategi som andra länder? Eller borde vi tvärtom öppna upp ännu mer trots att smittspridningen inte är nere, för att den inhemska ekonomin ska kunna fungera bättre?

Ledarsidans Lydia Wålsten diskuterar med Robert Östling, ekonom vid Handelshögskolan i Stockholm som också är författare till den nya rapporten "Saving lives or saving the economy?" inom ett stort coronaprojekt som Handelshögskolan precis har dragit igång, Torbjörn Hållö, ekonom på LO och Jacob Lundberg, chefekonom och tillträdade tf-vd på tankesmedjan Timbro.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons