Annons

Var tredje republikan ser coronakonspiration

Supportrar till Donald Trump under ett kampanjmöte i februari.
Supportrar till Donald Trump under ett kampanjmöte i februari. Foto: Mary Altaffer/AP

Över en tredjedel av republikanska väljare i USA lever i tron att mäktiga ledare planerade utbrottet av coronaviruset. Hälften av alla lågutbildade i landet lutar mot samma konspirationsteori. Det framgår av en ny undersökning.

Under strecket
Publicerad

Donald Trumps republikanska väljare hyser större tilltro till konspirationsteorierna än demokrater.

Foto: Andrew Harnik/AP

Donald Trumps republikanska väljare hyser större tilltro till konspirationsteorierna än demokrater.

Foto: Andrew Harnik/AP

I undersökningen som gjorts av ansedda Pew Research Center framgår att hela 71 procent av alla amerikaner någon gång har hört talas om att konspirationsteorier gällande utbrottet florerar på nätet.

De allra flesta tillmäter dem ingen större betydelse, men ett förvånansvärt stort antal amerikaner lutar alltså åt att ursprunget till smittspridningen skulle vara en konspiration – även om siffrorna skiljer sig åt beroende av demografi och politisk preferens.

Till exempel tror 34 procent av väljare som röstar republikanskt att utbrottet har en konspiratorisk botten, iscensatt av mäktiga personer i samhället. Motsvarande siffra för de som säger sig favorisera demokraterna är bara 18 procent.

Donald Trumps republikanska väljare hyser större tilltro till konspirationsteorierna än demokrater.
Donald Trumps republikanska väljare hyser större tilltro till konspirationsteorierna än demokrater. Foto: Andrew Harnik/AP

Utbildning verkar vara en faktor i sammanhanget. Omkring hälften (48 procent) av de med lägre utbildning (high school som mest) säger i undersökningen att konspirationen förmodligen eller helt säkert är sann. Det kan jämföras med siffran 24 procent för de med universitetsexamen.

Annons
Annons

Cirka en tredjedel av de tillfrågade med afroamerikanskt eller sydamerikanskt påbrå säger sig i undersökningen definitivt tro att konspirationsteorier ligger bakom. Motsvarande siffra för vita vuxna är 22 procent.

Kvinnor tror mer på konspirationsteorier om ett planerat utbrott än män – 29 procent respektive 21 procent. Åldersmässigt varierar det också. Cirka en fjärdedel av de under 65 år sällar sig till konspirationer, medan noteringen för de över 65 år är cirka 20 procent.

USA är hårt drabbat. Det senaste dygnet registrerades över 1 592 nya dödsfall i covid-19, den högsta noteringen sedan mitten av maj. Medan värst drabbade New York fått bättre bukt smittspridningen är siffrorna alarmerande i folkrika stater som Florida och Texas, som båda styrs av republikanska guvernörer.

Trots att corona nu sprider sig snabbt i traditionellt republikanska delstater så anser betydligt fler demokratiska väljare att viruset är ett allvarligt hot mot hälsan hos USA:s befolkning. Hela 85 procent av de tillfrågade demokraterna svarar ja på frågan. Bland republikaner är motsvarande siffra 46 procent.

Det är ungefär samma fördelning som rådde under den tidigare undersökningen i maj.

Coronautbrottets negativa inverkan på ekonomin bedöms dock ganska likvärdigt mellan de två falangerna. 88 procent hos demokrater ser det som ett allvarligt hot. Siffran för republikaner är 84 procent.

Däremot är den nationellt uttalade oron för personliga konsekvenser av pandemin, både ekonomiskt och hälsomässigt, lägre. 46 procent bedömer coronaviruset som ett mindre hot. Ekonomiskt sett säger 38 procent att det är ett allvarligt hot mot deras privata situation, medan 43 procent anser det utgöra ett mindre hot.

En separat undersökning från Pew Research Center i juni avslöjade att demokrater i högre utsträckning än republikaner bekymrade sig över risken att själv sprida viruset. Samma undersökning visade att republikaner även i mindre utsträckning oroade sig för att smittas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons